Ulkomaat

Kuolonuhrien määrä nousee Venezuelassa – sunnuntaina surmansa sai kymmenen – protestit jatkuvat

afp/juan barreto
Palomiehet katselivat, kun hallituksen vastaiset mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen.
afp/juan barreto
Palomiehet katselivat, kun hallituksen vastaiset mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen.
afp/juan barreto
Palomiehet katselivat, kun hallituksen vastaiset mielenosoittajat sytyttivät poliisiaseman tuleen.

Venezuelassa äänestykseen liittyvissä levottomuuksissa on sunnuntaina saanut surmansa ainakin kymmenen ihmistä, kertovat viranomaiset.

Surmansa saaneiden joukossa on muun muassa kaksi teini-ikäistä. Heistä toinen oli 13-vuotias ja toinen 17-vuotias, kertoo syyttäjä. 13-vuotias ammuttiin Capacho Viejo -nimisessä kaupungissa ja 17-vuotias Tucape-nimisessä kaupungissa.

Lisäksi surmansa on saanut muun muassa äänestyksessä ehdolla ollut ihminen sekä paikallinen oppositiojohtaja.
Sunnuntaina järjestetetyssä äänestyksessä valittiin jäseniä edustajistoon, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia. Oppositio vastustaa voimakkaasti perustuslain muuttamista ja pitää sitä vain presidentti Nicolas Maduron keinona vahvistaa omaa asemaansa.

Muun muassa maan pääkaupungissa Caracasissa oli äänestyspäivänä rajuja mielenosoituksia. Sotilaat ampuivat kumiluoteja ja suihkuttivat kyynelkaasua teitä tukkineita mielenosoittajia päin.
Oppositio on kehottanut ihmisiä protestoimaan Maduron suunnitelmia vastaan myös maanantaina ja keskiviikkona.

Venezuelassa hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, ja niissä on kuollut reilusti yli sata ihmistä.

Äänestyksellä paljon vastustajia

Maduro oli sunnuntaiaamuna kiistanalaisen äänestyksen ensimmäinen äänestäjä. Hän äänesti yhdessä vaimonsa Cilia Floresin kanssa, joka on ehdolla uuteen edustajistoon.

– Olen maan ensimmäinen äänestäjä. Pyydän Jumalalta siunausta, jotta ihmiset voivat vapaasti ilmaista demokraattista äänioikeuttaan, Maduro sanoi valtiolliselle tv:lle.

Oppositio on kehottanut boikotoimaan äänestystä. Kyselyn mukaan 70 prosenttia venezuelalaisista vastustaa uuden edustajiston valitsemista ja 80 prosenttia on tyytymättömiä Maduroon.

Kymmenettuhannet venezuelalaiset ovat paenneet maan levottomuuksia Kolumbiaan ja Panamaan, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy sunnuntain äänestyksen tulosta.

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja monet Latinalaisen Amerikan maat kuten Brasilia ja Meksiko ovat ilmoittaneet vastustavansa äänestystä. Niiden mukaan se tuhoaisi Venezuelan demokratian.

Maduro on vakuuttanut, että perustuslain muuttaminen lopettaa Venezuelan taloudellisen ja poliittisen kriisin. Hän on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja, joka vasemmistolaisen Maduron mukaan toimii yhteistyössä Venezuelan opposition kanssa.

Yhdysvallat on asettanut maata vastaan pakotteita ja käskenyt Venezuelassa olevien amerikkalaisdiplomaattien perheitä lähtemään maasta. Monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat myös lopettaneet lennot Venezuelaan.
STT-AFP 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat