Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kumpula-Natri moittii Trumpin päätöstä jäädyttää asiantuntijoiden viisumit – ”Heikentää globaalin talouden toipumista”

Nora Vilva

Yhdysvaltain presidentin päätös jäädyttää asiantuntijoiden ja erityisosaajien viisumit vuoden loppuun ihmetyttää europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natria (sd.).

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Vaikka yhteistyö ei monenvälisissä toimissa, kuten Pariisin ilmastosopimuksessa, ole viime aikoina onnistunut EU:n haluamalla tavalla, Yhdysvallat on EU:lle yhä tärkein yksittäinen kumppani. On päivänselvää, kuinka tiivistä Atlantin ylittävä yhteistyö on esimerkiksi kaupan, tieteen, koulutuksen ja kulttuurin saralla, Kumpula-Natri sanoo tiedotteessa.

Kumpula-Natrin mukaan Valkoisen talon tuorein päätös viisumien jäädyttämisestä murentaa entisestään Euroopan ja USA:n vastavuoroisuutta, eikä hän pidä päätöstä lainkaan järkevänä.

– Jäädytys heikentää globaalin talouden toipumista ja maailman yhteisiä ponnisteluja esimerkiksi koronarokotteen ja terveystutkimuksen saralla. Nyt kun yhteisiä ponnisteluja erityisesti kaivattaisiin, vaikuttaa ainoastaan siltä, että presidentti Trump pyrkii paikkamaan omia epäonnistumisiaan koronakriisin hoidossa sysäämällä vastuuta rajojen ulkopuolelle. Viisumipäätöstä on arvosteltu kongressin molempien puolueryhmien parista, hän sanoo.

Miapetra Kumpula-Natri toimii Euroopan parlamentin suhteista Yhdysvaltoihin vastaavan valtuuskunnan varapuheenjohtajana. Valtuuskunnan puheenjohtajisto on lähestynyt Yhdysvaltain vastinpariaan eli kongressia aiheesta kirjeellä.

– Korostimme kirjeessä, kuinka laajat vaikutukset Valkoisen talon päätöksellä on. Esimerkiksi Yhdysvaltain tiedeyhteisö ei päätöksen jälkeen kykene palkkaamaan eurooppalaisia tutkijoita, eivätkä EU:n ja Yhdysvaltain yhteisrahotteiset tutkimuksetkaan, kuten Horisontti-ohjelma, säilyisi haitalta, Kumpula-Natri kertoo.

Hän muistuttaa, että päätöksellä on vaikutusta myös suomalaisiin, eivätkä vaikutukset europarlamentaarikon mukaan rajoitu vain tutkimusmaailmaan.

– Myös monien kasvuyrityksien ja USA:n markkinoille tähtäävien toimijoiden asema vaikeutuu. Viisumipäätös estää lisäksi yhdysvaltalaisissa yrityksissä työskentelevien ulkomaalaisten perheenjäsenien saapumisen maahan. Tämä aiheuttaa paljon kiusaa aikana, jolloin lähimmäisten kohtaamisia rankan kevään jälkeen todella tarvitaan.

Kumpula-Natri huomauttaa, että Yhdysvaltain päätös synnyttää väkisinkin siirtymää asiantuntijamaailmassa.

– Euroopan unionin olisi järkevää olla hereillä ja aktiivinen. Kun monen erityisosaajan pääsy Yhdysvaltoihin on nyt estymässä, on EU:lla oiva mahdollisuus napata maailman huippuosaajia. Kanada on jo ryhdistäytynyt. Asiantuntijoiden houkuttelu vaatii kuitenkin aktiivista toimintaa, tilaisuuteen olisi tartuttava heti!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
10.8.2020
Tämä lasikatto on vielä rikkomatta – Maria Teikari pyrkii Akavan johtoon: ”Lopullinen kimmoke oli huoli ay-liikkeen tulevaisuudesta”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE