Politiikka

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Keva-suunnitelmista: ”Romuttaisi koko järjestelmän – Miksi kaikesta pitää tehdä yhtiö?”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd.) hämmästelee Helsingin Sanomien uutisoimia tietoja, jonka mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä kaavaillaan Kevan asemaa selvittävän työryhmän perustamista.

Työryhmä selvittäisi Kevan monopolia kuntien eläkevakuuttajana eli pitäisikö noin puolen miljoonan työntekijän työeläkkeet avata kilpailulle. Selvityksen päässä saattaisi olla vaihtoehtona laitosmuotoisen Kevan yhtiöittäminen.

– Minä en oikeasti ymmärrä, minkä takia Kevaa tai valtion eläkerahastoa tai seurakuntien eläkejärjestelmää yht’äkkiä haluttaisiin romuttaa, koska ne on yhteisesti vuosikymmenet sitten sovittu ja pistetty pystyyn ja ne ovat toimineet hyvin. Nyt on ollut jo riski pelkästään tähän soteen liittyen, että jos pakkoyhtiöittäminen toteutetaan, se voi heikentää Kevan asemaa, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) sanoo Demokraatille.

Keva hoitaa kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan työntekijöiden eläkeasioita ja sen mahdollinen uudistaminen liittyy käynnissä olevan sote-uudistukseen.

Tässä vaiheessa hallituksen puolelta kyseessä olisi siis kuitenkin vasta työryhmän perustaminen pohtimaan asiaa.

– Mutta minä en edes ymmärrä, minkä takia tätä pitää pohtia, Paatero kuittaa.

– Nyt tämä esitys, jonka aamulla luin Helsingin Sanomista romuttaisi koko järjestelmän, jonka jälkeen kunnille oletettavasti jäisi ja valtion virkamiehille aika kohtuuton taakka maksaa eläkkeitä, jotka tähän mennessä ovat kerääntyneet maksettavaksi tulevaisuuteen.

Paatero tuskailee hallituksen kaavailuja. Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi ”kaikista” osakeyhtiömuotoisista järjestelmistä, jotka nykymallilla toimivat hyvin, kuten Keva tai kunnallinen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä, pitää tehdä yhtiö.

– Miksi kaikki hyvin toimivat järjestelmät pitää alistaa markkinoille, minä en vaan ymmärrä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat