Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kynnys viedä oma asia oikeuteen on noussut – SDP:n Salonen: Oikeusavun tulorajoja korotettava

iStock

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen oikeusavun tulorajojen nostamisesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Myös oikeusministeriön selvitys puoltaa tätä: oikeusavun tulorajat ovat jääneet jälkeen yleisestä kustannusten noususta, ja kynnys oman asian viemiseksi tuomioistuinten päätettäväksi on noussut.

Valtion oikeusapu on tarkoitettu pieni- ja keskituloisille oikeusturvan takaamiseksi. Oikeus tulla oikeudenmukaisesti ja julkisesti kuulluksi riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa taataan YK:n ihmisoikeussopimuksessa sekä Suomen perustuslaissa. Oikeusavun matalat tulorajat ovat kuitenkin heikentäneet oikeusturvan toteutumista.

– Oikeusavun tulorajoja ei ole sidottu indeksiin, vaan tulorajat ovat pysyvät. Vuosien aikana kustannukset ovat nousseet, ja nyt nousu kiihtyy entisestään inflaation vuoksi, Salonen toteaa tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että oikeuden saavutettavuus on oikeusvaltion keskeinen pilari, ja pahimmillaan liian matalat tulorajat aiheuttavat kansallisen oikeusturvaongelman.

ERITYISIÄ haasteita on ollut omavastuuosuuksien laskemisessa. Oikeusministeriön selvityksen mukaan omavastuuosuutta arvioitaessa hakijan yksilöllinen elämäntilanne pitäisi ottaa huomioon kokonaisvaltaisemmin.

– Selvityksen mukaan yleisesti oikeusavun tulorajoissa on muutostarpeita, ja niitä pitäisi korottaa. Tulorajoja tulisi nostaa erityisesti kokonaan maksuttomassa oikeusavussa, Salonen painottaa.

Toinen selvityksestä esille noussut huomio oli se, että käyttövaralaskelmaa ei pidetty suhteellisina verraten hakijan todelliseen taloudelliseen tilanteeseen. Lisäksi omavastuun laskemisen käytänteiden päivittäminen nykypäivään olisi tärkeää.

Omavastuuosuuksien laskentaperusteisiin on vaikuttanut esimerkiksi vaihdellen puolison tulot. Puolison tulojen huomioon ottamiseen liittyy Salosen mukaan myös ongelmallisuutta, sillä puolisoa ei sinällään pitäisi velvoittaa maksamaan oikeudenkäyntikuluja. Lisäksi omavastuuosuuden arviointi asettaa vuokralla ja omistusasunnossa asuvat ihmiset eriarvoiseen asemaan.

OIKEUSAVUN tulorajoja pitäisi Salosen mielestä korottaa, jotta kaikilla olisi realistinen mahdollisuus käyttää oikeudellisia palveluja.

– Oikeusavun tulorajojen mataluus on johtanut siihen, että oikeusapua voivat käytännössä saada vain vähävaraisimmat kotitaloudet. Suurituloisimmat kykenevät kantamaan itse riskin oikeudenkäyntikuluistaan tai heillä on yksityinen oikeusturvavakuutus. Mutta keskituloiset eivät välttämättä uskalla viedä asiaansa tuomioistuimen käsiteltäväksi oikeudenkäyntikulujen korkean kuluriskin takia.

Salosen mukaan tulorajojen noston seurauksena sellaiset keskituloiset henkilöt, joilla on tarvetta oikeusapuun esimerkiksi perheoikeudellisissa tai asuntokauppaan liittyvissä riidoissa, pystyisivät helpommin hyödyntämään julkista oikeusapua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE