”Kunnat suosivat kilpailutuksissa yrityksiä, jotka rikkovat työehtosopimusta” – JHL:n Eloranta: Kuntien on noudatettava tilaajavastuuta

Kuva: Kari Hulkko
Jarkko Eloranta on huolissaan, koska työehtoja rikkovat yritykset pärjäävät kuntien kilpailutuksissa.

– Kuntien henkilökohtaisen avun kilpailutuksia ovat voittaneet yritykset, jotka eivät noudata niitä velvoittavaa yleissitovaa työehtosopimusta. Kuntien on noudatettava tilaajavastuuta ja valvottava tiukemmin yrityksiä, joilta ne ostavat palveluja, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Kolme henkilökohtaista apua tarjoavaa yritystä on voittanut kilpailutuksia muun muassa Helsingissä, Vantaalla ja Kirkkonummella.

JHL:n tiedotteen mukaan ne rikkovat yksityisen sosiaalipalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä muun muassa sairausajan palkan, vuosilomien ja lisien osalta: ”Yrityksistä esimerkiksi Sortso ja Medicum eivät noudata yleissitovaa työehtosopimusta henkilökohtaisen avun osalta lainkaan.”

Työehtojen taso ja noudatettavat työehtosopimukset ovat kuntien ulkoistamissa palveluissa laajempi ongelma.

JHL peräänkuuluttaa kunnilta tilaajavastuuta palveluja kilpailutettaessa. Alihankintana palveluja tarjoavia yrityksiä on liiton mielestä valvottava nykyistä paremmin. Kilpailutusten kriteereissä työehtojen tason ja noudatettavan työehtosopimuksen on oltava mukana, jotta työehtodumppausta voidaan estää.

– On aivan varmaa, että samalla tavoin toimitaan myös muissa kunnissa kuin niissä, joissa tapauksia on tullut ilmi. Esimerkiksi Sortsolla on toimipisteitä myös muualla Suomessa, sanoo Eloranta.

JHL:n puheenjohtaja arvioi, että kyse on puhtaasta matematiikasta: henkilökohtaisen avun vuotuinen asiakkaiden määrä on Suomessa nelinkertaistunut vuosikymmenessä. Kunnat pyrkivät leikkaamaan kustannuksia. Samalla ne suosivat kilpailutuksissa yrityksiä, jotka rikkovat työehtosopimusta: kilpailutusten tuntihinta tai palvelusetelin hinta on määritelty niin alhaiseksi, että palvelua ei voi tuottaa noudattamalla työehtosopimuksen vähimmäisehtoja.

Osa ongelmaa on se, että työehtoja rikkovat yritykset käyttävät paljon niin sanottuja nollatuntityösopimuksia. Nollatuntisopimuksella työskentelevät eivät uskalla lähteä ajamaan omaa asiaansa työtuntien menettämisen pelossa.

Kuntien päätöksentekijöiden tulee varmistaa, että alihankinnassa ei poljeta työehtoja, edellyttää puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Näin erityisesti siksi, että palveluja on siirtymässä entistä enemmän kunnilta yksityisten yritysten hoidettavaksi, hän huomauttaa.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Lääkejakelu uusiksi? – ”Tämä selvitys on tarpeen”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Oriolalla on ollut tänä syksynä ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Lääkejakelun uudistamisesta tehdään asiantuntijaselvitys, kertoo etujärjestö Päivittäistavarakauppa. Marraskuussa alkavan selvityksen tekoa johtaa Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Päivittäistavarakaupan mukaan selvityksen on tarkoitus valmistua viimeistään ensi kesän alussa.

– Tämä selvitys on tarpeen, jotta tunnistamme tulevaisuuden apteekkitoiminnan roolin ja luonteen digitalisoituvassa terveydenhuollossa ja kaupassa, Hyssälä sanoo tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto huomauttaa, että lääkejakelua on jo uudistettu merkittävästi muissa Pohjoismaissa.

Lääketoimitukset ovat olleet tänä syksynä puheenaiheena, kun lääketukkuri Oriolalla on ollut ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Kohuelokuva Yösyöttö kerännyt jo 100 000 katsojaa: ”Yleisö on pitänyt elokuvan ykkösenä Suomessa ilman Finnkinoa”

Marja Pyykön Yösyöttö-elokuva on ylittänyt 100 000 katsojan rajan.

Elokuva on saanut eilisiltaan mennessä 107 918 katsojaa. Viime viikonlopun aikana elokuvan katsoi kaikkiaan 20 076 henkilöä ja se oli viikonlopun katsotuin elokuva toista viikkoa peräkkäin.

Elokuvasta kohistiin jo ennen ensi-iltaa, kun selvisi ettei sitä esitetä lainkaan Finnkinon teattereissa.

Yösyöttö on Solar Filmsin tuotantoa ja sen levittää Nordisk Film. Elokuvan ovat tuottaneet Markus Selin ja Jukka Helle ja se perustuu Eve Hietamiehen samannimiseen romaaniin.

Selin kommentoi loistavaa katsojatulosta.

”Loistavaa, että yleisö on pitänyt elokuvan ykkösenä Suomessa ilman Finnkinoa. Suurkiitos kuuluu yleisölle sekä yksityisille teatterinomistajille, jotka todella rakastavat kotimaista elokuvaa. ”

Elokuva voitti parhaan elokuvan palkinnon ”Best Nordic Feature 2017” Nordic International Film Festivalilla New Yorkissa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Outo tapaus Helsingissä: sekavaa mutta nollat puhaltanutta miestä epäillään useista rikoksista

Helsingin Puistolassa sattui sunnuntaiaamuna tapaus, jossa poliisi epäilee yllättäen autonrattiin hypännyttä miestä useista rikoksista.

Poliisi sai ilmoituksen, että mies on yrittänyt ottaa käyttöönsä auton ja ajanut sillä päin puomia sekä lämmitys- ja valaisinpylvästä. Paikan päältä poliisi löysi sekavan miehen. Tämä puhalsi alkometriin nollat mutta kertoi ottaneensa jotakin ainetta.

Nainen, jonka käytössä auto oli, kertoi käynnistäneensä auton ja nousseensa raappaamaan jäätä ikkunoista. Paikalle oli silloin tullut mies, joka hyppäsi kuskin paikalle ja ajoi parkkipaikan läpi. Sen jälkeen mies jatkoi matkaansa kävellen.

Poliisi epäilee miestä muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Maria Guzenina kommentoi Länsimetron hallitusta: ”Asiantuntemusta olisi paikoin kaivattu enemmän”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto haluaa muutoksia Länsimetron hallitukseen. Konsernijaoston puheenjohtaja Maria Guzenina kertoo, että yhtiön hallitukseen kaivataan lisää asiantuntijuutta.

Konsernijaosto käsitteli tänään EY:n (Ernst & Young) tekemää erityistilintarkastusta Länsimetrosta sekä kuuli yritysjuridiikan asiantuntijan, asianajaja Manne Airaksisen näkemyksiä asiasta. Konsernijaosto merkitsi asiat tiedokseen ja päätti ottaa niiden johtopäätökset huomioon Länsimetron jatkohankkeen toteutuksessa.

Guzenina sanoo, että Länsimetron kokoisessa projektissa hallituksen rooli on merkittävä projektinhallinnan kannalta.

– Ernst & Youngin selvityksessä on todettu, että asiantuntemusta olisi paikoin kaivattu enemmän projektinhallinnan kokonaisuuden näkökulmasta, Guzenina sanoo.

– Tässä ollaan kallistumassa siihen, että hallitusammattilaisia lähdettäisiin hakemaan mukaan tähän hyvin vaativaan, isoon kokonaisuuteen.

Länsimetron omistavat Espoon ja Helsingin kaupungit.

Keskustelua aiheesta