”Kyllä tässä nyt on rennompi kuin viime vuonna” – Levollinen Latvala starttaa uuteen rallikauteen vain mestaruus mielessä

Kuva: Lehtikuva
Jari-Matti Latvalan ja muiden rallihuippujen kausi alkaa torstaina Monte Carlossa.

Jari-Matti Latvalalla on vain yksi sija parannettavaa myöhään torstai-iltana alkavassa rallin MM-sarjan avauksessa Monte Carlo -rallissa. Viime vuonna hän ajoi toiseksi tulokastalli Toyotan ykköskuskina.

– Kyllä tässä nyt on rennompi kuin viime vuonna. Paremmin on päässyt valmistautumaan, Latvala juttelee levollisena nuotituksen päätyttyä pasta-aterian syömisen lomassa Gapissa, Lounais-Ranskassa ennen rallikauden avausta.

Latvala testasi yhteensä kolme päivää ennen uuden kauden alkua, yhden päivän joulukuussa ja kaksi tammikuussa.

– Lumella olisi tehnyt mieli ajaa vielä enemmän. Mutta kyllä kaikki keliolot ja rengasvaihtoehdot tuli ajettua.

Sää ja rengasvalinnat ovat Monten voiton avain.

– Viiden sakkiin tähtään lähtökohtaisesti. Enemmän on mielessä MM-sarjan voitto kuin yhden osakilpailun voitto. (Sébastien) Ogierin voittaminen hänen kotikisassaan tarkoittaa riskinottoa, mutta kyllä korkeammallekin on asiaa, jos vain rengasvalinnat osuvat oikein. Samalla lailla kuin viime vuonna olisi hyvä, Latvala paljastaa taktiikkaansa.

Hän arvioi, että keli tulee todennäköisesti vaikeutumaan perjantain vesi- ja tai lumisateen takia.

– Autolla kyllä pärjää, se on hyvä, ja kääntyy nyt paremmin kuin viime vuonna. Moottori vääntää paremmin ja keskilukkoa on saatu suuremmaksi, paremmaksi. Ne auttavat paljon. Sateella uudella aero-paketilla ei ole täällä niin paljon merkitystä, mutta kuivalla sekin auttaa, MM-sarjan kokenein kuljettaja selvittää.

Vaikka nuotituksen aikana on ollut Monten mittapuun mukaan historiallisen kuivaa, Latvala odottaa starttia kunnioittavasti.

– Tämä ei tule olemaan helppo ralli. Avaus on erikoiskoe, legendaarinen Sisteron väärinpäin, jäinen kuuden kilometrin alamäki osuus pimeässä. Ei ole koskaan ajettu näin päin. Jäinen ylämäki on helpompi ajaa kuin jäinen alamäki.

Rallin seremoniallinen lähtö on Monacosta, josta on pitkä siirtymä Sisteroniin. Tämä tarkoittaa, että etuautot, jotka tekevät jäänuotit ajavat illan ek:t jo valoisan aikaan ennen ilman jäähtymistä.

– Vaikka tie on pääosin kuiva, sulaa penkoista vettä ja sen jäätymistä vuorten varjopuolella on vaikea ennustaa, Latvala kertoo.

Monte on aina Monte, ei ole merkitystä onko uusi auto vai ei.

Latvalan etuautoa ajaa Toni Gardemeister ja nuotit kirjoittaa Jakke Honkanen.

– Tosi vähän jäätä. Jos näin säilyy, niin yksi kuivimmista Monteista, Honkanen todistaa.

– Paras sääennustaja olisi nyt 70-vuotias paikallinen rinnespesialisti, joka pilvien muodoista näkisi tuleeko lunta vai ei, Latvalan luottomies Honkanen luonnehtii ennakoinnin vaikeutta.

– Tämä on vaikeaa, Jyväskylä vaatii ”big balls” (kanttia), Honkanen vertaili Monten ja Suomen MM-rallin keskeistä eroa.

Kokemukseen luottaa Montessa moni muukin kuljettaja. Mikko Hirvonen ajaa etuautoa Citroenin Craig Breenille. Latvalan tallitoverille Esapekka Lapille etuautoa ajaa vielä viime kaudella Toyotaa ajanut Juho Hänninen. Fordin WRC2:ssa ajavalle Teemu Suniselle jäänuotit kirjoittaa Toyotan ex-urheilutoimenjohtaja ja Hirvosen ex-kartturi Jarmo Lehtinen ja autoa ajaa Juuso Pykälistö.

Hännisen tilalle Latvalan toiseksi tallitoveriksi Fordilta siirtynyt Viron Ott Tänak on kova ja kokenut kirittäjä Jari-Matille.

– Kyllä se (Tänak) kovaa ajaa. Viime vuonna täällä hyvin ja Saksassa hyvin eli asvaltillakin pärjää. En mieti hänen ajoaan. Se nähdään maalissa, miten meni. Nähdään myös miten hän on sopeutunut uuteen autoon, Latvala kuittasi.

Kuusi päivää testannut Tänak on tyytyväinen uuteen talliinsa.

– Vaihto on mennyt hyvin, ja on helppoa työskennellä yhdessä. Meillä on hyvin nopea kuljettajajoukko. Monte on aina Monte, ei ole merkitystä onko uusi auto vai ei. Mitään rajoituksia tai ohjeita ajamiseen ei ole annettu, viime vuonna ensimmäisen MM-rallin voiton ajanut Tänak kertoi.

17-vuotias Kalle Rovanperä sanoo jännittävänsä kauden alkua. (Lehtikuva)

Puuppolan Toyotan kolmas kuski Esapekka Lappi myöntää, että torstai-ilta mietityttää.

– Ilta, pimeä ja musta jää. Ei tarvitse kuin sen yhden paikan, niin se on siinä. Ois varmaan ihan hyvä ottaa varman päälle, pieksämäkeläinen Lappi laskeskeli ennen Monten ensimmäistä WRC-starttia.

– Kärkijätkät ajavat lujaa kelissä kuin kelissä. Kai me kokemattomammat olemme nössömpiä, ruoski Esapekka itseään.

– Kyllä varmaan jännittää illalla. Pitää vain antaa itselle anteeksi, ettei täällä tule pohja-aikoja, kolme päivää testannut Lappi järkeili.

Kahdeksan WRC-startin sopimuksen napannut jokelainen Teemu Suninen lähtee Monteen pienen flunssan kourissa, nyt Fordin WRC2-luokan R5:llä.

– Ruotsissa olen jo Ogierin ja Evansin rinnalla tallin kolmannessa autossa. Hyvä päästä testaamaan heidän rinnalleen ennen kisaa. Olen asettanut omat tavoitteet oppimiselle, Suninen selvitti.

Myös Suninen totesi torstai-illan kahden avaus-ek:n olevan koko kisan haastavimmat.

WRC2-luokan Skodan R5:llä starttaa puuppolalainen 17-vuotias Kalle Rovanperä. Tehdassopimuksen tehnyt nuorukainen ei kuitenkaan aja Montessa vielä MM-pisteistä, joihin lasketaan ennalta ilmoitetut kahdeksan MM-rallia.

– Jännältä tuntuu, Kalle kommentoi ennen ensimmäisiä vetoja Monten ”mutteritestissä” ja lisävalojen säätöä.

– Mutta kyllä tuntuu vielä jännemmältä, kelpo ajat luokassaan kuitannut Rovanperä kuvaili omaa olotilaansa.

”Nyt riittää”- maailmanmestari Iivo Niskaselle loistouutinen: ainakaan tämä hiihtohirmu ei estä suomalaisen olympiavoittoa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Sukset jalassa juoksemisesta tavaramerkin tehneen Johannes Hösflot Kläbon kirikyky pitkän matkan päätteeksi jää lauantaina testaamatta Pyeongchangin olympialaisten 50 kilometrin kisassa. Kläbo ei ole mukana perinteisen hiihtotavan kilpailussa, vaan hän päätti kisat kolminkertaisena kultamitalistina.

– Johannes päätti aamulla, että nyt riittää. Hänellä on ollut hyvät kisat, eikä hän ole motivoitunut hiihtämään 50 kilometrillä, Norjan päävalmentaja Tor Arne Hetland kommentoi yleisradioyhtiö NRK:lle.

Kläbo, 21, voitti Pyeongchangissa sprintin, viestin ja pariviestin. Hänen ainoa mitaliton kisansa oli avausmatka yhdistelmäkisa, josta heltisi kymmenes sija.

Norjalaisnuorukainen johtaa maailmancupia ja haluaa varmistaa sen voiton. Kausi jatkuu Lahdessa runsaan viikon kuluttua.
Norjan kvartetti 50 kilometrillä on Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Kläbon paikan saanut Emil Iversen ja Martin Johnsrud Sundby.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Karmaiseva pettymys Kanadalle, USA:n riemuvoitto ratkesi olympiafinaalin voittomaalikilpailun kuudennessa laukojaparissa

Kuva: Lehtikuva

USA kukisti jääkiekon naisten olympiaturnauksen finaalissa Kanadan voittomaalikilpailun jälkeen 3–2 (1–0, 0–2, 1–0, 0–0, 1–0).

Ratkaisu nähtiin vasta kuudennessa laukojaparissa, kun Jocelyne Lamoureux viimeisteli USA:n kolmannen osuman voittomaalikisassa. Kanadan Meghan Agosta epäonnistui omassa yrityksessään, ja USA nappasi voiton.

Kanada oli voittanut neljä edellistä olympiakultaa, joten USA palasi ykköseksi pitkän tauon jälkeen. USA on myös hallitseva maailmanmestari.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Viidet olympialaiset pelannut suomalaiskonkari Kurrin ja Koivun vanaveteen

Urallaan viisi olympiaturnausta pelannut Emma Terho on valittu Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) urheilijavaliokuntaan. Suomen olympiakomitea tviittasi torstaina, että jääkiekkoilija Terho valittiin valiokuntaan suurimmalla äänimäärällä.

Terhon lisäksi urheilijavaliokuntaan äänestettiin maastohiihdon olympiavoittaja, yhdysvaltalainen Kikkan Randall. Terho, 36, kuului Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueeseen vielä neljä vuotta sitten Sotshin olympialaisissa.

Urheilijavaliokunnan tehtävänä on tuoda urheilijoiden ääni kuuluville KOK:ssa. Terhon ja Randallin äänestivät valiokuntaan Pyeongchangin olympialaisissa mukana olevat urheilijat.

Suomalaisurheilijoista valiokunnassa ovat aiemmin olleet jääkiekkoilijat Jari Kurri (2002–2006) ja Saku Koivu (2006–2014).

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Ladulla meillä on yksi kovimmista nelikoista” – Yhdistetyn joukkuekilpailussa mäkiosuus ratkaisee Suomen mitalisaumat

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Leevi Mutru 10 kilometrin kilpailun jälkeen.

Kahdeksan suomalaista kilpailee torstaina Pyeongchangin talviolympialaisissa. Suomalaislajit ovat yhdistetyn joukkuekilpailu ja ampumahiihdon naisten 4×6 kilometrin viesti.

Yhdistetyssä henkilökohtaiset kilpailut tuottivat Suomelle kaksi Eero Hirvosen kuutossijaa ja yhden Ilkka Herolan kahdeksannen sijan. Joukkuekilpailussa Suomella on sauma mitaliin, kunhan mäkiosuus onnistuu.

– Siitähän se on kiinni. Ladulla meillä on varmasti yksi kovimmista nelikoista, joten loppuun asti pystymme kyllä taistelemaan, kokenut Hannu Manninen mietti.

Hirvosen, Herolan ja Mannisen lisäksi joukkueeseen kuuluu Leevi Mutru. Suurmäestä hypättävä yhden kierroksen mäkiosuus alkaa kello 9.30 Suomen aikaa ja 4×5 kilometrin hiihto kello 12.20.

– Eeron ja Ilkan paikka joukkueessa oli ihan selvä ja Hannun myös suurmäen kilpailun perusteella. Leevi oli tiistain kilpailussa selkeästi Arttu Mäkiahoa parempi, joten hän ottaa neljännen paikan. Hiihtojärjestys riippuu mäen tuloksesta. Hyvin todennäköisesti

Hannu on meidän ankkuri, päävalmentaja Petter Kukkonen ennakoi.

Yhdistetyn joukkuekilpailu on ollut olympiaohjelmassa Calgarystä 1988 lähtien, ja Suomi on saavuttanut siinä kullan, hopean ja pronssin. Kaikkia niitä hankkimassa on ollut Manninen.

Tämän kauden maailmancupin osakilpailuissa Suomi on sijoittunut joukkuekilpailussa neljänneksi ja kolmanneksi.

Laukkanen palaa torstaina päälajiinsa ampumahiihtoon.

Maastohiihdon pariviestissä vieraillut Mari Laukkanen palaa torstaina päälajiinsa ampumahiihtoon, kun naisten viesti päättää sen lajin olympiakilpailut. Kisa alkaa kello 13.15, ja suomalaiset kisaavat järjestyksessä Laura Toivanen, Kaisa Mäkäräinen, Laukkanen ja Venla Lehtonen. Mäkäräiselle naisten viesti on näiden olympialaisten viides startti.

Tiistaina Suomi yllätti sekaviestissä ja päätyi kuudenneksi.

– Hyvillä mielin ja rennosti lähdetään hakemaan samanlaista suoritusta kuin sekaviestissä. Kauden paras suoritus ja sijoitus on tavoitteena, Toivanen ennakoi.

Suomi on mukana naisten ampumahiihtoviestissä ensimmäisen kerran sitten Salt Lake Cityn 2002 ja kaikkiaan neljännen kerran. Paras sijoitus on ensimmäisestä olympiakilpailusta Albertvillesta 1992, jolloin naiset olivat viidensiä. Tämän talven maailmancupin viesteissä naisten sijoitukset ovat olleet 16:s, 7:s ja 20:s.

Mikä pettymys! Leijonat jäi mitalipeleistä ulos – Kanada vei voiton 1–0

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen tie Etelä-Korean olympialaisten mitalipeleihin päättyi, kun Kanada löi leijonat jääkiekon miesten puolivälierässä 1–0 . Kanada ja Suomi lähtivät vielä kolmanteen erään 0–0-tilanteesta.

Heti erän alussa Maxim Noreau kuitenkin vei Kanadan johtoon. Tämä oli voittomaali.

 

Keskustelua aiheesta