Nyheter

Kvarnström lämnade in skriftligt spörsmål – vill stärka skatteunderlaget genom värdestegringsskatt

Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström (SDP) är riksdagsledamot från Nylands valkrets.

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström lämnade i fredags (14.2) in ett skriftligt spörsmål om att stärka skatteunderlaget och förhindra skattesmitning genom så kallad värdestegringsskatt. 

ABL

 

Själva frågan, riktad till ansvarig minister, lyder:

 

– Vad ämnar regeringen göra för att stärka skatteunderlaget och försvåra skattesmitning och när kan man av regeringen vänta sig beslut för att förbättra de offentliga finanserna genom att stärka skatteunderlaget och försvåra skattesmitning?

 

I sina motiveringar hänvisar Kvarnström bland annat till regeringen Marins regeringsprogram, där ett stärkt och tryggat skatteunderlag samt bekämpandet av aggressiv skatteplanering nämns som mål för skattepolitiken. Han konstaterar att ett stärkt skatteunderlag är ett rättvist sätt att också stärka de offentliga finanserna, men att det finns många olika sätt att göra det på.

 

Ett alternativ är genom en så kallad värdestegringsskatt, som enligt finansministeriets uppgifter kunde ge skatteintäkter på tiotals miljoner euro per år.

 

– Genom värdestegringsskatten ingriper man i skattesmitning där man registrerar sig i ett land med låg beskattning innan investeringstillgångarna säljs eller doneras. Den riktar sig till ett fåtal förmögna privatpersoner som kan undgå skatt genom att flytta, berättar Kvarnström.

 

”Vad ämnar regeringen göra för att stärka skatteunderlaget och försvåra skattesmitning och när kan man av regeringen vänta sig beslut för att förbättra de offentliga finanserna genom att stärka skatteunderlaget och försvåra skattesmitning?”

 

Han konstaterar att en motsvarande värdestegringsskatt sedan början av 2020 redan tillämpas på samfund i alla EU-länder – även i Finland. I regeringsprogrammet finns dessutom en överenskommelse om att utreda ifall en motsvarande skatt kunde införas för privatpersoner, vilket finansministeriets skatteavdelning publicerade en utredning om i början på månaden.

 

– Av utredningen framgår att det är möjligt att införa en värdestegringsskatt (i utredningen används termen utflyttningsskatt) och att en sådan används i nio jämförbara länder. Dessutom ingriper fyra länder i motsvarande skattesmitning genom någon annan typ av reglering, skriver Kvarnström.

 

– Bara tre jämförbara länder saknar i likhet med Finland en effektiv reglering som tryggar skatteunderlaget vid utflyttning i syfte att undvika beskattning. Värdestegringsskatten kan genomföras med relativt små förändringar i den gällande skattelagstiftningen om bland annat försäljningsvinster.

 

Han hänvisar till utredningar av Skatteförvaltningen, som visat att skattesmitning av det slaget har blivit vanligare under de senaste åren och skulle kunna stävjas uttryckligen genom en värdestegringsskatt.

 

– Det är potentiellt fråga om skatteförluster på minst hundratals miljoner euro, eftersom förmögna privatpersoner för närvarande har möjlighet att undvika skatt på alla sina kapitalinkomster, gåvor och arv i Finland genom att registrera sig utomlands innan egendomen används.

 

Enligt Kvarnström skulle värdestegringsskatten inte heller påverka konkurrenskraften negativt.

 

– Med konkurrenskraft avses i allmänhet företagens kostnadskonkurrenskraft, men värdestegringsskatten för privatpersoner gäller inte företag. Dessutom riktar sig värdestegringsskatten på samma sätt till inhemska och utländska placeringar.

 

Läs spörsmålet i sin helhet nedan.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE