Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kunnianhimoinen esitys tietäisi isoja muutoksia myös suomalaisille – komissio patistaisi isät vanhempainvapaille

Suomenkin vanhempainvapaat muuttuisivat merkittävästi, jos komission esitys vapaiden tasaisemmasta jaosta isän ja äidin kesken toteutuisi.

Komissio esittää, että isille korvamerkittäisiin neljän kuukauden vanhempainvapaa eli samanmittainen jakso kuin äideille.

Brysselistä kantautuvat ajatukset ajoittuvat osuvasti suomalaiseen keskusteluun perhevapaiden uudistamisesta. Vanhempainvapaiden jyvittämisestä käytiin vilkkaasti keskustelua ennen hallituksen puoliväliriihtä, mutta hallitus päätti ettei aloita perhevapaiden uudistusta.

Suomessa vanhemmat saavat päättää, kumpi heistä jää kotiin, eikä vanhempainvapaata ole korvamerkitty. Vanhempainrahakausi alkaa lapsen ollessa noin kolme kuukautta ja kestää reilut puoli vuotta.

Palkansaajakentän EU-edunvalvojan FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto pitää esitystä hyvänä keskustelun avauksena, mutta epäilee sen etenemistä. Uudistus olisi kunnianhimoinen jo Suomelle saati Itä-Euroopan maille.

Perhevapaat ovat monille kysymys, joka halutaan pitää tiukasti oman hallituksen hyppysissä.
– Onko juuri neljä kuukautta oikea aika? Me emme ehkä halua, että komissio sanelee tällaiset asiat, Kuusisto sanoo.

Komissio pyrkii uudistuksella kannustamaan isiä kotiin ja äitejä töihin. Taustalla on huoli sukupuolten välisistä palkka- ja eläke-eroista, jotka ovat pysyneet korkeina.

Lisää aiheesta

Vapaata sairaan omaisen hoitoon

Lapsen syntymän yhteydessä komissio antaisi isille kymmenen päivän isyysvapaan. Kyse olisi merkittävästä parannuksesta, sillä isyysvapaista ei ole ennen säädetty EU-tasolla. Suomessa isyysvapaan pituus on jo noin yhdeksän viikkoa.

Perheiden elämää joustavoitettaisiin siten, että alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmilla olisi oikeus pyytää työnantajaltaan mahdollisuutta osa-aika- tai etätöihin.

Merkittävä uudistus olisi sekin, että työnantajalle tulisi velvollisuus antaa työntekijälleen vapaata sairaan lähiomaisen hoitoon viisi päivää vuodessa. Suomessa velvollisuus koskee nyt vain sairaan lapsen hoitoa.
Komission ehdotukset menevät seuraavaksi muiden EU-instituutioiden käsittelyyn.

Anniina Luotonen

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE