Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kuntapäättäjät ovat kovassa ristipaineessa” – Ministeri Saarikko huolissaan sote-alan keskittymisestä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kertonut olevansa huolissaan (HS 27.8) sote-alan keskittymisestä. Suuret yritykset ostavat pois pieniä ja valtaavat markkinoita.

Viraston kannalta riskiksi on nimetty se, ettei asiakkaiden valinnanvapaus pääsisi toteutumaan kunnolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastaa Demokraatille jakavansa Kilpailu- ja kuluttajaviraston huolen sote-alan keskittymisestä.

– Sanon, että kyllä. Huomioni on kiinnittynyt samaan ja erityisesti siihen, että oikeastaan kaikki kuntapäättäjät joita tapaan, ovat kovassa ristipaineessa nyt pohtimassa, pitäisikö meidänkin ulkoistaa, Saarikko sanoo.

– On ollut havaittavissa, että yksityiset palveluntuottajat ovat olleet hyvin aktiivisia. En ole tainnut vierailla yhdessäkään kunnassa niin, että kuntapäättäjät eivät olisi sanoneet, että meidänkin ovelle on kolkuteltu kokonaisulkoistusten tai tietyn terveys- tai sosiaalipalvelujen osaoston merkeissä.

Siitä, mitkä nimenomaiset terveysyritykset ovat kunnissa erityisen aktiivisia, ei ole Saarikon mukaan kuntien edustajien kanssa keskusteltu.

Hän muistuttaa, että kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja on rajoitettu väliaikaisella, toissa kesänä voimaantulleella lailla.

Lisää aiheesta

Lailla rajoitetaan kuntia ja kuntayhtymiä tekemästä pitkäaikaisia ja laajoja sopimuksia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankkimiseksi yksityiseltä palveluntuottajalta.

– Mutta on selvästi nähtävissä, että ala keskittyy. Ainakin kun katsotaan ikäihmisten palveluja, on tehty merkittäviä yrityskauppoja.

“Niitä ei kannata mustamaalata”.

Tällä hetkellä tekeillä on myös kilpailulakiin tuleva säännös, joka laajentaisi ilmoitusvelvollisuuden myös pienempiin terveydenhuollon yrityskauppoihin.

Auttaako tällainen?

– Kyllä minä näen, että se antaa ainakin sellaisen signaalin yhteiskunnan, viranomaisten ja valtion taholta siihen, että tietysti ainakin niitä kaikkia arvioidaan tapaus kerrallaan, mutta että huomio kiinnittynyt alan keskittymiseen, Saarikko sanoo.

– En tällä tarkoita, että olisi automaattisesti huono asia, että terveysyritykset ovat suuria. Meillä on merkittäviä myös kansallisia isoja toimijoita. Niitä ei kannata mustamaalata.

– Mutta tietysti on ymmärrettävää, että kansalaiset vaativat perusteluja vaikkapa näiden yritysten verojärjestelyille ja jos oikein olen ymmärtänyt, moni niistä on tässä suhteessa halunnut toimintaansa kehittää.

Kun isot sote-yritykset jylläävät markinnoilla, pienet ovat jäämässä jalkoihin. Saarikko sanoo, että hallituksen tahtotila on, että pienet ja keskisuuret yritykset sekä järjestöpohjaiset toimijat voisivat olla palveluntuottajina.

– Näen asiakassetelit siihen parhaana väylänä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on jo pitkään ollut julkisen terveydenhuollon rapautumisesta ja siitä, että hallitus luo systeemin, jossa yhteiskunnan varat valuvat suuryritysten voittoihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE