Politiikka

”Kyllä tilanteen vakavuus ja pitkä kesto on yllättänyt” – Ministeri Berner ottaa kantaa sähkökatkoihin

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Tilanne Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa on ollut hyvin vaikea ja vakava muun muassa lumentulosta johtuneiden sähkökatkojen vuoksi.

Etenkin Kainuussa otti päiviä aikaa ennen kuin vikoja saatiin korjattua.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner myöntää, että tilanteen vakavuus yllätti hänet.

– Kyllä tilanteen vakavuus ja pitkä kesto on yllättänyt, vaikka tilanne nyt ollaankin saamassa hallintaan ja muun muassa matkapuhelinverkon häiriötilanne on jo ohi. Myös sähköverkkojen korjausryhmiä on saatu tuhoalueelle varsin kattavasti, resursseja on saatu valjastettua ripeästi ympäri Suomea, Berner totesi Demokraatille iltapäivällä sähköpostitse.

– Tiedän, että sähköverkkojen korjaajat, pelastuslaitokset, maakuntien ja kuntien viranomaiset sekä vapaaehtoisjärjestöt ja vapaaehtoiset ihmiset tekevät kaikkensa auttaakseen pulaan joutuneita ihmisiä.

”Nyt tapahtuneiden mittaisiin sähkökatkoksiin ei ole mahdollista varautua kattavasti…”

Berner toteaa, että Suomessa on jo parin vuoden ajan ollut käynnissä sähkömarkkinalakiin perustuva ohjelma sähköverkkojen toimintavarmuuden parantamiseksi vuoteen 2028 mennessä. Tärkein menetelmä tavoitteen saavuttamiseksi on keski- ja pienjänniteverkkojen maakaapelointi.

– Valitettavasti näitä verkkoja on maassamme niin paljon, että ohjelman toteuttaminen kestää varsin kauan. Energiatoimiala on työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla, joten liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole toimivaltaa asian suhteen. Teemme kuitenkin yhteistyötä TEM:n kanssa esimerkiksi sähkö ja valokuituverkkojen yhteisrakentamisessa.

Ongelmia on ilmennyt myös matkapuhelinverkkojen tukiasemissa. Niiden akkukapasiteetti ei ole riittänyt. Yhteyttä hätäkeskukseen ei ole ollut aina saataville, mikä on vakava asia.

– Tukiasemilta edellytetään lähtökohtaisesti 2-4 tunnin varavoiman takaavia akustoja tukiaseman kriittisyydestä riippuen. Tämä velvoite asetetaan tietoyhteiskuntakaaressa ja sitä tarkentavassa Viestintävaraston määräyksessä, jossa myös velvoitetaan teleyritystä suunnittelemaan varavoiman käyttöä ja muun muassa sen siirtämistä tarpeen mukaan. Sähkökatkoista 97% on alle 3 tunnin mittaisia, mutta nyt tapahtuneiden mittaisiin sähkökatkoksiin ei ole mahdollista varautua kattavasti hallittavissa olevin kustannuksin, Anne Berner kertoo.

Hän toteaa, että teleoperaattoreilla, sähköyhtiöillä, puolustusvoimilla ja esimerkiksi SPR:llä on siirrettäviä varavoimakoneita, joita voidaan lainata sähkökatkoksista kärsiville alueille varmistamaan tukiasemien sähkönsaantia.

– Tämän kriisin yhteydessä varsinkin teleoperaattoreiden yhteistyö on ollut esimerkillistä, eli rajoitetun varavoimaresurssin sijoittelua on koordinoitu teleyritysten välillä pyrkimyksenä taata ensi sijassa hätäviestintä ja toissijaisesti viranomaisviestintä (Virve).

– Toki yhteistyöhön ja sen parantamiseen on panostettava jatkossakin, Berner myöntää.

Viranomaisten toiminta saa ministeriltä kiitosta.

Ministeri Berner toteaa että viranomaiset ovat toimineet haastavissa olosuhteissa, joissa sähkökatkokset ovat olleet hyvin laajoja.

– Esimerkiksi kaikki katkoksista kärsineiden asukkaiden tilanne on tarkistettu ja asukkaat tarvittaessa siirretty turvaan.

– Viranomaisyhteistyötä on nytkin edistänyt häiriötilanteiden yhteistyöryhmä (häty-ryhmä), jossa muun muassa sähkö- ja teleala sekä viranomaiset koordinoivat korjaustoimenpiteitä niin, että ne voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti. Vaikea lumitilanne on vain vaikeuttanut toimenpiteitä muun muassa teille kaatuneiden puiden vuoksi.

Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen mukaan Kainuun tilanteen normalisoinnin hitaus herättää kysymyksen, kuinka selviäisimme tahallisesta yhteiskuntaa kohtaan suunnatusta sähköverkkojen lamauttamisesta, jonka vaikutukset olisivat helposti valtavan paljon laajempia kuin lumen aiheuttamat paikalliset katkoset.

Bernerin puoluetoveri kirjoitti asiasta blogissaan tänään. Miten Berner itse vastaisi Vanhasen kysymykseen?

– Luonnonilmiöiden ja ihmisten aiheuttamien ongelmien vertaaminen on vaikeaa, mutta molempiin varaudutaan. Tahallisesti aiheutetun pitkäkestoisen sähkökatkon skenaariota on käsitelty muun muassa säännöllisissä varautumisharjoituksissa. Ihmisten aiheuttamiin ongelmiin vastaavien varautumistoimenpiteiden luonteeseen kuuluu kuitenkin se, etteivät kaikki toimenpiteet näy, Anne Berner toteaa.

Demokraatin jo lähetettyä ministeri Bernerille kysymyksiä, poliisi tiedotti julkisuuteen vakavasta sähkötapaturmasta sähkölinjan puhdistustöissä Ristijärvellä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat