Politiikka

”Kun puistot ja metsät menevät sekaisin” – EU-päättäjät eivät ymmärrä Suomen biostrategiaa

Kari Hulkko
Kari Hulkko

EU-parlamentin ympäristö- ja teollisuusvaliokunta vieraili keväällä Suomessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) huomasi viimeistään tuolloin, millainen työ suomalaisilla on välittää oikeaa tietoa metsien kestävästä käytöstä eurooppalaisille päättäjille.

– Jos jotkut komission virkamiehetkin ovat sitä mieltä, että metsästä ei saa ottaa mitään, joudumme toimimaan vaikeassa ympäristössä, Kumpula-Natri huomauttaa.

Euroopassa ei hänen mukaansa yksinkertaisesti ymmärretä Suomen biostrategiaa; millaisia mahdollisuuksia puupohjaisilla tuotteilla on korvata öljypohjaiset tuotteet.

Ympäristöliikkeillä on vahva eurooppalainen edunvalvontaverkosto, joka tarkkailee metsien käyttöä. Kumpula-Natri pitää valitettavana, että keskusteluyhteys ympäristöjärjestöjen ja teollisuuden välillä ei ole niin avointa kuin Suomessa.

Tähän on löydettävä toimiva tasapaino.

Kumpula-Natri muistuttaa, että suurin osa eurooppalaisista asuu kaupungeissa.

– Heille puu tarkoittaa puiston puita, joita ei tietenkään saa kaataa talouskäyttöön. Kun puistot ja metsät menevät sekaisin, ei ole ihme, että keskustelu metsien kestävyyskriteereistä ja biotalouden vastustaminen voivat tuntua Suomessa oudoilta.

Hän patistaakin suomalaisia aktiivisuuteen kestävyyskriteerien luomisessa, ei niiden vastustamisessa. Kumpula-Natri uskoo, että puuta voi tulevaisuudessa korjata nykyistä enemmän teollisuuden käyttöön ja samalla huolehtia riittävästä suojelusta.

– Tähän on löydettävä toimiva tasapaino. Jos puupohjaisen biomassan käyttöä pitäisi rajoittaa, emme millään onnistu ilmastopolitiikan tavoitteissa emmekä kunnianhimoisessa biotalousstrategiassamme, Miapetra Kumpula-Natri arvioi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat