Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kukaan suomalainen ei voi sijaistaa Sanna Marinia EU-huippukokouksissa – tästä on kyse

EU-huippukokouksissa pääministeri Sanna Marinia (sd.) ei voi sijaistaa kukaan. Jos hän on pakottavasta syystä estynyt menemästä paikalle, ainoa keino paikata poissaoloa on pyytää toisen maan valtion- tai hallituksen johtaja edustamaan häntä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Sinne ei voi lähettää sijaista, ei varapääministeriä eikä ulkoministeriä, virkamiehestä puhumattakaan, sillä tarkoitus on ollut taata, että Eurooppa-neuvosto säilyy korkeimman tason päätöksentekoelimenä, sanoo pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto STT:lle.

Kansanedustaja Tom Packalénin (ps.) ilmi tullut koronatartunta aiheutti perjantaina erityisjärjestelyn, kun pääministeri Marin joutui mahdollisen altistumisensa takia lähtemään EU-huippukokouksesta kesken pois. Suomen edustaminen uskottiin kokouksen parin viimeisen tunnin ajaksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille.

Tämä saattaa herättää kysymyksen siitä, miten hyvin toisen maan edustaja voi ajaa toisen maan etua.

– Jos tulee sijaisjärjestelyn tarve, pyritään pyytämään sellaista päämiestä, jonka on luontevaa tuoda toisen päämiehen näkemykset esille, Luoto sanoo.

Luodon mukaan Suomi ja Ruotsi ovat myös melko hyvin kartalla toistensa näkemyksistä keskeisissä asioissa.

– Tämä ei ole mikään ongelma. Keskustelemme toistemme kanssa hyvin tiiviisti, Luoto vakuuttaa.

Kokouksen aiheina olivat koronapandemia, EU:n ja Britannian tuleva suhde, ilmastonmuutos sekä ulkosuhteet.

Pois jääneen maan näkemys voidaan välittää

Lokakuun alussa osat olivat toisin päin. Marin puhui Löfvenin ja Ruotsin puolesta Eurooppa-neuvoston kokouksessa, kun Löfven oli äitinsä hautajaisissa.

Kokoussalissa on mahdollista välittää toisen maan näkemys.

– Jos hallituksella tai päämiehellä on tarve nimenomaisesti nostaa jokin asia esille ja pitää siitä kiinni, järjestelyyn kuuluu, että se, joka ottaa vastatakseen toisen maan edustamisesta, tuo myös selkeästi näkökannat esiin ja pyrkii vaikuttamaan niiden puolesta, Luoto sanoo.

Eurooppa-neuvostossa pyritään löytämään yhteisymmärrys ensisijaisesti keskustelun kautta. Jos jouduttaisiin äänestämään, poissaoleva maa voisi Luodon mukaan luovuttaa äänensä edustajalle. Työjärjestyksen mukaan kukin päämies saa käyttää vain yhtä toisen päämiehen ääntä.

Marin ehdottanut videokokouksia

Edustamisen uskominen jollekin toiselle päämiehelle ei ole tavallista. Sitä mukaa kun Eurooppa-neuvoston kokouksia on järjestetty entistä tiuhempaan, entistä useammin joku päämiehistä saattaa Luodon mukaan kuitenkin joutua jättämään esimerkiksi osan kokouksesta väliin. Lisäksi koronaepidemia aiheuttaa poissaoloja. Esimerkiksi epäily altistumisesta virukselle on syy jäädä pois.

– Vaikeaa kuvitella, että kukaan, joka saisi tiedon altistumisestaan, voisi jäädä tällaiseen kokoukseen paikalle.

Marin ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen vetosivat kokouksessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaan Charles Micheliin, että kynnys fyysisiin kokoontumisiin pidettäisiin riittävän korkealla ja tarvittaessa johtajat voisivat kokoustaa videoyhteydellä. Marinista myös viimeisin kokous olisi voitu järjestää etäyhteydellä.

Suomeen paluun yhteydessä Marinille tehty ensimmäinen koronatesti osoitti negatiivista. Toinen tehdään maanantaina.

STT–Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE