Ulkomaat

Kymmenettuhannet kokoontuneet Iranissa hallitusta tukeviin mielenosoituksiin

Lehtikuva
Ajatollah Ali Khamenei.
Lehtikuva
Ajatollah Ali Khamenei.
Lehtikuva
Ajatollah Ali Khamenei.

Iranin vallankumouskaarti on ilmoittanut maassa viikon ajan jatkuneet mielenosoitukset päättyneiksi. Sen mukaan ”kansankiihotukseen” osallistui koko maassa enintään 15 000 ihmistä ja yksittäisissä kaupungeissa korkeintaan 1 500.

Mielenilmausten todellinen osallistujamäärä ei ole tiedossa, mutta viime torstaina alkaneisiin mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä ympäri maata. Niiden yhteydessä on kuollut yli 20 ihmistä. Lisäksi satoja on pidätetty.
Vallankumouskaarti kertoi nettisivuillaan, että ”riidankylvämistä” organisoineet ihmiset on pidätetty ja heitä rangaistaan.

Tähän asti vallankumouskaarti on pysynyt pääosin syrjässä ja antanut poliisin vastata järjestyksenpidosta. Vallankumouskaarti muodostaa Iranin rinnakkaiset turvallisuusjoukot, jotka ovat suoraan maan korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein alaisuudessa.

Tänään kymmeniätuhansia ihmisiä on kokoontunut hallitusta tukeviin mielenosoituksiin. Mielenosoituksia järjestetään useissa eri kaupungeissa.

– Johtaja, olemme valmiita, huusivat väkijoukot televisiossa näytetyissä kuvissa.

– Tarjoamme veren suonistamme johtajallemme, huusivat toiset.

Ihmiset marssivat ainakin Ahvazin, Kermanshahin ja Gorganin kaupungissa. He heiluttivat Iranin lippuja ja kantoivat korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein kuvia.

Mielenosoituksia jo melkein viikon ajan

Hallituksen vastainen liikehdintä alkoi viime torstaina Iranin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa vastalauseena heikolle talouskehitykselle ja hintojen nousulle, mutta myös poliittisten johtajien erovaatimuksia on sittemmin kuultu.

Myös viime yönä raportoitiin muutamista hallituksen vastaisista mielenosoituksista eri puolilla maata, mutta tiedot olivat epävarmoja. Tiedon leviämistä haittaavat muun muassa Iranin asettamat matkustusrajoitukset ja estot viestipalveluiden ja mobiili-internetin käytölle.

Khamenei syytti eilen mielenosoituksista ulkomaisia vihollisia.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vaati myöhään eilen antamassaan lausunnossa kaikkia asianosaisia pidättäytymään väkivallasta. Ihmishenkien menetyksiä ei hänen mukaansa voida hyväksyä.

(STT-AFP )

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat