Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Kunnialaukaukset kajahtivat prinssi Philipin muistoksi

LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen
Buckinghamin palatsin eteen on tuotu kukkia prinssi Philipin muistolle.

Britanniassa prinssi Philipiä muistettiin lauantaina muun muassa kunnialaukauksilla ja hiljaisilla hetkillä urheilutapahtumissa eri puolilla maata. Kuningatar Elisabetin puoliso kuoli perjantaina 99 vuoden iässä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puolestapäivästä alkaen paikallista aikaa ammuttiin 41 kanuunanlaukausta minuutin välein muun muassa Lontoossa, Edinburghissa, Cardiffissa ja Belfastissa. Myös Gibraltarilla Iberian niemimaalla ja Britannian merellä olevilla sota-aluksilla noudatettiin samaa käytäntöä.

Vastaavat kunnialaukaukset ovat saaneet muistokseen aiemmin vain kuningatar Viktoria ja toisen maailmansodan aikainen pääministeri Winston Churchill.

Liput pysyvät puolitangossa kaikissa julkisissa rakennuksissa aina siihen saakka, kunnes Philip haudataan. Hovi ei ole vielä kertonut hautajaispäivää.

Hautajaisista tulee kuitenkin varsin pienimuotoiset, sillä Englannin koronarajoitusten vuoksi niihin saa osallistua enintään 30 ihmistä, jos osallistujat eivät asu samassa taloudessa, kertoi BBC.

Vieraslistaa ei ollut lauantaina julkistettu, mutta hoviin pesäeroa tehneen ja Yhdysvaltoihin muuttaneen prinssi Harryn uskottiin osallistuvan seremoniaan.

Parlamentti koolle maanantaiksi

Viikonlopun jalkapallon Valioliigan otteluissa pelaajat käyttävät mustaa käsivarsinauhaa prinssin muistoksi. Tunnetussa Grand National -laukkakilpailussa pidettiin lauantaina kahden minuutin hiljainen hetki prinssin muistoksi.

Britannian parlamentti on kutsuttu koolle maanantaiksi prinssin kuoleman vuoksi. Myös vaalikampanjat toukokuussa pidettäviä paikallisvaaleja varten on keskeytetty.

Britannian tv-kanavat laittoivat Philipin kuoleman vuoksi ohjelmakarttansa uusiksi ja lähettivät lauantaina erikoisohjelmaa prinssistä. Yleisradio BBC tosin kertoi saaneensa myös valituksia päätöksestä.

Myös Pohjois-Irlannin unionistit peruivat lauantailta protestimarssinsa Belfastissa Philipin kuoleman vuoksi. Siitä huolimatta levottomuudet jatkuivat kaupungissa lauantain vastaisena yönä.

Kuningattaren uskollinen tukija

Britannian kruununprinssi Charles sanoi yleisradioyhtiö BBC:n erikoislähetyksessä, että hänen isänsä haluaisi todennäköisesti tulla muistetuksi yksilönä.

Tärkein prinssi Philipin kuninkaallinen velvoite oli puolison, Britannian kuningatar Elisabetin tukeminen vuosikymmenten ajan. Prinssi Charles pohti lähetyksessä, kuinka ällistyttävää vuosikymmenten tuki kuningattarelle oli.

– Äitini tukemisessa hänen energiansa oli hämmästyttävä, ja jollain poikkeuksellisella tavalla hän pystyi jatkamaan sitä niin pitkään, prinssi Charles sanoi.

Prinssi Philip oli naimisissa kuningatar Elisabetin kanssa yli 70 vuotta. Pari avioitui vuonna 1947.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE