Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kysely: puolueet ovat etääntyneet kansalaisista – tätä mieltä on yli puolet kansasta

Istock

Suomalaisista vastaajista 42 prosenttia uskoo, että kansalaisten mielipiteet tulevat puolueiden kautta edustetuksi poliittisessa päätöksenteossa. Näin todettiin Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran teettämässä kyselytutkimuksessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyselyn vastaajista yli puolet eli 57 prosenttia koki myös, että puolueet ovat etääntyneet kansalaisista ja heidän tarpeistaan.

Lisäksi vastaajista 67 prosenttia katsoi, että puolueiden tulisi parantaa viestintää kannattajiensa kanssa sekä vahvistaa keskustelua kansalaisten kanssa.

Vajaa kolmannes eli yhteensä 30 prosenttia vastaajista arvioi luottavansa puolueisiin erittäin paljon tai melko paljon. Puolueiden toimintatapoja piti vanhakantaisena reilu puolet vastaajista.

Kyselyn teetti Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projekti ja sen toteutti TNS Kantar. Kyselyyn vastasi 3 832 suomalaista huhti–toukokuussa. Vastaajat olivat 15–85-vuotiaita.

Puolueyhdistysten toimintaan osallistui aktiivisesti vain kuusi prosenttia vastanneista. Kuitenkin joka kymmenes vastaaja voisi ajatella lähtevänsä mukaan jonkin puolueyhdistyksen toimintaan.

Isoimpia esteitä osallistumiselle puoluetoimintaan olivat ajatukset siitä, että on parempaakin tekemistä tai että puolueet ovat liian yksipuolisesti tietynlaisten ihmisten järjestöjä. Puolueet eivät myöskään tarjoa vastaajille kiinnostavaa tekemistä.

Tärkeimmät asiat, jotka lisäisivät halua osallistua puolueiden toimintaan, olisivat kyselyn mukaan mahdollisuus vaikuttaa omaan lähiympäristöön tai laajemmin yhteiskunnalliseen kehitykseen sekä mahdollisuus oppia uutta.

Vastaajien osallistumisintoa lisäisi sekin, jos puolueet kertoisivat selkeämmin, mitä asioita ne ajavat tai jos puoluetoiminnan kautta olisi mahdollisuus saada uusia ystäviä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE