Turva – Hymy

Kymmenettuhannet kokoontuneet Iranissa hallitusta tukeviin mielenosoituksiin

Kuva: Lehtikuva
Ajatollah Ali Khamenei.

Iranin vallankumouskaarti on ilmoittanut maassa viikon ajan jatkuneet mielenosoitukset päättyneiksi. Sen mukaan ”kansankiihotukseen” osallistui koko maassa enintään 15 000 ihmistä ja yksittäisissä kaupungeissa korkeintaan 1 500.

Mielenilmausten todellinen osallistujamäärä ei ole tiedossa, mutta viime torstaina alkaneisiin mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä ympäri maata. Niiden yhteydessä on kuollut yli 20 ihmistä. Lisäksi satoja on pidätetty.
Vallankumouskaarti kertoi nettisivuillaan, että ”riidankylvämistä” organisoineet ihmiset on pidätetty ja heitä rangaistaan.

Tähän asti vallankumouskaarti on pysynyt pääosin syrjässä ja antanut poliisin vastata järjestyksenpidosta. Vallankumouskaarti muodostaa Iranin rinnakkaiset turvallisuusjoukot, jotka ovat suoraan maan korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein alaisuudessa.

Tänään kymmeniätuhansia ihmisiä on kokoontunut hallitusta tukeviin mielenosoituksiin. Mielenosoituksia järjestetään useissa eri kaupungeissa.

– Johtaja, olemme valmiita, huusivat väkijoukot televisiossa näytetyissä kuvissa.

– Tarjoamme veren suonistamme johtajallemme, huusivat toiset.

Ihmiset marssivat ainakin Ahvazin, Kermanshahin ja Gorganin kaupungissa. He heiluttivat Iranin lippuja ja kantoivat korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein kuvia.

Mielenosoituksia jo melkein viikon ajan

Hallituksen vastainen liikehdintä alkoi viime torstaina Iranin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa vastalauseena heikolle talouskehitykselle ja hintojen nousulle, mutta myös poliittisten johtajien erovaatimuksia on sittemmin kuultu.

Myös viime yönä raportoitiin muutamista hallituksen vastaisista mielenosoituksista eri puolilla maata, mutta tiedot olivat epävarmoja. Tiedon leviämistä haittaavat muun muassa Iranin asettamat matkustusrajoitukset ja estot viestipalveluiden ja mobiili-internetin käytölle.

Khamenei syytti eilen mielenosoituksista ulkomaisia vihollisia.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vaati myöhään eilen antamassaan lausunnossa kaikkia asianosaisia pidättäytymään väkivallasta. Ihmishenkien menetyksiä ei hänen mukaansa voida hyväksyä.

(STT-AFP )

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT