Politiikka

Kunnissa ei uskota valinnanvapausmallin toteuttavan soten päätavoitteita – Paatero: Ihmisten tasa-arvoinen hoitoonpääsy vaarassa heiketä

Lehtikuva / Mikko Stig
Kansanedustaja Sirpa Paatero on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja.
Lehtikuva / Mikko Stig
Kansanedustaja Sirpa Paatero on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja.
Lehtikuva / Mikko Stig
Kansanedustaja Sirpa Paatero on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) on perehtynyt eri asiantuntijoiden ja etenkin kuntien lausuntoihin sote-valinnanvapauslaista.

Niiden perusteella soten isojen tavoitteiden toteutumiseen ei uskota.

– Ihmisten tasa-arvoinen hoitoonpääsy ei parane, se jopa heikkenee. Integraatio ei toteudu, kustannusten säästöjen hillintä ei toteudu. Kustannukset jopa kasvavat. Kun kustannusten vuosittaisesta kasvusta pitäisi hillitä 3 miljardia euroa, tulossa saattaakin olla 3 miljoonaa euroa plussaa, Paatero toteaa asiantuntijoiden kommenteista.

Sote-asiantuntijaryhmässäkin katsotaan, että asiakkaan mahdollisuus saada yhteensovitettuja palveluja toteutuu heikosti ehdotetussa mallissa.

Edelliseen sote-malliin, joka ei läpäissyt perustusvaliokunnan seulaa, verrattuna uudeksi riskiksi uuteen valinnanvapausmalliin on tullut erikoissairaanhoidon pirstoutuminen asiakassetelimallin takia.

Hallituksessa pohditaan varmaan paraikaa, miten asiakassetelien käyttöä voitaisiin aiemmin kaavaillusta rajata.

– Kyllä koko järjestelmää pitäisi muuttaa. Ajatus siitä, että jokainen maakunta standardoidaan palveluseteleiden osalta samanlaiseksi ei toimi, koska kaikkialla ei ole samanlaisia palveluita, Paatero toteaa.

Erikoissairaanhoidon päivystyksen pelätään olevan vaarassa, mikäli nykyisten sairaanhoitopiirien palkkalistoilla olevia lääkäreitä siirtyy yksityiselle puolelle tekemään asiakasseteleillä maksettavia operaatioita. Tämäkin näkyy paitsi kuntien lausunnoissa myös muiden sote-lausuntoja antaneiden vastauksissa.

Kuntien lausuntojen perusteella valinnanvapausmalli uhkaa suurentaa terveyseroja tai hyvinvointierojen supistaminen ei onnistu tarpeeksi. Tämä on Paateron mukaan myös potilasturvallisuuskysymys. Valinnanvapausmalli uhkaa erityisesti monialaista hoitoa tarvitsevien ihmisten palvelua.

Yhtä lailla potilasturvallisuutta uhkaa kiire soten vaatimissa tietoteknisissä hankkeissa ja järjestelmissä.

– ICT on siinä jamassa, että missään tapauksessa, jos katsoo aikaisempia hankkeita, puolitoista vuotta ei riitä, jotta potilasturvallisuus voitaisiin turvata. Jos yritetään runtata massiivinen hanke puoleentoista vuoteen, potilasturvallisuus vaarantuu, Sirpa Paatero sanoo.

Yksi iso kysymys sotessa on työntekijöiden asema. Sirpa Paatero muistuttaa, että nyt on luotava uusi maakunnallinen virkaehtosopimus– ja työehtosopimusjärjestelmä.

– Tällä hetkellä maakunnissa ei ole neuvotteluosapuolia saati pohjasopimusta. Työntekijäpuolella ei ole päätetty, ketkä ovat neuvotteluoasapuolella eikä myöskään työnantajapuolella. Se on ihan megalomaaninen juttu, kyseessä on koko sopimusjärjestelmän luominen.

Sirpa Paatero sanoo toivovansa, että erilaiset asiantuntijalausunnot otettaisiin hallituksessa tällä kertaa tosissaan.

– En tiedä, kuinka paljon kokoomus haluaa valinnanvapauden suitsimista, jotta keskustan maakunnat voidaan hyväksyä. Vaikeuksia tulee olemaan ennen kuin tämä on lopussa.

Millainen olisi kuntien palautteen pohjalta hyvä sote-malli?

– Iso osa kunnista on sitä mieltä, että on hyvä, että on sosiaali- ja terveyspalveluilla suurempi järjestäjä. Kunnat haluaisivat myös olla tuottamassa palveluita eikä erikoissairaanhoitoa saisi pilkkoa, Paatero tiivistää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat