Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Kunta-alan sovitteluratkaisu kaatui – pettynyt Luukkainen: ”Kohtuutonta”

Nora Vilva
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opetusalan järjestö OAJ:n tiedotteen mukaan neuvottelujärjestö Sote eli Tehy ja Super kaatoivat tänään 420 000 kunta-alan työntekijän sovitteluratkaisun syntymisen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO esittää nyt Kuntatyönantajalle neuvotteluja, joissa Sote ei ole mukana.

– Meillä oli tavoitteena löytää opetusalalle ja koko kunta-alalle sopimusratkaisu. Nyt eletään poikkeusaikoja, jolloin vakaus ja työrauha olisivat elintärkeitä etenkin, kun korona-aika jatkunee vielä pitkään, JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo tiedotteessa

JUKO olisi Luukkaisen mukaan ollut valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen, vaikka se kaikilta osin ei vastannutkaan JUKOn tavoitteita.

– On kohtuutonta, että opetusala ei nyt päässyt eroon kiky-tunneista eikä saa kesän korvilla edes yleistä linjaa vastaavia palkankorotuksia. Neuvotteluja pitää siis jatkaa. Niissä on oltava edelleen mukana myös varhaiskasvatuksen opettajien siirto samaan sopimukseen muiden opettajien kanssa.

JUKO vaatiikin Kuntatyönantajaa palaamaan neuvottelupöytään niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan.

– Erillisratkaisu on mahdollinen, koska kunnallinen pääsopimus eli neuvottelumenettelyä koskeva sopimus on päättynyt Soten irtisanottua sen syksyllä. KT ei voi jättää koko kunta-alaa pantiksi sen vuoksi, että Tehy ja Super eivät hyväksyneet valtakunnansovittelijan ratkaisuesitystä.

Vanhoja sopimuksia noudatetaan kaikkine nykyisine sisältöineen siihen asti, kunnes uusista sopimuksista on päästy ratkaisuun.

Huhtikuun alusta asti sovittelussa olleen kunta-alan sopijaosapuolia ovat olleet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kun sopua ei löytynyt kunta-alan sovittelussa, myöskään OAJ:n jäseniä koskevia muita jäljellä olevia työehtosopimuksia, muun muassa OVTES-sopimusta, ei ole hyväksytty.

Sopimukset puuttuvat myös Avaintyönantajiin kuuluvissa oppilaitoksissa ja yksityisissä päiväkodeissa työskenteleviltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE