tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Kyllähän tässä jonkinnäköinen ihme on” – Suomella käsittämätön tilasto eurojackpotissa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eurojackpotissa perjantaina illalla Suomeen osunut päävoitto oli jo kahdestoista pelin historian aikana. Veikkauksen mukaan määrä ylittää todennäköisyyden.

– Kun edellinen voitto tuli, niin meidän tuotteistovastaavat laskivat, että tämä (voittojen määrä) on noin kaksinkertainen suhteessa matemaattiseen todennäköisyyteen, kertoi STT:lle Veikkauksen tiedottaja Tero Talaslahti.

– Ja tämä onni vaan edelleen jatkuu meillä.

Suomi on ollut Eurojackpotissa poikkeuksellisen onnekas myös esimerkiksi naapurimaa Ruotsiin verrattuna. Päävoittojen määrässä Ruotsi nimittäin häviää Suomelle 12–0.

– Kyllähän tässä jonkinnäköinen ihme on, mutta ihan mielellään näin. Jos Ruotsi jossain voitetaan, niin ei ole ollenkaan pahitteeksi että se on Eurojackpot, Talaslahti toteaa.

Eniten Eurojackpotin päävoittoja on mennyt Saksaan, joka on myös väkimäärältään pelin suurin maa.

Pirkanmaalla jo 14 Eurojackpot-miljonääriä.

Suomessa toistaiseksi Eurojackpotissa onnekkaimmat kaupungit ovat olleet Espoo ja Tampere, joihin kumpaankin on osunut kaksi pääosumaa. Talaslahden mukaan suurten kaupunkien onnekkuus selittynee isommalla väkimäärällä, sillä pelaamisinnossa ei alueellisesti Suomessa niin suuria eroja esiinny.

Tilastojen valossa Pirkanmaa näyttäisi kuitenkin olevan tällä hetkellä tavallista onnekkaampi. Tampereen pottien lisäksi Pirkanmaalla on napattu myös 57 miljoonan euron voitto Akaalla Eurojackpot-pelin alkuvaiheessa.

– Kun kaksi näistä voitoista on mennyt porukoille, niin Pirkanmaalle on tullut 14 uutta miljonääriä Eurojackpotin ansiosta. Onhan se paljon.

– Mutta pitkällä aikavälillä nämä tuppaavat tasaantumaan.

Kaikkiaan Eurojackpotista on tullut 46 suomalaismiljonääriä ja päävoittojen yhteenlaskettu summa on jo yli 450 miljoonaa euroa.

Perjantaina Tampereella napattu 46,5 miljoonan euron potti on Suomen tähänastisista Eurojackpot-voitoista neljänneksi suurin. Päävoiton nappasi tamperelainen nettipelaaja, jonka tilille summa maksetaan automaattisesti kolmen viikon karenssiajan jälkeen.

Keskustelua aiheesta

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta