Politiikka

Kumpula-Natri: EU:n johdon tuomittava Yhdysvaltain maahantulokiellot – ”Vaikeneminen on häpeällistä ja väärin”

Marja Luumi
Marja Luumi
Marja Luumi

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ihmettelee miksi oikeistopuolue EPP:tä edustavat EU:n komission puhemies Antonio Tajani ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ovat vaienneet Yhdysvalloissa käyttöön otetuista maahantulorajoituksista.

– Onneksi ulkopolitiikan korkea edustaja, demari Mogherini otti kantaa perusoikeuksien puolesta, jotka ovat myös kansainvälisen oikeuden mukaan sinetöidyt, Kumpula-Natri kirjoittaa blogissaan.

Myös Eurooppa Neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi tiistaina Yhdysvaltain politiikkaa, joskaan ei suoraan maahantulokieltoa.

Trumpin päätös kieltää maahantulo Irakin, Iranin, Somalian, Jemenin, Syyrian, Libyan ja Sudanin kansalaisilta ja kaksoiskansalaisilta on syrjivä eikä millään tavoin perusteltavissa turvallisuudella tai terrorismin torjunnalla, Kumpula-Natri kirjoittaa.

Ihmisten maahantulokiellot yksinomaan heidän kansallisuutensa perusteella eivät Kumpula-Natrin mukaan kuulu länsimaiseen sivistysvaltioon.

Kun ihmisoikeudet ovat vaarassa idän lisäksi myös lännessä, EU:n täytyy näyttää tietä.

– Ne muistuttavat perusoikeuksia rikkovaa kollektiivista rangaistusta. Kiellot vaikeuttavat täysin kohtuuttomasti viattomien ihmisten elämää.

Kumpula-Natrin mukaan EU:n johdon tulee tehdä selväksi, ettei Euroopan unioni hyväksy maahantulokieltoja.

– Vaikeneminen on häpeällistä ja väärin. Meidän pitää nousta puolustamaan eurooppalaisia, joita Trumpin määräykset sortavat. Jos emme nyt puolusta omia kaksoiskansalaisiamme, lähetämme heille viestin: oikeastaan teillä ei ole väliä, ette ole meikäläisiä.

Yhdysvallat on Kumpula-Natrin mukaan luisumassa muukalaiskammon ja eristäytymisen tielle.

– Meidän on pidettävä se kaikin keinoin mukana kansainvälisessä yhteisössä ja autettava sitä pitämään kiinni länsimaisista arvoista. Kun ihmisoikeudet ovat vaarassa idän lisäksi myös lännessä, EU:n täytyy näyttää tietä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat