Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Kuntavaaleissa valitaan tärkeitä henkilöitä

iStock

Viime aikojen uutiset nuorten ja lasten koulussa tapahtuvasta kiusaamisesta ja jopa toteutuneista väkivallan teoista kertovat, että meillä on vielä paljon tehtävää koulumaailman hyvinvoinnin parantamiseksi. Me olemme kaikki tästä ilmiöstä huolissamme. Mutta mitä olemme valmiit tekemään sen asian korjaamiseksi?

Tuula Peltonen

Keski-Suomen Demarinaiset pj, vicepresident of SIW, Jämsä

 

En ole kuullut vielä kovin monen kunnan ilmoittavan esimerkiksi, että opetusryhmät pidetään pienempinä tai että oppilaille lisätään reippaasti oppimisen tukea tai avataan uusia väyliä päästä psykologin puheille. Ei ole myöskään kuulunut huhuja kiusaamisenvastaisen toiminnan ohjelman tekemisistä. Missä kunnassa olisi pohdittu, miten päästään eteenpäin koronan jälkeen. Miten paikataan tulleita vaurioita. Suunnitelmia esimerkiksi pienluokkien ja pienryhmien alasajosta ja lasten siirtämisestä suuriin mammuttiryhmiin, joissa keskittyminen on todella suuri saavutus aika monelle, sen sijaan on ollut tekeillä.

 

On myös ikävää, että monet poliittiset päättäjät kyseenalaistavat ne toimet, joilla lasten ja nuorten hyvinvointia halutaan vahvistaa. Esimerkiksi oppivelvollisuuden laajennus nähdään joidenkin mielestä turhana ja liian kalliina toimenpiteenä. Olin todella iloinen siksi, kun kuuntelin Educa-messujen puheenjohtaja tenttiä, jossa pääministeri Sanna Marin lupasi apua opetusryhmien kokojen rajaamiseen. Tämä on todella tärkeä avaus pääministeriltä ja vielä iloisemmaksi tulin, kun kuulin, että SDP:n tahtotila on antaa kunnille resurssia niin, että kouluihin saadaan riittävästi aikuisia ja ryhmiä voidaan pienentää.

 

Kuntavaalien lähestyessä onkin hyvä kysyä eri puolueiden ehdokkailta, ovatko he valmiita saaduilla resursseilla kunnissa toimimaan koulutuksen hyväksi. Ilman vastuullisia ja koulumyönteisiä päättäjiä emme saa muutosta aikaan. Toivon todella, että vaaleissa käy hyvin koulun kannalta. Sillä on uskomattoman suuri merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiselle ja näiden karmeiden tekojen välttämiselle. Olemmehan nähneet, miten pahasti esim. korona ja koulusta poissa oleminen ovat vaikuttaneet nuorten jaksamiseen. Lapset tarvitsevat kodin ja vanhempien tuen, mutta koululla on myös hyvin tärkeä merkitys.

 

Kirjoittaja on  erityisluokanopettaja, KM ja kuntavaaliehdokas, Jämsä

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE