Turva – Hymy

”Kyllä tilanteen vakavuus ja pitkä kesto on yllättänyt” – Ministeri Berner ottaa kantaa sähkökatkoihin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Tilanne Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa on ollut hyvin vaikea ja vakava muun muassa lumentulosta johtuneiden sähkökatkojen vuoksi.

Etenkin Kainuussa otti päiviä aikaa ennen kuin vikoja saatiin korjattua.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner myöntää, että tilanteen vakavuus yllätti hänet.

– Kyllä tilanteen vakavuus ja pitkä kesto on yllättänyt, vaikka tilanne nyt ollaankin saamassa hallintaan ja muun muassa matkapuhelinverkon häiriötilanne on jo ohi. Myös sähköverkkojen korjausryhmiä on saatu tuhoalueelle varsin kattavasti, resursseja on saatu valjastettua ripeästi ympäri Suomea, Berner totesi Demokraatille iltapäivällä sähköpostitse.

– Tiedän, että sähköverkkojen korjaajat, pelastuslaitokset, maakuntien ja kuntien viranomaiset sekä vapaaehtoisjärjestöt ja vapaaehtoiset ihmiset tekevät kaikkensa auttaakseen pulaan joutuneita ihmisiä.

”Nyt tapahtuneiden mittaisiin sähkökatkoksiin ei ole mahdollista varautua kattavasti…”

Berner toteaa, että Suomessa on jo parin vuoden ajan ollut käynnissä sähkömarkkinalakiin perustuva ohjelma sähköverkkojen toimintavarmuuden parantamiseksi vuoteen 2028 mennessä. Tärkein menetelmä tavoitteen saavuttamiseksi on keski- ja pienjänniteverkkojen maakaapelointi.

– Valitettavasti näitä verkkoja on maassamme niin paljon, että ohjelman toteuttaminen kestää varsin kauan. Energiatoimiala on työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla, joten liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole toimivaltaa asian suhteen. Teemme kuitenkin yhteistyötä TEM:n kanssa esimerkiksi sähkö ja valokuituverkkojen yhteisrakentamisessa.

Ongelmia on ilmennyt myös matkapuhelinverkkojen tukiasemissa. Niiden akkukapasiteetti ei ole riittänyt. Yhteyttä hätäkeskukseen ei ole ollut aina saataville, mikä on vakava asia.

– Tukiasemilta edellytetään lähtökohtaisesti 2-4 tunnin varavoiman takaavia akustoja tukiaseman kriittisyydestä riippuen. Tämä velvoite asetetaan tietoyhteiskuntakaaressa ja sitä tarkentavassa Viestintävaraston määräyksessä, jossa myös velvoitetaan teleyritystä suunnittelemaan varavoiman käyttöä ja muun muassa sen siirtämistä tarpeen mukaan. Sähkökatkoista 97% on alle 3 tunnin mittaisia, mutta nyt tapahtuneiden mittaisiin sähkökatkoksiin ei ole mahdollista varautua kattavasti hallittavissa olevin kustannuksin, Anne Berner kertoo.

Hän toteaa, että teleoperaattoreilla, sähköyhtiöillä, puolustusvoimilla ja esimerkiksi SPR:llä on siirrettäviä varavoimakoneita, joita voidaan lainata sähkökatkoksista kärsiville alueille varmistamaan tukiasemien sähkönsaantia.

– Tämän kriisin yhteydessä varsinkin teleoperaattoreiden yhteistyö on ollut esimerkillistä, eli rajoitetun varavoimaresurssin sijoittelua on koordinoitu teleyritysten välillä pyrkimyksenä taata ensi sijassa hätäviestintä ja toissijaisesti viranomaisviestintä (Virve).

– Toki yhteistyöhön ja sen parantamiseen on panostettava jatkossakin, Berner myöntää.

Viranomaisten toiminta saa ministeriltä kiitosta.

Ministeri Berner toteaa että viranomaiset ovat toimineet haastavissa olosuhteissa, joissa sähkökatkokset ovat olleet hyvin laajoja.

– Esimerkiksi kaikki katkoksista kärsineiden asukkaiden tilanne on tarkistettu ja asukkaat tarvittaessa siirretty turvaan.

– Viranomaisyhteistyötä on nytkin edistänyt häiriötilanteiden yhteistyöryhmä (häty-ryhmä), jossa muun muassa sähkö- ja teleala sekä viranomaiset koordinoivat korjaustoimenpiteitä niin, että ne voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti. Vaikea lumitilanne on vain vaikeuttanut toimenpiteitä muun muassa teille kaatuneiden puiden vuoksi.

Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen mukaan Kainuun tilanteen normalisoinnin hitaus herättää kysymyksen, kuinka selviäisimme tahallisesta yhteiskuntaa kohtaan suunnatusta sähköverkkojen lamauttamisesta, jonka vaikutukset olisivat helposti valtavan paljon laajempia kuin lumen aiheuttamat paikalliset katkoset.

Bernerin puoluetoveri kirjoitti asiasta blogissaan tänään. Miten Berner itse vastaisi Vanhasen kysymykseen?

– Luonnonilmiöiden ja ihmisten aiheuttamien ongelmien vertaaminen on vaikeaa, mutta molempiin varaudutaan. Tahallisesti aiheutetun pitkäkestoisen sähkökatkon skenaariota on käsitelty muun muassa säännöllisissä varautumisharjoituksissa. Ihmisten aiheuttamiin ongelmiin vastaavien varautumistoimenpiteiden luonteeseen kuuluu kuitenkin se, etteivät kaikki toimenpiteet näy, Anne Berner toteaa.

Demokraatin jo lähetettyä ministeri Bernerille kysymyksiä, poliisi tiedotti julkisuuteen vakavasta sähkötapaturmasta sähkölinjan puhdistustöissä Ristijärvellä.

Taas kokoomusvaatimus valinnanvapaudesta: ”Tästä on tullut vahva viesti ja toive”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen kansanedustaja ja Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa ehdottaa, että vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut siirrettäisiin valinnanvapauden piiriin.

”Kelan järjestämän vammaisten tulkkauspalveluun liittyvät huolet osoittavat, että hankintakilpailu istuu huonosti tämän tyyppisen palvelun kilpailuttamiseen. Mielestäni on järkevää muuttaa lakia siten, että tulkkauspalveluiden tuottajat voidaan valita rekisteröitymismenettelyllä julkisen tarjouskilpailun sijaan. Tällöin tulkkauspalvelut voisivat olla valinnanvapauden piirissä.”

”Tämä tarkoittaa sitä, että kelan asettamien kriteereiden mukaiset tulkkauspalvelun tuottajat olisivat palvelun käyttäjien itsensä valittavissa. Tästä on tullut vahva viesti ja toive tulkkipalveluiden käyttäjiltä ja järjestökentältä.”, Sarkomaa kertoo tiedotteessa.

Sarkomaa on ehdottanut tulkkauspalveluiden siirtämistä valinnanvapauden piiriin ensimmäisen kerran 21.10.2017 Kuuloliiton liittokokouksessa.

Keskustelua aiheesta

Nyt sen sanoo toinenkin sinisten ministeri: Keskustelu yleissitovuudesta on edessä

Siniset ei aja muutoksia työehtosopimusten yleissitovuuteen, sanoo puheenjohtaja Sampo Terho. Asia nousi keskusteluun eilen, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne penäsi hallitukselta kantaa yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

Syynä olivat työministeri Jari Lindströmin kommentit Mustread-sivustolle.

Terho korostaa STT:lle, että Lindström ei ole ehdottanut yleissitovuuden poistamista, vaan huomauttanut, että keskustelu yleissitovuudesta on edessä tulevaisuudessa. Terho yhtyy Lindströmin näkemykseen, että yleissitovuuskeskustelu pitänee käydä jossain vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Kohu Teemu Laajasalon rahankäytöstä yltyy – ”Tavoitteena on ollut piispan saattaminen median kautta mahdollisimman huonoon valoon”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin yleisen kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander jatkaa julkista keskustelua Helsingin piispan Teemu Laajasalon talousepäselvyyksien ympärillä. Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen teki viime viikolla selvityspyynnön Laajasalon yrityksen asioista ja Helsingin seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä.

Relander kohdistaa kritiikkinsä selvityspyynnön tekijään.

”Korhosta ei voi syyttää sinnikkyyden puutteesta, hänen tarkastettuaan sekä Savonlinnassa että Tel Avivissa sijainneista hotelleista, että montako henkeä nukkui ja missä. Sen sijaan hän ei ole kysynyt Laajasalolta itseltään menojen perusteita. Näin siksi, että tavoitteena on ollut piispan saattaminen median kautta mahdollisimman huonoon valoon. Kirkon etu on ollut väline, ei päämäärä.”

Relander kirjoittaa pitkässä blogipäivityksessään perjantaina, että jos Korhonen oikeasti haluaisi kirkolle hyvää, hän olisi edes kokeillut kirkon sisäisiä reittejä, ja varonut päästämästä julkisuuteen epäilyksiä, joihin löytyy hyvä selitys, mutta joista saa turhan kohun.

”Kysyin Helsingin seurakuntayhtymästä, että millaisella tasolla Laajasalon luottokortin käyttö on ollut suhteessa muihin helsinkiläisiin kirkkoherroihin. Tehtävät huomioiden se on ollut samalla tasolla, noin seitsemän tonnia vuodessa.”

Relanderin mukaan käsissä on kohu, jonka varsinaiseksi pihviksi jäävät kolme tarpeettoman kallista majoitusta työmatkojen yhteydessä ja toistaiseksi selvittämätön määrä puuttuvia tositteita.

”Korhosen syytösten teho perustuu osin aineiston taitavaan valikointiin, osin siihen, että syytöksiä on esitetty jo niin pitkään, että niistä syntyy vaikutelma hämäräpelistä kirkollisen vallan salongeissa.”

Siitä Relander on kuitenkin yhtä mieltä Korhosen kanssa, että Laajasalolla on selvitettäviä asioita.

”Mutta en ole koskaan nähnyt politiikassa yhtä likaisia vaaleja kuin Helsingin piispanvaalit olivat, ja ovat edelleen. Kokemusta vaaleista minulla on.”

Timo Soini ärähtää: ”Helvetin tylsä kuunneltava ja pitkästyttävä ihminen”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ennustaa, että tulevaisuuden politiikassa pärjäävät ihmiset, jotka saavat jotakin aikaan.

”Winston Churchill- tyyppi tulee pyyhkimään pöytää. Hän lupaa verta, hikeä ja kyyneleitä. Ei mielistele ketään, eikä mitään. Churchill sanoi aikoinaan jättäessään konservatiivipuolueen ja liittyessään liberaaleihin jotain siihen suuntaan, että  olen ainoa rotta, joka ui uppoavaan laivaan. Laiva kyllä kynti syvällä ja syvälle jäi, mutta Churchill tuli uudestaan. Koska ihmiset halusivat hänet takaisin.”

Soini kirjoittaa asiasta verkkosivuillaan. Hänen mukaansa nykyihminen äänestää tunteella, jos ylipäänsä äänestää.

”Vanhat totuudet ja puolueet eivät päde. Eivätkä puristit pelasta. Monomaanikko on helvetin tylsä kuunneltava ja pitkästyttävä ihminen.”

Soinin mielestä ”puritaani, tosikko, oikeassaolija” voi saada kymmenen prosenttia äänistä.

”Puristi voi olla joko fasisti tai kommunisti tai mikä tahansa yhden totuuden tai toteemin tuijottaja. Sellaisia on joka maassa. Suomessakin.”

Soini sanoo, että politiikassa tarvitaan tulevaisuudessa enemmän sellaisia poliittisia johtajia, jotka ovat elämässään myös epäonnistuneet ja nousseet ylös ja yrittäneet uudestaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT