Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kuntouttava työtoiminta saa uudet pelisäännöt – ”Ongelmana on ollut, ettei asiakkaan työkykyä ole huomioitu tarpeeksi”

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) (kuvassa) on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen.

– Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo tiedotteessa.

Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin.

– Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakykyyn kokonaisuutta ei ole huomioitu tarpeeksi. Lisäksi palveluihin pääsy on viivästynyt ja sairauksien hoitoon ei ole tarpeeksi panostettu, Werning toteaa.

Osaamisen kehittämisen kartoitus ja koulutuspalveluiden tukeminen kuuluvat eri viranomaisille.

– Uudet tarkennukset velvoittavat kuntia huolehtimaan siitä, että toiminta on tavoitteellista. Jokaisen henkilön aktivointi- tai työllistämissuunnitelmaan on määriteltävä myös tuen ja ohjauksen sisältö.

”Tarkoituksena on nimetä omatyöntekijä.”

Werning painottaa kuntien keskeistä asemaa olla yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Hänen mukaansa kuntien roolia vahvistamalla on mahdollista lisätä asiakaslähtöisyyttä, kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta työllisyyspalveluissa. Tulossa olevassa kuntouttavan työtoiminnan käsikirjassa on tarkoitus myös korostaa osaamisen kartoittamisen tärkeyttä.

– Tarkoituksena on myös nimetä sosiaalihuoltolain nimeämä ammattihenkilöstöön kuuluva omatyöntekijä, jolle kuuluu vastuu sosiaalipalveluiden toteutumisesta. Omatyöntekijä huolehtii vastaisuudessa sosiaalipalveluiden seurannasta sekä tarpeenmukaisesta arvioinnista. Näin kuntouttavaan työtoimintaan saadaan jatkossa lisää johdonmukaisuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE