Huvudnyheter

Kvarnström på FSD:s styrelsemöte: ”Krisen möts ansvarsfullt och handlingskraftigt”

Foto: Jukka-Pekka Flander
Vi har en solidarisk och etisk grundton, betonade riksdagsledamot Johan Kvarnström i diskussionen som gällde bekämpningen av pandemin.

FSD:s styrelse möttes den 24 mars via Teams. Bland annat pandemisituationen och klimatåtgärderna kom upp i den politiska diskussionen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström inledde diskussionen om det politiska läget. Det dominerande på agendan är förstås bekämpningen av coronapandemin.

 

– Krisen möts ansvarsfullt och handlingskraftigt med SDP som statsministerparti. Situationen ändras jättesnabbt men vaccinerna ger hopp. Riskgrupperna ska vaccineras först, sade Kvarnström.

 

Enligt Kvarnström borde man undvika en regional dragkamp gällande vart vaccinerna styrs. Han betonade också ansvarsfullheten i att kommunalvalet flyttas fram.

 

– Alla borde ha omfattat tanken tidigare om man är efterklok men i juni är läget förhoppningsvis mycket bättre än i april.

 

Kvarnström talade också om den nya taxilagen där han menade att tillgången borde ännu bli bättre än vad som nu föreslås. Han kommenterade också Nestes investering som gick till Rotterdam och inte till Borgå, Ylelagen och att Nokia säger upp 10 000 anställda globalt men ökar antalet anställda i Finland, vilket är ett gott vitsord för landets satsning på kunnande.

 

Kampen mot klimatförändringen är något som det gäller att prioritera enligt Kvarnström.

 

– Vi har klimatförändringar som måste tacklas nu. Vi har fakta på vår sida.

 

Kjell Grönqvist från Sibbo kommenterade Helsingfors fortsatta användning av kolkraft, medan Erica Helin från Pargas tog upp problemen med elbilar i glest befolkade områden.

 

– Logistiken räcker inte till för elbilarna, kommenterade Helin nuläget.

 

Rebecca Åkers från Korsholm uttryckte sin oro för unga som drabbas av restriktionerna och lider av ensamhet. (Foto: Jacob Åberg)

 

Rebecca Åkers från Korsholm uttryckte sin oro för ungdomarnas illamående i pandemitider.

 

– Försök orka lite till, säger man men många unga mår riktigt dåligt.

 

Åkers ifrågasatte logiken för restaurangstängningar i Vasa eftersom incidenstalet för tillfället är lägre där.

 

– Många saker har blivit i skymundan av pandemin, konstaterade FSD:s ordförande Anette Karlsson som flaggade för barnkonsekvensbedömningar och barnbudgetering i kommunerna. I Borgå har hon lämnat in en motion om barnbudgetering.

 

– Jag vill lyfta fram barnstrategin och jämställdheten, sade Karlsson. En  viktig jämställdhetsfråga som hon nämnde är kvinnor med funktionsnedsättning som har blivit utsatta för våld.

 

Anna Caldén från Nykarleby gästade mötet i egenskap av partifullmäktigeledamot i SDP. På höstens partifullmäktigemöte lyfte hon fram frågan om våld i nära relationer och hon var nöjd med att FSD:s styrelse håller den typen av frågor på tapeten, också med tanke på pandemisituationen och dess konsekvenser.

 

Kvarnström svarade att många viktiga frågor har hamnat i skymundan. Han var hoppfull gällande utvecklingen av laddningsinfrastruktur för elbilar och påpekade att ett kolkraftverk stängs i Helsingfors 2024.

 

– Det finns dessutom goda erfarenheter av biogas i Österbotten.

 

Gällande hårdare restriktioner för att bekämpa pandemin påminde Kvarnström om hur illa det har gått i vissa länder som USA.

 

– Skräckexemplet är USA med över en halv miljon döda i covid. Både epidemiologiskt och ekonomiskt har Finland klarat sig bra men man ska inte förringa de negativa effekterna av restriktionerna.

 

– Situationen är jättetung för många på många sätt men det handlar om att skydda de mest utsatta. Vi har en solidarisk och etisk grundton. Vi måste ta i beaktande att många kulturarbetare och frilansare har fallit mellan stolar, konstaterade Kvarnström.

 

Styrelsemötet behandlade även sammansättningen av FSD:s arbetsgrupper, FSD:s ekonomi och motionerna till FSD:s fullmäktige.

 

FSD:s ombudsman Nils-Johan Englund presenterade läget med distriktets medlemsrekrytering som har varit starkare i Österbotten än i övriga delar av landet. Verksamhetsledare Hildur Boldt informerade om distriktets nya personmedlem. Från och med årsskiftet har det blivit möjligt att ansluta sig direkt till distriktet snarare än i en lokalavdelning och i det första fallet gäller det en person bosatt utanför Finlands gränser. Kampanjarbetaren Simon Bergman presenterade FSD:s kampanj inför kommunalvalet. En livlig diskussion följde speciellt gällande hur mycket man borde betona kvinnor respektive män i kampanjen.

 

 

 

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE