Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kysely: Ulkomaalaistaustaisista ja sijoitetuista nuorista joka neljäs kokenut seksuaalista väkivaltaa vuoden sisällä

Toimintarajoitteiset, ulkomaalaistaustaiset sekä sijoitetut nuoret kokevat seksuaalista häirintää yleisemmin kuin muut nuoret. Asia käy ilmi laajasta kouluterveyskyselystä, joka tehtiin keväällä 2017.

Perusopetuksen 8.- ja 9.-luokkalaisista nuorista joka viides on kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua vuoden aikana. Seksuaalisen häirinnän kokemukset olivat yleisempiä, jos nuori ja hänen vanhempansa olivat syntyneet ulkomailla, nuorella oli fyysisiä tai kognitiivisia toimintarajoitteita tai hän asui sijoitettuna.

– Myös seksuaalisen väkivallan osalta luvut ovat huolestuttavia. Ulkomaista syntyperää olevista tai sijoitettuna asuvista nuorista joka neljäs oli kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Riikka Ikonen tiedotteessa.

– Nuorten kokema väkivalta on esimerkiksi intiimien alueiden vastentahtoinen koskettelu, seksiin painostaminen tai pakottaminen tai jonkin vastineen, kuten rahan, tavaran tai päihteiden tarjoaminen vastineeksi seksistä, Ikonen jatkaa.

Suurin osa nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu puhelimessa, internetissä tai jossain julkisessa tilassa, kyselystä käy ilmi. Tytöt kokevat seksuaalista häirintää yleisemmin kuin pojat.

Jo alakouluikäiset lapset kohtaavat seksuaalista häirintää

Noin seitsemän prosenttia perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista oli kokenut seksuaalista häirintää viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, kyselystä myös käy ilmi. Tyttöjen ja poikien välillä ei ollut eroa häirinnän kokemuksien yleisyydessä.

Seksuaalista väkivaltaa oli ylipäätään kokenut kaksi prosenttia 4. ja 5. luokkaa käyvistä. Noin joka kymmenes nuori tyttö ja noin joka kahdeskymmenes nuori poika oli kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Saaduista tuloksista voi THL:n mukaan päätellä, että erityistä huomiota tulisi kiinnittää puhelimessa ja internetissä tapahtuvan häirinnän ehkäisyyn.

Ulkomaalaistaustaisille, toimintarajoitteisille ja sijoitetuille nuorille tulisi aktiivisesti tarjota mahdollisuuksia ja keinoja tunnistaa ja kertoa seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE