Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kyllä on vaikea pysyä ihan kärryillä” – kokoomuksen sote-uskollisuuteen ei saatu kunnon selkoa – konkariedustajakin lausui vain ympäripyöreitä

Eduskunnassa käytiin tiistaina erikoinen keskustelu, kun hallituspuolue kokoomuksen edustajajoukolta – harvalukuiselta sellaiselta – ei saatu selkeää vastausta, mitä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tarkoitti lauantaisella sote-lausunnollaan. SDP:n edustajat yrittivät sitä useamman edustajan voimin.

Marja Luumi

Demokraatti

Sote- ja maakuntauudistuksen kummalliset kiemurat nousivat esille, kun eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä kilpailulain muuttamisesta. Se liittyy osaltaan nimenomaan maakuntauudistukseen.

Eero Heinäluoma (sd.) huomautti, että Orpon puheiden jälkeen on vaikea pysyä ihan kärryillä, mitä sote-asiassa ollaan tekemässä. Orpon puheenvuorosta sai hänen mielestään kuvan, että ei olekaan selvää, että kokoomuksen eduskuntaryhmä tulee hyväksymään sote-kokonaisuuden.

– Se oli erittäin kova puheenvuoro, ja toivoisin, että hallitus nopeasti nyt selkiinnyttäisi tämän sote-asian omalta osaltaan.

Erityisesti hän katsoi läsnäolevia kokoomuslaisia, joilta odotti sisäpiirin tietoutta, joka jaettaisiin koko salille.

– Vanhastaan tiedämme, että kun kokoomuksessa tulee vaikea paikka ja tulee hämminkiä, niin ainut, jolta asia selviää, on edustaja (Ben) Zyskowicz, ja sen takia iloitsenkin, että hän tuli saliin.

Zyskowicz kuittasi toiveen: “Turha provosoida!”

Lisää aiheesta

“Ei mitään hätää ja nokosiakin ollaan otettu.”

Myös Pia Viitanen (sd.) (kuvassa) oli kiinnittänyt huomiota Orpon vihjaukseen, että “jotain epävarmuutta on ilmassa”. Viitanen oli kuunnellut viikonloppuna myös pääministerin kyselytunnin, jossa Juha Sipilä (kesk.) kertoi omista näkemyksistään.

– Hän hyvin verkkaaseen tahtiin kertoi, että ei mitään hätää ja nokosiakin ollaan otettu. Tuskin kulissien takana kuitenkaan ihan näin rauhallisissa tunnelmissa mennään, jos uskallan arvata.

Viitanen odotti myös kokoomuslaisilta tilanteen avaamista. Hän harmitteli sitä, että tapahtui täsmälleen sama ilmiö kuin viime viikolla, kun eduskunta käsitteli soten vuoksi muutettavaa rikoslakia.

– Oppositio käytti yli 20 puheenvuoroa, ja täällä ei yksikään hallituspuolue halunnut vastata näihin kysymyksiin tai ottaa osaa keskusteluun.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmankin yritti saada Zyskowiczia vastaamaan selkeästi, mitä kokoomus aikoo.

– Onko nyt niin, että ensimmäistä kertaa on sellainen tilanne, jossa te ette pysty kertomaan kokoomuksen eduskuntaryhmän kantaa? Onko kokoomus sitoutunut tähän sote- ja maakuntauudistukseen vai ei? Jos te ette sitä kerro, jos te ensimmäisen kerran vaikenette, niin voimme vetää siitäkin johtopäätökset, Lindtman patisteli.

“Huomaan todellakin, että taisin syyllistyä ylisanoihin.”

Zyskowicz myöntyi viimein avaamaan suunsa, koska “lähinnä sosialidemokraattiset edustajat ovat niin sinnikkäästi ja ylisanoja lausuen imartelemalla pyrkineet haastamaan minua mukaan keskusteluun”.

– Kun kysyttiin, ovatko hallituspuolueet kaikki viemässä uudistusta eteenpäin, niin vastaus on kyllä ovat. Jos perustuslakivaliokunta edellyttää muutoksia, ovatko hallituspuolueet valmiit niitä tekemään. Totta kai ovat.

Zyskowicz tulkitsi Orpon sanoja: “Mikäli näissä hyvin tärkeissä tavoitteissa, jotka liittyvät kansalaisten palvelujen turvaamiseen ja toisaalta kustannusten kasvun hillitsemiseen, edetään hallituksen toivomalla tavalla ja lähtökohdista, niin totta kai olemme tämän takana. Jos kävisi niin, että tältä osin täällä lähtisi uudistus kovin muuttumaan, totta kai me silloin arvioimme suhtautumista näin muuttuneeseen uudistukseen.”

Heinäluomaa vastaus ei tyydyttänyt.

– Huomaan todellakin, että taisin syyllistyä ylisanoihin, kun sanoin, että edustaja Zyskowiczilta saa aina suorasukaisia vastauksia. Nimittäin tuon vastauksen jälkeen en kyllä nyt ymmärrä, mikä se kokoomuksen kanta on. Se tuntuu olevan sekä–että.

Heinäluoman ymmärsi Zyskowiczin puheesta sen, että kokoomus ei vie uudistusta enää eteenpäin, ennen kuin se näkee, mikä on perustuslakivaliokunnan mietinnön tulos.

– Tulkitsen teidän ilmoittaneen, että kokoomus ei ole enää sitoutunut uudistuksen läpivientiin eikä ole sitoutunut siihen, että perustuslakivaliokunnan vaatimia muutoksia viedään lainsäädäntöön, vaan haluaa arvioida tukensa koko uudistukselle. Ja se on Suomen politiikan isoja uutisia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE