Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kyse ei ole enää vain aktiivimallista vaan myös työllisyyspolitiikan suunnasta – Ammattiliitto Pro ja JHL lähtevät mukaan mielenilmaukseen

Mies työvoimatoimistossa Helsingissä 2. tammikuuta 2018.

Ammattiliitto Pron hallitus päätti tänään kokouksessaan osallistua perjantaina 2.2. Helsingin Senaatintorilla järjestettävään hallituksen työllisyyspolitiikkaa vastustavaan mielenilmaukseen. Perustuslaki takaa työntekijälle oikeuden ilmaista mieltään. Pro kannustaa jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen.

Pron hallituksen mukaan aktiivimalli edustaa työllisyyspolitiikkaa, jossa työttömiä kiusaamalla pyritään kaunistelemaan työttömyystilastoja ilman riittäviä työkaluja työllisyyden vahvistamiseksi.

– Pron hallitus on erittäin huolissaan maan hallituksen työllisyyspolitiikan suunnasta, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen linjaa.

Hän painottaakin, että mielenilmauksessa on kyse myös laajemmin työllisyyspolitiikasta kuin pelkästään aktiivimallista ja pakkohakulaista.

– Maan hallituksesta on jo annettu lausuntoja, että seuraavana agendalla ovat työehtosopimusten yleissitovuus ja palkkojen joustaminen alaspäin. Tätä politiikkaa olemme mukana vastustamassa Senaatintorilla,

“Kovasti tykätään korostaa sitä, että olemme kaikki samassa veneessä.”

Pron tiedoteessa todetaan, että perustuslaki takaa työntekijälle oikeuden ilmaista mieltään. Järjestettävällä mielenilmauksella halutaan vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mielenilmauksen kohteena ei ole yksittäinen työnantaja eikä työehtosopimus.

Pron hallitus katsoo, että aktiivimalli ja pakkohakulaki lisäävät eriarvoistumisen kasvua yhteiskunnassa. Malli jakaa työttömät useaan eri kastiin asuinpaikasta, saatavilla olevista tukipalveluista sekä työttömän työkuntoisuudesta riippuen. Pakkohakulaissa on kyse lakiesityksestä, jonka mukaan työttömän on haettava 12 työpaikkaa kolmen kuukauden aikana.

– Kovasti hallituksen suunnasta tykätään korostaa sitä, että olemme kaikki samassa veneessä. Mutta kun tulee päätösten aika, kannustetaan yrityksiä ja yhteiskunnan hyväosaisia veroporkkanoilla ja myötäkarvaan silittämisellä, kun työttömien osaksi jäävät pakkokeinot, Malinen toteaa.

Epäonnistunut kopio Tanskasta.

Pron hallituksen mukaan aktiivimalli on esimerkki epäonnistuneesta kopiosta. Aktiivimallissa on jäljennetty Tanskassa käytössä olevasta mallista vain osia ymmärtämättä kokonaisuutta.

– Tanskan malliin viittaaminen on täysin turhaa, ellei Suomessa nosteta työttömyysturvaa ja lisätä työllistämispalveluiden määrärahoja Tanskaan rinnastettavalle tasolle. Hallitus on ottanut Tanskasta mukaansa vain kepin, porkkanat ovat ilmeisesti tippuneet matkalla Itämereen, Malinen ihmettelee.

– Aktiivimalli yhdistettynä seuraavana odottavaan pakkohakulakiin luo aika selvän kuvan siitä, millaista työllisyyspolitiikkaa maan hallitus haluaa tehdä, Malinen jatkaa.

Malli epäoikeudenmukainen vaikeasti työllistyviä kohtaan.

Pron hallituksen mukaan Sipilän (kesk.) hallituksen työllisyyspolitiikka on epäoikeudenmukaista erityisesti pitkäaikaistyöttömiä ja muita vaikeasti työllistyviä kohtaan. Kaikista heikko-osaisimpien asema heikkenee entisestään hallituksen työllisyyspolitiikan myötä.

– Aktiivimallin ja pakkohakulain myötä työnantajat tulevat ilmoittamaan entistä pienemmän osan avoimista työpaikoista julkiseen hakuun välttyäkseen hakemusten tulvalta, mikä on täysin rationaalista. Lopputuloksena meidän työmarkkinat jakautuvat entistä pahemmin kahtia, Malinen huokaisee.

Ammattiliitto Pro katsoo, että työllistämispolitiikassa pitäisi muiden Pohjoismaiden linjan mukaisesti panostaa työllistämispalveluihin, työttömien tukitoimiin ja palkkatukeen. Pron hallituksen mukaan parasta työllistämispolitiikkaa myös jatkossa on panostaminen osaamiseen niin koulutuksen kuin työurien aikaisen oppimisen osalta.

Pron hallitus kannustaa liiton jäseniä ilmaisemaan tukensa työttömille ja allekirjoittamaan aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen.

JHL: “Meidän on tuotava kantamme maan hallitukselle selvästi julki.”

Niin ikään Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallitus päätti torstaina 25. tammikuuta, että liitto osallistuu SAK:n #Äänityöttömille mielenilmaisuun poliittisena mielenilmaisuna.

Liitto kannustaa kaikkia JHL:n jäseniä osallistumaan sankoin joukoin Helsingin Senaatintorin mielenilmaisuun, jossa vaaditaan hallituksen toimeenpaneman aktiivimallin perumista ja aktiivimallin kakkosvaiheen valmistelun keskeyttämistä.

– Meidän on tuotava kantamme maan hallitukselle selvästi julki. Työttömiä kyykyttävä aktiivimalli on peruttava ja työttömyysturvaan liittyvä keskustelu on aloitettava uudestaan työtekijäliittojen, työnantajien ja valtion kesken, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL:n hallitus päätti myös ilmoittaa päätöksestään työnantajaliitoille ja valtakunnansovittelijalle siitä huolimatta, että siihen ei lakien tai sopimusten mukaan ole mitään velvollisuutta.

– Kun toimimme näin, turvaamme JHL:läisten oikeuden osallistua mielenosoitukseen niin, ettei heidän tarvitse pelätä seuraamuksia, Niemi-Laine jatkaa tiedotteessa.

JHL toteaa mielenilmaisun olevan poliittinen eikä sitä ole suunnattu työnantajia tai työehtosopimuksia vastaan.

Ammattiliitto Pro on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n suurin yksityisalojen jäsenliitto. SAK:n jäsenliitossa Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä on 220 000 jäsentä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE