Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kumpula-Natri: ”Meillä on iso mahdollisuus viedä Suomi rytinällä kohti hiilivapaata taloutta – peruutuspeiliin ei kannata katsoa”

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri korostaa, miten EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa kannattaa hyödyntää laaja-alaisesti sekä turpeesta luopumiseen että teollisuuden viherryttämiseen. Suomen saanto voi olla arvioilta jopa vajaa 400 miljoonaa euroa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Suomessa on ymmärretty mahdollisuus nopeuttaa turpeen kysynnän vähentymistä ja saada EU-rahoituksesta tukea elinkinorakenteen uudistamiseen alueilla, joissa taloudellinen toiminta turpeesta luopumisen myötä muuttuu. Asia on tärkeä ja oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta kannattaa ehdottomasti tukea tätä. ”

Euroopan parlamentti äänesti tiistai-iltana täysistunnossaan oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Parlamentin äänestystulos vahvistettiin tänään keskiviikkona. Kumpula-Natri huomauttaa tiedotteessa, että rahasto on keskeinen osa Euroopan vihreän kasvuun ohjelmaa Green Dealiä ja tavoitteena on saada muun muassa niin sanotut hiilialueet mukaan ilmastotavoitteisiin. Rahastosta voi rahoittaa hiili, turve, öljyliuskeesta ja myös päästövaltaisista teollista prosesseista riippuvaisia alueita ja aloja, jotka kärsivät eniten siirtymässä kohti hiilineutraalia taloutta.

”Olen erityisen iloinen, että parlamentti tiukensi kannassaan ilmastotavoitteiden toteutumisen linkitystä rahastoon. Jäsenmaan on kannan mukaan asetettava tavoite ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi, jotta se pääse hyödyntämään rahastoa täysimääräisenä.”

Lainsäädäntö viedään vielä trilogeihin parlamentin, neuvoston ja komission kesken, jotta se on valmis käyttöön, kun elvytysrahoitus ja monivuotinen rahoituskehys neuvotellaan valmiiksi. Kumpula-Natrin mukaan on tärkeää varmistaa, että kukaan tai mikään alue ei joudu kärsimään kohtuuttomasti.

”Siksi meidän kannattaa tarkastella myös Suomessa laajasti mihin oikeudenmukaisen siirtymä rahaston varoja kannatta kohdistaa. Suomen potista riittää varoja myös energiavaltaisen teollisuuden viherryttämiseen. Vientivetoisena taloutena koronakriisi tule iskemään Suomeen erityisesti viennistä riippuville alueille. Keskeistä onkin painottaa uudistumista, kilpailukykyä ja puhtaita ratkaisuja. Meillä on siis iso mahdollisuus viedä Suomi rytinällä kohti hiilivapaata taloutta – peruutuspeiliin ei kannata katsoa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE