Politiikka

”Kun työttömille on ajettu läpi kurittava aktiivimalli, tuntuvat suuret ja pitkään maksettavat sopeutumiseläkkeet irvokkailta”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Sopeutumiseläkejärjestelmä on menneisyyden jäänne, josta on jo korkea aika luopua. Kun työttömille on ajettu läpi kurittava aktiivimalli, tuntuvat kohtuuttoman suuret ja pitkään maksettavat sopeutumiseläkkeet irvokkailta, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.

Sopeutumiseläkkeet ovat olleet torstaina esillä, kun eduskunnassa keskusteltiin kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa vaativasta kansalaisaloitteesta. Aloitteessa esitetään kaikkien kansanedustajien siirtämistä sopeutumisrahan piiriin. Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille enintään kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla, jonka edut ovat eläkettä suppeampia.

Aloite sopeutumiseläkkeen poistamisesta keräsi yli 70 000 kannatusilmoitusta. Eduskuntakäsittelyn vaatimuksena on 50 000 ihmisen kannatus.

Kannatan kansalaisaloitetta.

– Kannatan kansalaisaloitetta. Jos työttömien on sopeuduttava elämään niukoilla työttömyyskorvauksilla, on kansanedustajien etuuksiakin syytä tarkastella kriittisesti. Toivottavasti eduskunnalla on viisautta tarttua kansalaisaloitteeseen, Näkkäläjärvi toivoo.

Kansanedustajien sopeutumisjärjestelmien on kannustettava ex-kansanedustajia työllistymään, mikä edellyttää maksettavan edun pituuden rajaamista. Muutoksia on tehtävä myös siihen, että jatkossa saadut pääomatulot vähentäisivät etuuksia. Jonkinlainen järjestelmä on kuitenkin syytä olla, mitä myös kansalaisaloitteessa esitetään.

– On täysin perusteltua punnita kansanedustajien etuuksien tasoa ja kestoa, mutta sellaiseen kilpahuutoon ei pidä lähteä, jossa kisaillaan siitä, että kuka heikentää kansanedustajien etuja eniten. On demokraattisen yhteiskunnan etu, että kansanedustajan tehtävä säilyy kiinnostavana ja siihen pyrkii osaavia ihmisiä. Kansalaisaloitteessa on mielestäni hyvin tasapainoinen avaus, Näkkäläjärvi kiittelee.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat