Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kurvinen kuumasta kysymyksestä: ”Olisiko mahdollista, että pystyisimme jonkinlaiseen parlamentaariseen konsensukseen?”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) pitää huolestuttavana piirteenä, että Suomi on menettämässä osaamiseen perustunutta etuaan.

Marja Luumi

Demokraatti

– Käyrä on kääntynyt väärään suuntaan. Väestön osaamistason nousu on pysähtynyt. Suomen Pankki on arvioinut, että 2040-luvulla niin sanottu inhimillinen pääoma on kääntymässä laskuun.Tämä on tärkeä herätys kaikille. Nyt kun heräämme, pystymme vielä reagoimaan, hän varoitteli toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n talousseminaarissa, jonka aiheena oli jatkuva oppiminen.

Hän painotti, että nykyisenkaltaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen ei ole mahdollista ilman työllisyysasteen selkeää nostamista, ja siihen tarvitaan kaikki mahdollinen käytettävissä oleva työvoima.

Kurvisen mielestä Suomi tarvitsee myös erittäin laajaa ja merkittävää koulutus- ja työperäistä maahanmuuttoa.

– Maahanmuutto on muuten kuuma ja kiistanalainen kysymys. Mutta itse elättelen jopa sellaista, olisiko mahdollista kuitenkin, että Suomessa pystyisimme koulutus- ja työperäisessä maahanmuutossa jonkinlaiseen parlamentaariseen konsensukseen siitä, että sitä tarvitaan ja kuinka paljon sitä tarvitaan.

Kurvinen nosti esille myös osaavan työvoiman saamisen ongelmat, jotka uhkaavat jo vientiteollisuuden tulevaisuutta.

– Emme ole täysin ymmärtäneet, että jos tehdas ei saa osaavaa työvoimaa, ei se lähde mihinkään Suomen kasvukeskukseen vaan kokonaan pois Suomesta.

Ministeri painotti, että osaamisen uudistaminen vaatii lisärahoitusta, ja kolmijakoa on syytä pohtia.

– Miltä osin rahoituksen pitää tulla verovaroista, miltä osin se kuuluu työnantajille ja elinkeinoelämälle, ja yksittäisellä ihmiselläkin on oma vastuunsa.

Kurvinen kehaisi tämän vaalikauden suunnanmuutosta korkeakoulupolitiikassa keskittämisestä alueellistamiseen. Hän myönsi, ettei se ole saanut pelkästään kiitoksia.

– Yksi syy osaamattomuuteen on ollut keskittämisen ihannointi koulutuspolitiikassa. Saamme koko maan voimavarat käyttöön vain, jos eriasteista koulutusta on saatavilla joka puolella Suomea, hän perusteli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE