x

”Kunnat suosivat kilpailutuksissa yrityksiä, jotka rikkovat työehtosopimusta” – JHL:n Eloranta: Kuntien on noudatettava tilaajavastuuta

Kuva: Kari Hulkko
Jarkko Eloranta on huolissaan, koska työehtoja rikkovat yritykset pärjäävät kuntien kilpailutuksissa.

– Kuntien henkilökohtaisen avun kilpailutuksia ovat voittaneet yritykset, jotka eivät noudata niitä velvoittavaa yleissitovaa työehtosopimusta. Kuntien on noudatettava tilaajavastuuta ja valvottava tiukemmin yrityksiä, joilta ne ostavat palveluja, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Kolme henkilökohtaista apua tarjoavaa yritystä on voittanut kilpailutuksia muun muassa Helsingissä, Vantaalla ja Kirkkonummella.

JHL:n tiedotteen mukaan ne rikkovat yksityisen sosiaalipalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä muun muassa sairausajan palkan, vuosilomien ja lisien osalta: ”Yrityksistä esimerkiksi Sortso ja Medicum eivät noudata yleissitovaa työehtosopimusta henkilökohtaisen avun osalta lainkaan.”

Työehtojen taso ja noudatettavat työehtosopimukset ovat kuntien ulkoistamissa palveluissa laajempi ongelma.

JHL peräänkuuluttaa kunnilta tilaajavastuuta palveluja kilpailutettaessa. Alihankintana palveluja tarjoavia yrityksiä on liiton mielestä valvottava nykyistä paremmin. Kilpailutusten kriteereissä työehtojen tason ja noudatettavan työehtosopimuksen on oltava mukana, jotta työehtodumppausta voidaan estää.

– On aivan varmaa, että samalla tavoin toimitaan myös muissa kunnissa kuin niissä, joissa tapauksia on tullut ilmi. Esimerkiksi Sortsolla on toimipisteitä myös muualla Suomessa, sanoo Eloranta.

JHL:n puheenjohtaja arvioi, että kyse on puhtaasta matematiikasta: henkilökohtaisen avun vuotuinen asiakkaiden määrä on Suomessa nelinkertaistunut vuosikymmenessä. Kunnat pyrkivät leikkaamaan kustannuksia. Samalla ne suosivat kilpailutuksissa yrityksiä, jotka rikkovat työehtosopimusta: kilpailutusten tuntihinta tai palvelusetelin hinta on määritelty niin alhaiseksi, että palvelua ei voi tuottaa noudattamalla työehtosopimuksen vähimmäisehtoja.

Osa ongelmaa on se, että työehtoja rikkovat yritykset käyttävät paljon niin sanottuja nollatuntityösopimuksia. Nollatuntisopimuksella työskentelevät eivät uskalla lähteä ajamaan omaa asiaansa työtuntien menettämisen pelossa.

Kuntien päätöksentekijöiden tulee varmistaa, että alihankinnassa ei poljeta työehtoja, edellyttää puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Näin erityisesti siksi, että palveluja on siirtymässä entistä enemmän kunnilta yksityisten yritysten hoidettavaksi, hän huomauttaa.

Donald Trump uhoaa: Älkää olko huolissanne – ”Obamacare räjähtää”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo edelleen, että Obamacarena tunnettu nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä kauan pystyssä.

– Obamacare räjähtää ja me kokoamme voimamme ja rakennamme mahtavan terveydenhuoltosuunnitelman kansalaisille. Älkää olko huolissanne, Trump kirjoitti Twitterissä.

Trumpin republikaanipuolue epäonnistui perjantaina terveydenhuollon uudistamisessa. Puolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen kuin edustajainhuoneen oli määrä äänestää siitä.

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien ja etenkin Trumpin tärkeimpiä vaalilupauksia. Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

AVAINSANAT

Timo Soini: ”Sain tyttöjä kainaloon kahmalokaupalla”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoo verkkosivuillaan antaneensa puolueelleen kaikkensa. Lauantaina päivitetty teksti paljastaa, että Soinin mieli oli eilen haikea.

”Lopetan puheenjohtajana huipulta. Minulle omien tuki on ollut kaikki kaikessa. Kilpailijat ja mediat ovat lyöneet kuin vierasta sikaa. Se on osa sitä henkistä epämukavuutta, joka liittyy perussuomalaisten puheenjohtajuuteen. Syvä kenttä ei ole koskaan epäröinyt, ei hylännyt. Minun tulee ikävä teitä ja näitä kierroksia.”

Kierroksilla Soini viittaa vaalityöhön, jota hän teki lauantaina useassa paikassa. Yksi kohteista oli Vantaalla, Tikkurilassa.

”Sain tyttöjä kainaloon kahmalokaupalla. Pitkäaikaisia tuttuja ja paljon uusia myös nuoria ja tietysti Korson porukat. Youtuubiikin pääsin”, ulkoministeri veisteli.

Soini uskoo vakaasti vaalimenestykseen. Hallitusvastuu on syönyt perussuomalaisten kannatuksesta puolet pois, ainakin gallupien mukaan.

”Minulle on turha tulla mussuttamaan mahdottomuuksista. Meidän ihmisten on tavoiteltava mahdottomuuksia ja tehdä niistä mahdollisia. En koskaan anna periksi, en missään asiassa, enkä mistään syystä. Edellyttäen, että asia on oikea.”

Osmo Soininvaara: Demarit kärsivät henkisestä neuvottomuudesta: ”Autoakaan ei ohjata jarrupolkimella”

Kuva: Kari Hulkko

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara kertoo blogissaan toivovansa, että demarit pääsisivät henkisestä neuvottomuudestaan ja pystyisivät löytämään uuden suunnan. Hänen mukaansa autoakaan ei ohjata jarrupolkimella.

”Populistit ovat kaikkialla syöneet erityisesti demarien kannatusta, koska duunarieliitti on ollut pettynyt asemansa heikentymiseen. Ahdinko on saanut demarit vetäytymään siilipuolustukseen. Entisestä edistyksen lipunkantajasta on tullut muutoksen vastustaja.”

Soininvaara kirjoittaa, että demarien ahdingolle on helppo ilkkua, mutta se on kaikkien parempaa huomista toivovien ongelma. Hänen mukaansa edistyksen rintamaan tarvittaisiin myös demareita.

”Syyt populistiseen herravihaan eivät ole kadonneet mihinkään – vain purkautumiskanava on menettänyt uskottavuutensa. Tilalle voi tulla myös jotain vielä pahempaa.”

Soininvaaran mukaan keskiluokan kuihtumiseen ja eriarvoistumiseen on löydettävä toimivia lääkkeitä, tai teollisuusmaat kulkevat vaaleissa kriisistä toiseen.

AVAINSANAT

Kovat tuulenpuuskat tekivät tuhoa – pahimmillaan 20 000 oli ilman sähköä

Kova tuuli on aiheuttanut harmia eri puolilla maata. Sunnuntaina puuskittainen tuuli muun muassa katkoi sähköjä ja kaatoi puita.

Illalla junaliikenne jouduttiin keskeyttämään Kouvolan ja Mikkelin välillä puun kaaduttua radalle.

Kaatuneet puut häiritsivät liikennettä myös Viitostiellä Etelä-Savossa Juvan kohdalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko kertoo, että kovimmat tuulilukemat mitattiin Kittilässä, jossa tuuli puhalsi 28 metriä sekunnissa.

Kokon mukaan tuulenpuuskat yltyivät 20–25 metriin sekunnissa useilla paikkakunnilla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Energiateollisuuden sähkökatkoseurannan mukaan pahimmillaan sähköt olivat poikki sunnuntai-iltana yli 20 000 asiakkaalta.

Sähkökatkokartan mukaan häiriöitä oli etenkin maan kaakkoisosassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sosialidemokraatit jäivät 10 prosenttiyksikön päähän CDU:sta Saarlandin osavaltiovaaleissa Saksassa

Kuva: LEHTIKUVA / OLIVER DIETZE
CDU:n kannattajilla oli aihetta riemuun.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU on voittanut selvästi Saarlandin osavaltiovaalit, kertoo yleisradioyhtiö ZDF.

Sen mukaan CDU olisi saamassa äänistä 40 prosenttia ja sosiaalidemokraattien SPD 30 prosenttia.

Saarland on pieni, noin miljoonan asukkaan osavaltio läntisessä Saksassa Ranskan rajalla. Se on CDU:n perinteistä kannatusaluetta.

Saksassa järjestetään alkusyksystä liittopäivävaalit, joissa SPD:n on odotettu haastavan CDU:n valta-aseman.

SPD:n odotukset Saarlandin vaaleissakin olivat suuret, mutta ne eivät realisoituneet tulokseen.

SPD on ollut koko maan kattavissa kannatusmittauksissa nosteessa sen jälkeen, kun puolue valitsi johtajakseen entisen Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin.

Keskustelua aiheesta