Politiikka

”Kyse on valtavasta asiasta” – jos tämä direktiivi menee läpi, sähköautoilu helpottuu ja taloissa on helpompi hengittää

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Euroopan parlamentin energiavaliokunta on hyväksynyt direktiivin, jolla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) listaa, että käytännössä se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti remontteja, rahansäästöä, puhtaampaa sisäilmaa ja ilmastonmuutoksen torjumista.

Kumpula-Natri oli neuvottelemassa tulosta parlamentin toiseksi suurimman ryhmän S&D:n puolesta. Hänen mukaansa direktiivi tulee vaikuttamaan laajalti eurooppalaiseen rakennuskantaan.

Parlamentti esittää, että EU:n rakennuskannan on oltava hiilidioksidineutraalia vuoteen 2050 mennessä.

– Rakennuskannan remontointi on valtava urakka, joka tulee luomaan työpaikkoja ja ihmisille parempaa asuinympäristöä. Esimerkiksi hyvään sisäilman laatuun kiinnitetään nyt aiempaa enemmän huomiota. Kannustamme erityisesti julkisten rakennusten remontointiin. Homekouluista on päästävä eroon, Kumpula-Natri korostaa.

Pelkät huoltoasemat eivät riitä.

Uutena asiana direktiivissä esitetään, että taloihin rakennetaan sähköautojen latausinfrastruktuuri samalla kun taloihin tehdään remontteja. Parlamentin mukaan uusiin ja remontoitaviin asuinrakennuksiin tulee rakentaa esikaapeloinnit, jotka mahdollistavat lataustolpat.

Muihin rakennuksiinpitää rakentaa vähintään yksi sähköauton lataustolppa sekä tarvittavat esikaapeloinnit joka kymmenennelle autopaikalle. Vaatimukset koskevat uusia ja remontoitavia rakennuksia, joissa on yli kymmenen autopaikkaa.

– Sähköautoja pitää voida ladata kotona, työpaikalla ja asioinnin yhteydessä. Pelkät huoltoasemat eivät riitä, Kumpula-Natri painottaa.

Keskeinen energiatehokkuuden parannuskeino on talojen automaatiojärjestelmien käyttöönotto. Parlamentti esittää, että muihin kuin asuinrakennuksiin pitää asentaa automaatio- ja valvontajärjestelmät vuoteen 2023 mennessä, mikäli niiden energiakulutus on yli 250 MWh.

Järjestelmät voivat aistia esimerkiksi lämpötilaa, ihmisten määrää ja ilmanlaatua ja lämmittää, viilentää tai tuulettaa rakennuksia sopivasti.

– Parhaimmillaan automaatiolla voidaan säästää jopa puolet rakennuksen kuluttamasta energiasta. Järjestelmien takaisinmaksuaika on vain 3–5 vuotta, Kumpula-Natri laskee.

EU on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

Energiatehokkuusdirektiivi on ensimmäinen osa puhtaan energian pakettia, jonka tarkoitus on vähentää päästöjä EU:ssa.

Kumpula-Natrin mukaan EU on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

– Mikäli ne aiotaan saavuttaa, on tämän direktiivin mentävä läpi. Kyse on valtavasta asiasta, sillä rakennukset syövät noin 40 prosenttia kaikesta EU:ssa käytetystä energiasta, Kumpula-Natri muistuttaa.

Seuraavaksi direktiivistä aloitetaan neuvottelut neuvoston kanssa. Niissä syntyy kompromissi parlamentin ja jäsenmaiden kesken, minkä jälkeen asiasta äänestetään neuvostossa ja parlamentin täysistunnossa. Neuvottelut on tarkoitus saattaa päätökseen vielä vuoden loppuun mennessä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat