Kotimaa

Kuntien puukartellikanteet nurin käräjillä – tuomittiin maksamaan metsäyhtiöille miljoonien oikeudenkäyntikulut

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 32 kunnan kanteet metsäyhtiöitä vastaan niin sanotussa puun ostokartellijutussa. Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että puun myynti olisi vähentynyt, kauppoja jäänyt tekemättä tai kunnille olisi tullut vahinkoa Stora Enson, Metsäliiton ja UPM-Kymmenen kilpailunrajoituslain vastaisen menettelyn takia.

Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että yhtiöt tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997–2004. Stora Enso ja Metsäliitto saivat sakkoja raakapuukartellista. UPM vapautui tuolloin sakoista, koska oli ilmoittanut kartellista Kilpailuvirastolle.

Kunnat peräsivät yhtiöiltä käräjillä noin kuuden miljoonan euron korvauksia, sillä ne katsoivat metsäyhtiöiden maksaneen raakapuusta alihintaa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi jääneen näyttämättä, että markkinaoikeuden päätöksessä todettu kilpailunrajoitus olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa kantajille.

Käräjäoikeus hylkäsi vahingonkorvauskanteet ja velvoitti kantajakunnat ja -kaupungit korvaamaan vastaajayhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Kunnat tuomittiin maksamaan yhteensä lähes 4,6 miljoonan euron suuruisten omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi yhteensä noin 6,2 miljoonaa euroa metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja

Kullekin kunnalle tuli kahta kuntaa lukuun ottamatta maksettavaa metsäyhtiöiden kulujen osalta reilut 200 000 euroa.

Jutussa korvauksia ovat vaatineet myös Metsähallitus ja sadat yksityiset metsänomistajat. Toistaiseksi kaikki käsitellyt kanteet on hylätty käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt yhteensä noin 290 metsänomistajan kanteet.

Helsingin käräjäoikeus on tänä syksynä ratkaissut ja hylännyt yhteensä noin 290 metsänomistajan kanteet, kertoo oikeuden puheenjohtaja Pirjo Peura-Vasama.

– Yli puolenvälin siis mennään, Peura-Vasama sanoo STT:lle.

Niin sanottuun Suuri Savotta -ryhmään kuuluu kaikkiaan 486 yksityistä metsänomistajaa.

Käräjäoikeus ratkaisi ensimmäiset kahdeksan kannetta elokuussa. Metsänomistajat katsoivat, että yhtiöt maksoivat heille alihintaa raakapuusta vuosina 1997–2004. He vaativat yhtiöiltä yhteensä yli 11 miljoonan euron korvauksia.

Oikeus hylkäsi kanteet ja totesi, että kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä oli tapahtunut, mutta sen vaikutuksesta raakapuun hintaan ei käsitellyissä kanteissa ollut näyttöä.

Peura-Vasaman mukaan kaikki tähän mennessä annetut päätökset mukailevat kahdeksaa ensimmäistä ratkaisua.

– Kahdeksassa ensimmäisessä on kerrottu se ydinasia. Kaikissa on taustalla se, onko näytetty, onko aiheutettu vahinkoa. Kahdeksasta ensimmäisestä pystyy lukemaan, millä perusteella me olemme katsoneet jääneen näyttämättä, että olisi aiheutettu vahinkoa.

Peura-Vasama arvioi, että kaikki loput kanteet saadaan käsiteltyä marraskuun aikana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat