Kuusi tuntia ei riitä – Selvitys: mielenosoituksesta pitäisi ilmoittaa kolme päivää aikaisemmin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Helsingissäkin osoitettiin maanantaina mieltä Donald Trumpin maahantulokieltoa vastaan. Tapahtumaan osallistui myös yksi vastamielenosoittaja.

Kokoontumislaissa säädettyä mielenosoituksen ennakkoilmoitusaikaa tulisi pidentää kolmeen vuorokauteen, ilmenee professori (emeritus) Teuvo Pohjolaisen oikeusministeriölle tekemästä selvityksestä.

Nykyisen lain mukaan järjestäjän on tehtävä ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä kokouksesta ilmoitus poliisille vähintään kuusi tuntia ennen tapahtumaa.

Ilmoitusajan pidentäminen auttaisi selvityksen mukaan poliisia varautumaan kokoontumisiin entistä paremmin.

Selvityksessä korostetaan kuitenkin joustavuuden tärkeyttä. Laissa asetetun määräajan jälkeenkin tehtyä ilmoitusta voidaan pitää pätevänä, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle.

– Tämä joustavuus määräajassa on välttämätön spontaanien mielenosoitusten mahdollistamiseksi, mikä kuuluu olennaisesti kokoontumisvapauteen.

Aiemmin mieltä osoitettiin jotain asiaa vastaan tai sen puolesta.

Mielenosoitusten järjestäminen on selvityksen mukaan muuttunut merkittävästi viime vuosina. Aiemmin mieltä osoitettiin jotain asiaa vastaan tai sen puolesta. Nykyään monet mielenosoitukset aiheuttavat vastamielenosoituksen ja mieltään osoittavien ryhmien suuret mielipide-erot ovat johtaneet fyysisiin yhteenottoihin eri ryhmittymien välillä.

Kolmen vuorokauden ilmoittamisaika antaisi aikaisempaa paremmat edellytykset kokoontumisvapauden turvaamiselle. Yleisellä paikalla järjestettävät kokoukset saattavat edellyttää esimerkiksi erityisiä liikennejärjestelyjä tai muita poliisin toimenpiteitä ennakolta tai kokouksen aikana. Muutos olisi ongelmaton perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kannalta.

Hallitus sopi kokoontumislain mukaisen ilmoitusmenettelyn muuttamista koskevan arvioinnin tekemisestä väkivaltaisia ääriliikkeitä koskevassa strategiaistunnossaan lokakuussa 2016. Tavoitteena on turvata perustuslaissa säädetyn kokoontumisvapauden käyttämistä parantamalla varautumista mielenosoitusten ja yleisten kokousten suojaamiseen.

Selvityksen pohjalta on tarkoitus valmistella hallituksen esitysluonnos ja lähettää se lausuntokierrokselle.

Nyt selvisi, mikä mies esiintyi M05-maastopuvussa uusnatsistisessa mielenosoituksessa

Kuva: Lehtikuva

Puolustusvoimat tutkii tapausta, jossa varusmies esiintyi maastopuvussa uusnatsistisessa mielenosoituksessa Tampereella viime lauantaina.

M05-maastopuvussa mielenosoittajien joukossa nähty henkilö on palveluksessa oleva varusmies, varmistaa Puolustusvoimat Twitter-tilillään.

Puolustusvoimat ilmoittaa, että tapaus on otettu tutkintaan.

Siilitukkainen syytetty ei peitellyt kasvojaan oikeudessa – miestä syytetään muun muassa murhasta ja viidestä tapon yrityksestä

Kuva: Lehtikuva

Helsingin heinäkuisen yliajon käsitteleminen on alkanut käräjäoikeudessa. Oikeus käsittelee istunnon aluksi esitutkintaan liittyviä salassapitoasioita suljetuin ovin.

Mustaan paitaan pukeutunut siilitukkainen syytetty ei peitellyt kasvojaan kameroilta istunnon alussa.

Viisikymppisen helsinkiläismiehen epäillään törmänneen tahallaan kuuteen ihmiseen suojatiellä Lönnrotinkadulla heinäkuun lopulla. Yliajossa kuoli yksi nainen.

Miestä syytetään murhasta, viidestä tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Esitutkinnassa mies on tunnustanut törmänneensä ihmisiin.

AVAINSANAT

Hallituksen niskaan taas kylmä suihku: megatavoite karkaa käsistä

Työllisyysasteen kasvu ei näytä yltävän hallituksen tavoitteeseen. Tilastokeskuksen mukaan työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi pysyi syyskuussa elokuun tasolla 69,4 prosentissa.

Kausivaihtelua aiheuttavat varsinkin kesätyöt ja kausiluontoiset työt esimerkiksi maataloudessa, rakentamisessa ja matkailussa, kertoo Tilastokeskus.

Työllisyysaste oli syyskuussa 69,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 69,2 prosenttia. Miesten työllisyysaste oli kaksi prosenttiyksikköä naisia korkeampi.

Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 72 prosenttiin vaalivuodeksi 2019. Suomen talous on pyrähtänyt lupaavaan kasvuun, mutta nousukausi ei tarjoa nopeaa helpotusta työttömille tai hallitukselle. Esimerkiksi valtiovarainministeriö on arvioinut, että talouskasvu johtuu aluksi tuottavuuden kasvusta, joten työllisyysaste ei nouse kovin nopeasti. Ministeriö on tuoreimmassa syyskuussa julkaistussa ennusteessaan arvioinut, että vuonna 2019 työllisyysaste nousee 70,5 prosenttiin.

Tilastokeskuksen mukaan syyskuun työttömyysaste oli 8,0 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 7,7 prosenttia. Työttömiä oli 10 000 enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta muutos mahtuu virhemarginaalin sisään.

Keskustelua aiheesta

Virkarikossyytteet kolmelle Helsingin poliisissa toimineelle, mukana Jari Aarnio

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta kolmea Helsingin poliisissa työskennellyttä virkamiestä vastaan. Joukossa on Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Syytetyt ovat vastanneet poliisin tietolähdetoiminnasta Helsingissä.

Syyttäjä epäilee, että Helsingin poliisilaitoksessa laiminlyötiin vuosien 2008–2013 aikana tietolähteiden asianmukainen rekisteröinti poliisin henkilörekisteriin.

Asian käsittelyaikataulusta käräjäoikeudessa ei ole vielä tietoa. Käsittelyn aloittamista käräjillä saattaa viivästyttää Helsingin hovioikeudessa parhaillaan käsiteltävä tynnyrioikeudenkäynti.

Syyteharkinta on edelleen kesken entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron, entisen Helsingin poliisikomentajan Jukka Riikosen ja nykyisen poliisipäällikkö Lasse Aapion osalta. Aapio toimi aiemmin apulaispoliisipäällikkönä. Syyteharkinnan arvioidaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Tietolähdetoimintaan liittyvä esitutkinta on ollut laaja: syyttäjän mukaan esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä noin 6 000 sivua ja asiassa on kuultu yli 50:tä ihmistä.

Esitutkinta alkoi entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) tutkintapyynnöstä. Räsänen ryhtyi selvittämään poliisin tietolähteisiin liittyvää toimintaa syksyllä 2013, kun Helsingin huumepoliisiin liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin.

”Ennen kuin lähtee aamulla liikenteeseen, kannattaa katsoa meidän varoituksemme”

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Lumi saattaa saapua etelärannikolle jo tulevana yönä.

Sataako eteläisimpään Suomeen ensilumi tiistain vastaisena yönä? Ensilumen määritelmä täyttyy, jos tiistaiaamuna kello 9 lunta on Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla sentin verran. Tosin lumi sulaa pian pois päivälämpötilojen kohotessa.

Tuulensuunnan vaihtuessa tiistaiyön aikana etelän puolelle Suomenlahden sadekuurot kääntyvät kohti Suomen etelärannikkoa. Tämä tuo lumikuuroja ja aivan rannikkokaistaleen tuntumaan todennäköisesti räntäkuuroja.

– Vielä on hankala sanoa, kuinka laajalti kuuroja tulee, mutta (asia) kannattaa laittaa korvan taakse tiistaiaamua ajatellen. Eli ennen kuin lähtee liikenteeseen, kannattaa katsoa meidän varoituksemme, sanoo päivystävä meteorologi Minna Haikonen Ilmatieteen laitokselta.

Maanantaina annettiin Uudellemaalle jo ennakkovaroitus mahdollisesta huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateiden takia tiistain vastaisesta yöstä alkaen.

Sademäärät eivät Haikosen mukaan todennäköisesti ole suuria, mutta jos kuurot jonoutuvat, keli saattaa olla paikallisesti liukas ja näkyvyys huono.

Muualla maassa tiistain sää on kutakuinkin maanantain kaltainen. Pilvisyys vaihtelee, ja yksittäisiä räntäkuuroja voi päivälläkin tulla maan itä- ja keskiosissa. Kaakkoisosissa tulee edelleen päivällä mereltä kuuroja, jotka ovat vettä ja räntää. Myös esimerkiksi Lounais-Lapissa saadaan paikoin vesi- tai lumikuuroja.

Lumipyryalueen reitti vielä epävarma.

Sään puolesta seuraava mielenkiintoinen tapahtuma osuus Haikosen mukaan keskiviikon torstain tienoille.

– Silloin on lännestä tulossa matalapaine sateineen. Sadealueen reitti on vielä hyvin epävarma, mutta siinä on mahdollisuudet kunnon lumipyrylle ihan maan etelä- ja keskiosissa.

Huonosta ajokelistä onkin annettu ennakkovaroitus myös keskiviikoksi ja torstaiksi. Varoitusalue voi Haikosen mukaan myös laajentua pyryalueen reitin tarkentuessa.

Muualla maassa sateet jäävät vähäisiksi, joskin siellä täällä saattaa tulla heikkoja lumikuuroja maan pohjoisosissa.

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula