Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kulmuni kannustaa keskustalaisia ay-vaaleihin – tarkentaa myös, mistä asioista haluaisi sovittavan paikallisesti yrityksissä

Lehtikuva
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Jos entisen keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän katsottiin kuuntelevan mielellään Suomen Yrittäjien ääntä, tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni on aloittanut painottamalla painokkaasti puolueen yhteistyötä myös ay-liikkeen kanssa. Toki Kulmuni on markkinoinut vahvasti keskustaa myös yrittäjäpuolueena.

Johannes Ijäs

Ammattiyhdistysliike on kuitenkin päässut mukaan niin Kulmunin tämän päivän uuden puheenjohtajan linjapuheeseen kuin hänen puheenjohtajakisaa varten tehtyyn vaalipamflettiin. Tärkeille areenoilla siis.

– Keskusta on sopimisen puolella. Uskon että myös ammattiyhdistysliikkeen kanssa pystymme löytämään enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita. Työmarkkinoilla tarvitaan luottamusta, uudistuksia ja sopimista ja vastauksia siihen, mistä uusi työ tulee, Kulmuni sanoi tänään linjapuheessaan keskustan puoluetoimistolla.

Pamfletissaan hän totesi keskustan liian usein arvostelevan, että vasemmistolaisilla on liian suuri valta ay-liikkeessä ja kyseli onko puolue yrittänyt riittävästi järjestäytyä siihen suuntaan.

– Ay-vaaleissa Keskustan rooli on jäänyt yleensä vähäiseksi, ja syytä on varmasti meissäkin, kun emme ole järjestäytyneet sinne tosissamme. Tähän tarvitaan muutos, hän kirjoitti.

Toinen asia, josta Kulmuni on puhunut runsaasti, on paikallisen sopimisen edistäminen.

”Ehdottomasti kannustan.”

Katri Kulmuni kommentoi näkemyksiään tänään eduskunnan kyselytunnin jälkeen Demokraatille.

Kulmuni kasoo keskustan olleen aina yhteiskunnallisesti sillanrakentaja.

– Me emme ole edustaneet ikinä, ei työnantajaa tai -tekijää. Olemme olleet aina niistä pöydistä ulkopuolinen. Sen sijaan olemme kyllä aina edistäneet sitä, että tässä maassa on yritteliäisyyttä ja mahdollisuuksia työntekoon. Totta kai ajattelen, että on myös paljon yhteisiä asioita, joita keskustan pitäisi pystyä yhdessä viemään eteenpäin myös työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sikäli haluan tietenkin vuoropuhelua tiivistää, Kulmuni sanoo.

Samalla hän sanoo haluavansa kannustaa keskustalaisia ay-toimintaan ja -vaaleihin.

– Ehdottomasti kannustan. Siellä tehdään tärkeää työtä. Kannustan kyllä ihmisiä omalla puoleryhmittymällään ja keskustalaisia asettumaan ehdolle ay-vaaleissa.

”Sellaista uudistushenkeä toivon.”

Sipilän hallituskaudella Suomen Yrittäjät ja työmarkkinajärjestöt kävivät keskinäistä kädenvääntöä paikallisesta sopimisesta sekä irtisanomissuojasta.

Katri Kulmuni, näkisittekö, että Suomen Yrittäjien pitäisi päästä samaan pöytään työmarkkinajärjestöjen kanssa?

– Toivon tietenkin, että se edustavuus kasvaisi ja pystyttäisiin enemmän sopimaan paikallisesti asioista, koska meidän elinkeinorakenne on niin erilainen eri puolilla maata ja nykyinen työelämä ei ehkä tunnista sitä kaikkea, josta olisi hyvä päästä sopimaan, Katri Kulmuni vastaa.

– Toivon, että pystyttäisiin paikallisesti sopimaan asioista enemmän yrityskohtaisesti. Se olisi hirvittävän tärkeää kyllä. Tietenkin toivon että työmarkkinajärjestöt pystyvät myös työmarkkinauudistuksiin, koska he käyttävät suurta valtaa ja työmarkkinoilla tehdään isoja koko kansantalouteen vaikuttavia asioita. Sellaista uudistushenkeä toivon, Kulmuni sanoon.

Pitäisikö Suomen Yrittäjien päästä mukaan tiiviimmin työmarkkinajärjestöjen kolmikantaan?

– Jos paikallista sopimista voidaan edistää, niin silloinhan se palvelisi sitä asiaa.

Kun tähän kysyy Kulmunilta konkretiaa, hän sanoo toivovansa, että jos sekä työntantaja että työntekijä ovat samaa mieltä asioista, niistä voitaisiin sopia paikallisesti.

Aloittaessaan Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana Mikael Pentikäinen linjasi, että yrittäjäjärjestön perinteinen kanta on kuitenkin ollut, että työmarkkinapöytään ei mennä mukaan, vaan neuvottelut on haluttu siirtää yrityksiin.

”On ihan hyvä, että ne on myös työehtosopimuksissa ne palkat sovittu.”

Mitä sitten Kulmunin vahvasti liputtama paikallinen sopiminen pitää sisällään. Sitä hän ei ole linjapuheissaan tähän saakka tarkemmin avannut.

Pitäisikö palkoista sopia työpaikoilla, vai mitä asioita sinne haluaisitte?

– Ehkä se on se joustavuus. Minä ajattelen kyllä, että on ihan hyvä, että meillä on työehtosopimuksia, joissa on määritelty palkkatasoja. Mutta se että, jos työntekijä ja työnantaja ovat samaa mieltä joustoista liittyen ruokatuntien käyttöön tai lomapäiviin tai mihin tahansa, niitä voitaisiin sopia. Ne ovat aika sesonkiluontoisia kysymyksiä, niin ne olisi tärkeät pystyä sopimaan myös paikallisesti.

Eli työaikaan liittyvät asiat, ei niinkään palkkaan liittyvät?

– On ihan hyvä, että ne on myös työehtosopimuksissa ne palkat sovittu, mutta ajattelen kyllä, että on paljon muitakin asioita, joita pystyttäisiin paikallisesti vahvemmin sopimaan, Katri Kulmuni vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE