Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kysely kuntavaaleista: into asettua jälleen ehdokkaaksi vaihtelee – motivaation puute yksi keskeinen syy

LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Kuvassa Sanna Marin SDP:n Toimintapäivä -tapahtumassa Vantaan Tikkurilan Tikkuraitilla lauantaina 10. lokakuuta.

Perussuomalaisten kunnanvaltuutetut ovat innokkaimpia asettumaan ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa, Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä ilmenee.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Perussuomalaisista valtuutetuista 72 prosenttia aikoi varmasti asettua ehdolle, kun kaikista valtuutetuista varmojen osuus oli 56 prosenttia.

Reilu viidennes vastanneista ei ollut vielä tehnyt päätöstä asiasta. Yhtä moni oli jo päättänyt olla pyrkimättä valtuustoon uudelleen.

Keskustan ja kristillisdemokraattien valtuutettujen joukossa oli vähiten varmoja jatkoon pyrkijöitä. Keskustan valtuutetuista 49 prosenttia oli varmoja jatkohaluistaan, kristillisdemokraateista puolet.

Myös ryhmän muut, eli erilaisten perinteisten puolueiden ulkopuoliset valtuutetut, empivät jatkoaikeitaan. Niihin kuuluvista vastaajista 46 prosenttia sanoi pyrkivänsä varmasti jatkamaan.

Muiden puolueiden valtuutettujen kiinnostus jatkaa asettui 60 prosentin molemmin puolin.

Yleisimpiä syitä jäädä pois olivat pitkään kestänyt valtuuston jäsenyys ja motivaation puute. Myös ajan puute, ikä ja terveys mainittiin perusteina jättää kuntavaalit väliin.

Suuremmissa kunnissa vaikuttavat valtuutetut ovat kiinnostuneempia jatkamaan kuin pienten kuntien luottamushenkilöt. Yli 100 000 asukkaan valtuutetuista lähes kolme neljästä haluaa jatkaa, mutta alle 5 000 jäsenen kunnissa tätä mieltä on vain puolet.

Kunnallisalan kehittämissäätiön Webropol-kyselyyn vastasi 1 362 valtuutettua Suomen yhteensä 8 999 valtuutetusta. Vastausprosentti oli siten hieman päälle 15 prosenttia. Virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE