Nyheter

Kvarnström blir pappaledig – välkomnar familjeledighetsreformen

Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström (SDP) är riksdagsledamot från Nylands valkrets.

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström blir pappaledig i drygt två veckor från och med måndagen. Samtidigt applåderar han att reformen av familjeledigheten framskrider och ger förutsättningar för mer jämställdhet, närvaro och flexibilitet.

 

Reformen beskrivs enligt Kvarnström med rätta som en investering i barnens framtid och familjernas välbefinnande.

 

-Att pappor axlar större ansvar och får djupare kontakt med barnet i ett tidigt skede är viktigt och vackert. Den här förändringen är på lång sikt betydligt mer värdefull än dess prislapp på kort sikt.

 

Den modell för föräldraledighet som nu föreslås kan beskrivas i termerna 1+7+7. Först får den gravida dagpenning i ungefär en månad och därefter har båda föräldrarna en lika stor kvot på nästan sju månader, varav 69 dagar kan ges till den andra föräldern. En ensamförsörjande förälder har rätt att använda båda föräldrarnas föräldrapenningskvoter. Det sammanlagda antalet dagpenningsdagar ökar från nuvarande 11,5 månader till drygt 14 månader.

 

Regeringen förväntar sig att reformen kommer att innebära en stor attitydförändring, eftersom jämställdheten mellan föräldrarna förbättras och olika slags familjers liv blir lättare. Kvarnström välkomnar också en jämnare fördelning av föräldraledigheten.

 

-En förnyelse av familjeledigheterna som bygger på den nyligen presenterade modellen är en stor sak, inte minst kulturellt. Både familjer och samhälle kan gynnas av att föräldrarna delar jämnare på ledigheterna än vad som nu är fallet, säger fyrabarnspappan Kvarnström.

 

Kvarnström är faderskapsledig med sonen Adrian, snart 2 år, under tiden 17.2-4.3. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE