Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kurvinen murskakritiikkiä saaneesta lakiluonnoksesta: Ei esitellä eduskunnalle tänä vuonna – “Pidän todennäköisenä, että hallituksen esitys muuttuu vielä aika paljon”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).

EU:n uuden tekijänoikeusdirektiivin käyttöönotto Suomessa siirtyy. Asian vahvistaa Demokraatille tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kurvinen kertoo, ettei uutta tekijänoikeuslakia esitellä eduskunnalle tässä kuussa.

Alkuun lakia piti esitellä syksyllä ja sittemmin joulukuussa.

– Ensi vuoden puolelle menee. Ei tule joulukuussa, Kurvinen kertoo.

– Ei myöskään ole tarkoitus junaa pysäyttää ja jättää tätä nyt jotenkin kellumaan ja roikkumaan. Nyt pitää vain katsoa, mitkä kohdat muutetaan ja mitä ei muuteta, Kurvinen jatkaa.

Direktiiviä täytäntöön laittavan tekijänoikeuslain luonnoksesta annettiin reilut kolmattasataa lausuntoa. Kurvinen toteaa, että puhutaan tuhansista sivuista. Palaute oli hyvin kriittistä. On muun muassa nähty, että tekijöiden oikeuksia poljetaan.

– Sehän oli erittäin ristiriitaista ja paikka paikoin murskaavankin kriittistä, Kurvinen itse luonnehtii lausuntoja.

Tavoite on ministerin mukaan kuitenkin saada aikaan hyvä tekijänoikeuslaki ja suurin piirtein määräajassakin. Tosin direktiivi oli tarkoitus panna täytäntöön jo viime kesänä.

– Kyllä lausunnot otetaan huomioon. Pidän todennäköisenä, että hallituksen esitys muuttuu vielä aika paljon ennen kuin se tulee eduskuntaan, Kurvinen ennakoi.

Kurvisella oli viime viikon keskiviikkona kaksi isoa pyöreän pöydän keskustelua lain kipukohdista. Hän kuuli kolmeen tuntiin venyneissä keskusteluissa eri intressitahoja, pääosin tekijöitä ja oikeudenhaltijoita. Mukana oli myös verkkoalustojen ja teollisuuden ja elinkeinoelämän edustajia.

– Nyt sitten lausuntojen ja pyöreän pöydän keskustelujen pohjalta muokataan esitystä ja pyritään saamaan aikaan hyvä, tasapainoinen ja oikeudenmukainen esitys.

– Ehdottomasti haluan direktiivien tavoitteet toteuttaa eli vahvistaa oikeudenhaltijoiden ja tekijöiden asemaa. Se on myös tavoitteeni, mutta tietysti pitää tasapainoa aina hakea. Mutta haluan ehdottomasti sitä henkeä viedä eteenpäin, että tekijöiden asema paranee, Kurvinen summaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE