Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kuntaliitto: Suomessa 700-1100 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä

Lehtikuva

Suomessa on noin 700–1 100 ihmistä, jotka ovat jääneet oleskelemaan maahan ilman oleskelulupaa saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen, arvioi Kuntaliitto tekemänsä kartoituksen pohjalta.

Demokraatti.fi/STT

Kuntaliitto selvitti asiaa kunnilta niiden tarjoamien sosiaalipalveluiden perusteella. Liitto kuitenkin korostaa, että lukuun sisältyy merkittävästi epävarmuutta ja että kyse on ilmiöstä, jota on haastava selvittää tarkasti.

Kuntien vastaukset eivät välttämättä erottele kielteisen päätöksen saaneita omaksi ryhmäkseen luotettavasti, minkä lisäksi ihmiset voivat olla läsnä usean eri kunnan tai palvelun tilastoissa.

Toisaalta kohderyhmään kuuluvat henkilöt eivät välttämättä hakeudu palveluiden piiriin, vaikka järjestöjen kautta tiedetään heidän oleskelevan kunnan alueella.

– Kunnat toivat vastauksissa laajasti ilmi, että annetut luvut ovat osin arvioita. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun ilmiötä on ylipäätään laajasti kartoitettu, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Ellen Vogt tiedotteessa.

Kuntaliiton mukaan erityisesti sosiaalipalvelujen tietoja voi pitää luotettavimpana, koska ne perustuvat yleensä suoraan tehtyyn päätökseen sosiaalipalvelujen antamisesta. Liitto kertoo tiedotteessa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille sosiaalipalveluita on tarjottu pitkälti sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjeistuksen mukaan.

Liitto selvitti asiaa kunnille helmikuussa lähetetyllä kyselyllä. Vastaukset kattoivat 166 Manner-Suomen vajaasta 300 kunnasta ja yli kolme neljäsosaa maan väestöstä.
STT–Ilkka Hemmilä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
12.8.2020
Kohutun esityksen taustalla on halu kepittää ammattiliittoja
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE