Internationellt

Kvinnliga bönder livsviktiga i kampen mot matbrist

Foto:Joshua Kyalimpa/IPS
Kvinnor är enormt viktiga i kampen mot matbrist och hunger, enligt FN. Bilden visar kvinnliga bönder i Uganda.
Foto:Joshua Kyalimpa/IPS
Kvinnor är enormt viktiga i kampen mot matbrist och hunger, enligt FN. Bilden visar kvinnliga bönder i Uganda.
Foto:Joshua Kyalimpa/IPS
Kvinnor är enormt viktiga i kampen mot matbrist och hunger, enligt FN. Bilden visar kvinnliga bönder i Uganda.

Inför årets internationella kvinnodag fokuserar FN:s kvinnoorganisation UN Women på kvinnor på landsbygden. Kvinnor har enorm potential i kampen mot matbrist och hunger, menar FN.

 

En av världens kvinnliga bönder är Adelaida Marca som tillhör den chilenska ursprungsbefolkningen aymara. Hon odlar oregano på Andernas sluttningar och sålde sin produkt med framgång på Rural World Expo i Santiago förra hösten.

– Oreganon kommer ur frön jag har ärvt och som har odlats av flera generationer före mig, säger hon.

Kvinnor som bor på landet utgör mer än en fjärdedel av världens befolkning och 43 procent av alla de som arbetar inom lantbruket är kvinnor, enligt UN Women.

– Landsortsbefolkningen och ursprungsfolken har en enormt viktig roll vad gäller matsäkerhet. Framförallt inom den egna befolkningen, säger Julio Berdegué, vid FN:s jordbruksorganisation FAO.

Han säger att matbristen är stor bland ursprungsfolken i Latinamerika. I många länder flerdubbelt så hög som i befolkningen i stort. Att stärka kvinnorna, och öka jämställdheten vad gäller tillgång till mark och makt inom de lokala samhällena, är avgörande för att bekämpa hungern och skapa trygghet, enligt Julio Berdegué.

Juana Calhuaque tillhör Chiles största urfolk, mapuche. Hon driver en butik där hon säljer färdiglagade måltider och produkter hon själv har odlat.

– Jag kan överleva på det jorden ger, men hur ser jag till att mina barn och barnbarn får utbildning? Om jag tillagar och förädlar det jag odlar så ger det pengar.

Adelaida Marca har å sin sida använt det hon tjänat på att odla oregano till att renovera sin farfars hus som ska användas till landsbygdsturism. Projektet stöds av det statliga jordbruksinstitutet Instituto de Desarrollo Agropecuario, Indap.

– Oreganon har hjälpt mig att förbättra mina levnadsförhållanden och att uppfylla min dröm –att visa min hembygd genom turism, säger hon.

UN Women vill lyfta fram exempel som hennes i en värld där kvinnor på landsbygden fortfarande ligger efter männen vad gäller inkomst och position, liksom även efter kvinnor som bor i städer. Fortfarande är färre än 20 procent av världens jordägare exempelvis kvinnor.

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa