Politiikka

Kuunteliko Kela tulkkauspalveluita tarvitsevia? – SDP:n kaksikko kovistelee hallitusta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:n kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Timo Harakka ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen Kelan tulkkauspalveluiden hankinnoista, joiden tulokset julkaistiin syyskuussa.
­

– Kela on mitä ilmeisemmin jättänyt huomioimatta tulkkauspalveluita tarvitsevat, alan toimijat ja kouluttajat laatiessaan tulkkauspalveluiden hankinnan kriteeristöä, Mäkisalo-Ropponen epäilee.

YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista edellyttää, että vammaisilla on mahdollisuus vaikuttaa heitä koskevaan päätöksentekoon jo suunnitteluvaiheesta alkaen.

Mäkisalo-Ropponen ja Harakka kysyvätkin, miten hallitus aikoo varmistaa, että Kelan tulkkauspalveluita tarvitsevien perusoikeudet toteutuvat. He ovat myös huolissaan, miten hallitus aikoo varmistaa tulkkien työllisyyden sekä tulkkauspalveluiden ja alan koulutuksen kehittymisen tulevaisuudessa.

Kelan julkaisemat tulokset tulkkauspalveluiden hankinnoista aiheuttivat hämmennystä ja arvostelua asiakkaiden, kouluttajien, palveluntuottajien, asiakasjärjestöjen ja tulkkien keskuudessa. Epävarmuus alan kehityksestä, palveluiden saatavuudesta, tulkkien työllisyydestä sekä huoli yhdenvertaisuuslain, viittomakielilain ja kuurojen ihmisoikeuksien toteutumisesta on suuri.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat