Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

D-analyysit

Kuntavaalivoittaja kokoomus tilttasi taas karusti valtakunnan politiikan johtavaksi ei-puolueeksi

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin va. päätoimittaja.

Kuntavaalit äsken maanvyörymänomaisesti voittanut kokoomus on lukinnut itsensä oppositioon jouduttuaan valtakunnan johtavaksi ei-puolueeksi. Mikään ei käy, ei sitten mikään. Puolue vastustaa nyt kynsin hampain hallituksen sote-uudistusta, jolle historiallisesti ovat näyttäneet vihreää valoa sekä eduskunnan perustuslakivaliokunta että sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Mutta ei tarkoittaa ei.

Uudistusta on rakennettu, korjailtu, kaadettu, kumottu ja herätelty henkiin käytännössä kaikkien eduskuntapuolueiden voimin pitkälti toistakymmentä vuotta, noin 15 kaikkiaan. Nyt uudistus on oikeasti lähellä toteutumista, ja mitä tekee kokoomus: asettuu jälleen suuren yhteiskunnallisen uudistuksen edessä neliraajajarrutukseen kuten se teki peruskoulu-hankkeen tai vaikkapa oppivelvollisuuden uudistamisen edessä. Kaikkeen ei pidä sanoa kyllä, mutta kyllä joskus olisi syytä sanoa kyllä.

Voi kokoomusta. Tuskin kukaan väittää kirkkain silmin, että käsillä oleva paketti olisi täydellinen. Ei se ole. Mutta täydellinen on hyvän vihollinen. Sote on riittävän hyvä mennäkseen vihdoin eteenpäin. Kokoomus sanoo nyt haluavansa kehittää nykymallia, mutta mikä on estänyt sen kehittämisen kelpaavaksi tähän saakka. Tulos on taululla.

Kokoomus ei vastustaisi uudistusta hallituksessa. Se olisi ajamassa sitä maaliin täyttä häkää. Se ei vastustanut Sipilän hallituksen sotea, mutta se vastustaa tätä. Syyt ovat varmasti osittain sisällöllisiä, mutta myös puhtaan poliittisia. Lisäpontta puolue sai räksytykselleen kuntavaaleista.

”Kokoomuksen linjasta ei ota kyllä nyt erkkikään selvää. Toisaalta sanotte, että uudistus vie liikaa rahaa. Toisaalta sanotaan, että ei anneta tarpeeksi rahaa. Kumpaa mieltä te nyt oikeastaan olette? Viime kaudella te kannatatte alueellista mallia, nyt te vastustatte sitä”, tuskaili vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen eilen eduskunnassa kokoomuksen erikoista linjaa.

Nyt eduskunnan käsittelyssä on ensimmäistä kertaa valiokuntakierroksen läpäissyt hallituksen esitys, joka etenee täysistunnon äänestykseen. Se on enää siitä kiinni.

”Totuus on se, että mikään ei ole politiikassa niin helppoa kuin vastustaminen. Kun kuulimme tässä kokoomuslaisten puheenvuoroja, ne voi kiteyttää kolmeen sanaan. Ei, ei ja vielä kerran ei. Ja mikä on teidän vaihtoehtonne? Sitä ei ole. Nykytila”, tiivisti SDP:n Antti Lindtman.

Kokoomus esiintyy mieluusti tulevaisuuspuolueena, jolla on vieläpä korvatkin, jotka kuuntelevat. Silti se on taas historian väärällä puolella, konservatiivisena pelottelijana. Mutta vielä on aikaa vaihtaa levyä, kokoomus. Onnistuisiko se?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE