Internationellt

Kvinnor i konfliktområden särskilt viktiga under pandemin

Foto: Pixabay
FN:s generalsekreterare António Guterres betonade särskilt vikten av kvinnors insatser i konfliktområden under pandemin.

Kvinnors insatser i konfliktområden har en stor betydelse under den pågående pandemin. Det betonade FN:s generalsekreterare António Guterres när han förra veckan mötte kvinnliga representanter från olika konfliktdrabbade regioner i världen.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Mötet hade samlat kvinnliga representanter från Centralafrikanska republiken, Cypern, Darfur och Mali. Temat var hur viktiga kvinnor är för genomförandet av generalsekreterarens initiativ för fredsinsatser, kallad Action for Peacekeeping, A4P.

 

António Guterres betonade att kvinnors arbete har varit särskilt viktigt under den pågående pandemin och de nedstängningar som genomförts för att hejda smittspridningen. Han sade att det i konfliktdrabbade områden ofta har varit kvinnor som har lyckats att föra fram trovärdiga budskap om hur människor ska kunna skydda sin hälsa.

 

Samtidigt påpekade generalsekreteraren att coronakrisen slagit särskilt mot kvinnor eftersom de har fått axla en oproportionerligt stor del av arbetet i hemmen. Kvinnor har dessutom drabbats hårt av de ekonomiska konsekvenserna – samtidigt som våldet i nära relationer har ökat dramatiskt, enligt António Guterres.

 

Deltagarna vid mötet underströk också att pandemin haft en negativ inverkan på det konfliktrelaterade sexuella våld som drabbar kvinnor, genom att upprätthållandet av lagar har försvagats liksom möjligheterna att ställa förövare till svars.

 

Nawal Hassan Osman, som arbetar med jämställdhetsfrågor i Darfur i Sudan, lyfte samtidigt fram vilken avgörande roll landets kvinnor spelade i samband med att landets auktoritära president Omar al-Bashir kunde störtas under förra året.

 

– Detta samtidigt som de drabbades av alla former av människorättsbrott och övergrepp från den förra regimens säkerhetsstyrkor, sade Nawal Hassan Osman.

 

I dag är kvinnors deltagande en målsättning, men det måste i stället bli en norm.”

 

António Guterres sade att diskrimineringen av kvinnor har ett fortsatt mycket högt pris för världen. Han underströk vikten av att världens länder inser hur viktigt kvinnors deltagande är för det fredsförebyggande arbetet.

 

– I dag är kvinnors deltagande en målsättning, men det måste i stället bli en norm. Det är så vi skapar internationell fred och säkerhet. Det är så vi bygger en fredlig framtid, konstaterade generalsekreteraren.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE