Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Kuntakentän alasajossa ei ole järkeä

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on aina ollut kunnallishallinto. Kuntalaiset ovat voineet olla itse päättämässä heitä lähellä olevista asioista. On jopa arvioitu, että kansalaissota olisi voitu välttää, jos kunnallisdemokratia olisi saatu valtalain tavoitteiden pohjalta toimimaan. Porvareiden vehkeily venäläisen väliaikaisen hallinnon kanssa ja jopa painostus Kerenskia kohtaan hajottamaan eduskunnan ja näin jäi lait toteutumatta. Jos kunnallisdemokdatia olisi ajoissa saatu toimimaan, olisi yhteiskunnan pahimpia epäoikeudenmukaisuuksia päästy korjaamaan. Köyhäinhoito olisi saanut aivan uuden ulottuvuuden. Yhteiskunnan eheyden merkitystä ei voi vähätellä. Ei sillä, millainen vaikutus eheydelle on ollut kuntademokratialla.

Aarne Heikkilä

Sosialidemokratia on aina ollut vahvimmillaan kuntapolitiikassa, se on tuonut ihmiset liikkeen toimintaan ja ajamaan yhdessä niitä tavoitteita, joilla hyvinvointiyhteiskunta on voitu luoda ja kehittää ihmisten arjen ympärillä.

Sote – maakuntauudistuksessa kunnilta otetaan merkittävät tehtävät pois ja siirretään maakunnille. Kuntien rooli jää heikoksi, vaikka tehtäviä jääkin. Jos menoista melkoinen osa jää pois, niin jää tuloistakin.Tase putoaa puoleen, mutta velkamäärä jää, jonka kanssa kunnat joutuvat hankalaan tilanteeseen. Siirtymäkauden jälkeen tyhjät kiinteistöt ovat kuntien vastuulla.

Varhaiskasvatus ja koulutus jää kunnan merkittävimmäksi toiminnaksi, n. 70 prosenttia kunnan budjetista. Kunnan joutuessa sopeuttamaan talouttaan ei kunnat tule selviämään kuin leikkaamalla suurimman toimialansa toiminnoista. Näin nämäkin toiminnot tullaan aika nopeasti siirtämään maakunnan hoitoon, kun kunnat ei selviä.

Millä riisuttu kunta elinvoimaansa pystyy kehittämään, kun kaikki elinvoimaan liittyvät mittarit sojottaa alaspäin. Kuntien rooli jää perinneyhdistyksen tasolle.

SDP näyttää olevan valmis siirtämään maakuntatasolle vain sotepalvelut ja kannattaa maakuntavaaleja. Voi vain kysyä, jos maakuntasolla vaalit käydään sotehallinnon luomiseksi, niin miten esim. kuntapohjaiset maakuntaliitot tehtävineen sitten jatkaisivat, entä pelastustoimi? Vaikka lähdettäisiinkin liikkeelle vain soteasioilla niin tuskin kovin kauan ehtii aikaa kulua kun sinne siirrettäisiin muutkin laaja-alaiset tehtävät.

Vaalien järjestäminen ensi syksynä tulee olemaan aika torso, jos toimikausi kestää vain 1,5 vuotta. Se on ohituskaista julkisuuden omaaville henkilöille, joilla on varaa käydä kahdet vaalit näin lyhyessä ajassa. Eikö parempi olisi siirtää ne suoraan 2021 kuntavaalien yhteyteen?

Poliittisen vaikuttamisen ja toiminnan kannalta olen huolestunut kuntapolitiikan näivettämisestä, jonka roolista on hyvin vähän keskusteltu ja tehty yleispoliittisia arvioita. Maakuntataso ei tule kansalaisia kiinnostamaan. Lidlin mainoksen tavoin, järki käteen päättäjät!


Kirjoittaja on maakuntaneuvos Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE