Huvudnyheter

Kvarnström försvarade papperslösas rätt till vård

Foto: Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Riksdagsledamot Johan Kvarnström gav sitt stöd till medborgarinitiativet Tillstånd att leva i sitt anförande i riksdagen den 13 september. Initiativet kommer till remissdebatt torsdagen den 15 september.

ABL

 

 

Kvarnström tog i sitt anförande ställning för regeringens proposition om brådskande vård för papperslösa. Han betonade att propositionen var motiverad och enligt regeringsprogrammet.

Enligt Kvarnström är situationen för de papperslösa ohållbar i Finland och det behövs också andra åtgärder. Han konstaterade dessutom att medborgarinitiativet Tillstånd att leva har hans stöd.

– Det var obehaglig stämning i salen. Sju sannfinländska ledamöter kritiserade mig hårt efter mitt anförande, men jag står för det. Ibland märker jag, att ju mer utsatta människor jag försvarar, desto mer attackeras jag.

– Det finns moraliska och medmänskliga skäl att förbättra papperslösas situation och ta dem upp ur ett hopplöst läge, speciellt barnen. Därtill är det i hela samhällets intresse att de får mer än brådskande vård. Det är vettigare både medicinskt och ekonomiskt. Det handlar inte om att belöna dem för att de stannat i landet trots avslag. Det handlar om mänskliga rättigheter och anständighet. Och ja, det är en väldigt heterogen grupp, varav en del säkert inte uppfyller kraven för uppehållstillstånd eller asyl. Men mycket har gått fel i behandlingarna av ärenden i och med ändringar under borgerliga regeringens tid. Viktigast vore att vi slutar splittra familjer och hjälper barnen särskilt. Det är märkligt att barns rätt till vård ska ifrågasättas, säger Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE