Kysely: Yli puolet SDP:n äänestäjistä kannattaa perustuloa

Niukasti yli puolet suomalaisista kannattaa perustuloa, ja sitä vastustaa vajaa neljännes kansalaisista, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Innokkaimmin perustuloa kannattavat vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjät, kun taas kokoomuksen äänestäjät suhtautuivat perustuloon kaikkein kriittisimmin.

Keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n äänestäjistä yli puolet kannattaa perustuloa.

Perustuloa kannattavat vahvimmin työttömät, yrittäjät ja opiskelijat. Sen sijaan eläkeläiset suhtautuvat perustuloon keskimääräistä kriittisemmin.

Perustulon myönteisenä puolena pidetään etenkin sitä, että sen myötä olisi nykyistä helpompi lähteä yrittämään. Perustulon hyvinä puolina pidetään myös byrokratian vähentymistä, tukijärjestelmän yksinkertaistumista ja sen kulujen alentumista.

Perustulon huonona puolena pidetään etenkin perustulon suuruudesta todennäköisesti aiheutuvaa poliittista kiistelyä. Perustulon pelätään myös mahdollistavan laiskottelun ja johtavan tuloveroasteen reippaaseen kiristymiseen. Samoin perustulon pelätään muodostuvan hallitsemattomaksi julkiseksi menoautomaatiksi.

Perustulolla tarkoitettiin kyselyssä sitä, että kaikille kansalaisille maksettaisiin nykyisen perusturvan suuruista rahasummaa. Sillä korvattaisiin sosiaaliturvan vähimmäisetuudet. Perustulo olisi vastikkeetonta ja verotonta, eikä sen määrä alenisi tulojen noustessa. Tulojen kasvaessa perustulosta saatu hyöty kuitenkin perittäisiin takaisin verotuksen kautta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaan on kirjattu perustulokokeilun toteuttaminen. Kokeilun on suunniteltu alkavan vuonna 2017.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusta varten haastateltiin yli tuhatta 18–75-vuotiasta suomalaista marras-joulukuun vaihteessa. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat