Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Kumpikin osapuoli haluaa välttää tilanteen pahenemisen” – USA:n ja Venäjän sotilasjohdot neuvottelevat huomenna salaisessa paikassa Helsingissä

Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa sen asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford Jr.

Yhdysvaltain ja Venäjän korkeimman sotilasjohdon tavatessa perjantaina Helsingissä samaan pöytään käyvät kaksi samalla kriisialueella eri puolilla operoivaa suurvaltaa.

Keskustelukumppanien päätavoitteita on estää tilanteiden eskaloituminen ja virhearviot, arvioi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Lähimpänä suorien yhteenottojen ja onnettomuuksien vaara on ollut Syyriassa, missä Yhdysvaltain ja Venäjän sotilaat tukevat sodan vastakkaisia osapuolia.

– Tällaisissa kireissä tilanteissa nämä (tapaamiset) ovat tärkeitä, koska kumpikin osapuoli haluaa välttää tilanteen pahenemisen. Halutaan lisätä yhtäältä läpinäkyvyyttä ja pitää jännitteiden kasvu aisoissa. Siinä auttaa, kun istutaan alas ja puhutaan kasvokkain, Pesu sanoo STT:lle.

Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford Jr. ja Venäjän delegaatiota Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov.

Pesu arvioi, että komentajien keskustelussa esillä ovat ainakin molemmille maille tärkeät Syyrian ja Ukrainan tilanteet, mahdollisesti myös ydinaseet.

– Sotilaiden välisellä dialogilla halutaan välttää arviointi- tai laskuvirheet toisten toimista ja intresseistä. Operaatiotasolla Syyriassa Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimat ovat käyttäneet kommunikaatiolinjoja välttääkseen yhteentörmäykset. Nyt tätä samaa keskustelua käydään korkeammalla tasolla, Pesu sanoo.

Tapaaminen järjestetään Yhdysvaltojen ja Venäjän aloitteesta. Sen tarkkaa paikkaa tai asialistaa ei ole julkistettu, ja julkisuuteen tapaamisesta kerrottiin torstaiaamuna.

Käytännön tieto profiilinnostatusta tärkeämpää.

Suomen puolustusvoimien edustajia ei osallistu kokoukseen. Suomen roolina Helsingissä käytävissä keskusteluissa on Pesun mukaan “tarjota tilat ja puitteet”. Vastapainoksi Suomi toivoo saavansa tuoretta tietoa siitä, mitä suurvaltojen välillä on keskusteltu, hän arvioi.

Sekä Dunfordilla että Gerasimovilla on keskinäisen tapaamisensa lisäksi omat tapaamisensa presidentti Sauli Niinistön sekä Puolustusvoimain komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin kanssa.

– Käytännön tieto ja käytännön suhteet ovat tässä tärkeämpiä kuin (Suomen) profiili tai status, Pesu sanoo.

Varsinaiseksi välittäjäksi Suomi tuskin tällä kertaa haluaakaan profiloitua, Pesu arvioi.

– Suomihan ei sinällään ole puolueeton monissa kysymyksissä, jotka hiertävät Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä.
Se, että tapaaminen kuitenkin haluttiin järjestää Suomessa, viestii Pesun mukaan siitä, että Suomi on sekä Yhdysvalloille että Venäjälle “poliittiselta profiililtaan sopiva maa”.

– Suomi on selkeästi läntinen toimija, jolla on kuitenkin toimivat suhteet Venäjään.

Suorat yhteenotot halutaan välttää.

Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien Helsingin-neuvotteluissa yksi puheenaihe vaikuttaisi ilmiselvältä: suorien yhteenottojen ja onnettomuuksien välttäminen.

Lähimpänä vaara on ollut Syyriassa, missä Yhdysvaltain ja Venäjän sotilaat tukevat sodan vastakkaisia osapuolia.

Venäjän liittolainen, Syyrian presidentti Bashar al-Assad kertoi toukokuun lopussa Russia Todayn haastattelussa, että amerikkalaisten ja venäläisten sotilaiden suora yhteenotto oli ollut lähellä.

Yhdysvaltain huhtikuun ohjusisku Syyriaan nosti ennakkoon pelkoja Venäjän ilmatorjunnan vastaiskusta, mikä kuitenkin jäi tulematta. Amerikkalaiset eivät puolestaan maalittaneet ohjuksiaan maassa oleviin Venäjän tukikohtiin.

Kohtalokkailta seurauksilta ei ole täysin vältytty: helmikuussa amerikkalaisten tukikohtaan kerrotaan hyökänneen Syyrian hallintoa tukeva joukko, jossa oli paljon venäläisiä palkkasotilaita. Yhdysvallat vastaisi massiivisella ilmaiskulla.

Mike Pompeo sanoi huhtikuussa, ennen nimittämistään Yhdysvaltain ulkoministeriksi, että “useita satoja” venäläisiä oli saanut surmansa. Tiedot tapahtumista ovat kuitenkin yhä kiistanalaisia.

Sotimisen lisäksi Yhdysvalloille ja Venäjälle on sattunut läheltä piti tilanteita muualla. Esimerkiksi tammikuussa Mustanmeren yllä Yhdysvallat kertoi venäläisen hävittäjän lentäneen vain parin metrin etäisyydellä amerikkalaisesta Aries-tiedustelukoneesta.

Molemmat koneet olivat kansainvälisessä ilmatilassa. Vastaava läheltä piti -kohtaaminen sattui samalla alueella myös marraskuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE