Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kyselytunnilla roihahti: Juha Sipilä äimisteli Timo Harakan kysymystä – “Tämä on erittäin vakava syytös”

Juha Sipilä.

Kuuma sote-näytelmä eduskunnassa nousi esille myös torstaisella kyselytunnilla. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaati hallitukselta vastausta siihen, onko kokoomus sittenkin valmis kaatamaan sote-uudistuksen.

Rane Aunimo

Demokraatti

Puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että kokoomus ei voi tukea uudistusta, ellei sen tavoitteet uudistuksen osalta täyty.

– Onko kyse siitä, että koska lupaamanne säästöt eivät toteudu, olette valmiita kaatamaan uudistuksen, Lindtman kysyi.

Antti Lindtman.

Valtiovarainministeri Orpo sanoi vastauksessaan, että uudistukselle on asetettu tietyt suuret tavoitteet, nurkkapultit.

– Jos eduskuntakäsittelyn aikana tehdään muutoksia, jotka kyseenalaistaisivat sen, että kolmen miljardin tärkeä tehokkuusloikka pystytään tekemään, siloin tältä häviävät perusteet. Mutta sen verran tässä uskallan sanoa, että olemme täysin yksimielisiä ja yksituumaisia siitä, että hallituksen eduskunnalle antama esitys kannattaa viedä läpi ja se toteuttaa sekä toiminnalliset että taloudelliset tavoitteet.

Lindtman ei tyytynyt Orpon vastaukseen vaan kommentoi sen jättävän edelleen kysymyksen auki.

– Selvästi kyse on muustakin kuin sävyeroista ja Sokea Reettakin sen näkee. Puheet muuttuivat muutamassa päivässä viime viikolla. Vielä maaliskuussa te vakuutitte, että haluatte tehdä täysin selväksi, että kokoomus on sitoutunut uudistukseen, eikä siinä ollut mitään reunaehtoja tai nurkkapultteja.

Orpo jatkoi sanomalla, että jos perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia hallituksen esitykseen, sitten ne tehdään, kuten pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) on sanonut.

– Pitää huolehtia siitä, että tavoitteet hyvistä sosiaali- ja terveyspalveluista ja taloudellisesta kestävyydestä pitävät. Ei tässä ole mielestäni mitään kummallista.

SDP:n Eero Heinäluoma muistutti eduskunnan tarkastusvaliokunnan torstaina antamasta lausunnosta, jonka ilmaisi yksimielisesti huolensa siitä, ettei uudistus toteuta sen taloudellisia tavoitteita, päinvastoin.

Orpo vastasi entiselle valtiovarainministerille sanomalla, että uudistuksen toimeenpano ratkaisee.

– Meillä on erittäin hyviä kokemuksia maakunnista, joissa toimeenpano tehdään, että kun tulee vahvemmat järjestäjät ja kun systeeminen muutos ajetaan sisälle, jossa pakotetaan maakunnissa vahvat järjestäjät ottamaan teknologinen kehitys huomioon, sen mukanaan tuomat mahdollisuudet, rakentamaan toimivia hoitoketjuja ja ajattelemaan kokonaan uudella tavalla tätä. Kahdensadan järjestäjän sijaan 18 järjestäjää, kyllä se potentiaali siellä vain on, mutta viime kädessä se ratkeaa toimeenpanossa.

– Kukaan meistä ei voi varmuudella sanoa, mikä on euromäärä kymmenen vuoden päästä, mutta tämä esitys antaa sille raamin.

Timo Harakka.

SDP:n Timo Harakan puheenvuorosta syntyi kyselytunnille lisää säpinää. Harakka nosti esiin perustuslakivaliokunnassa tapahtuneen tietovuodon. Harakka sanoi, että valiokunnan keskeneräinen lausuntoluonnos tuli sellaisenaan hallituksen käyttöön heti tiistaina 22.5. ja kaksi päivää myöhemmin luonnos toimitettiin myös Ilta-Sanomiin.

Harakka viittaa Iltalehden uutiseen, jossa perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) sanoo, että kohutun sote-lausunnon vuotajia on ainakin seitsemän.

“Tiistaista alkaen kaikki paperit olivat jaossa, ja siinä oven vieressä istui avustajia alleviivaamassa niitä. Tiedän, että se koko nippu on ollut erittäin laajassa jakelussa”, Torvinen sanoi ja korosti, että on järkyttävää, että “sote-paperit ovat olleet levällään ympäriämpäri ministeriöitä”.

– On vakavaa, että hallitus hankki käsiinsä lausuntoluonnoksen voidakseen suunnitella, millä tavalla vaikuttaisi niin, että lakiesitykset saadaan läpi. Ja jos on edes epäilys, että hallitus käyttää julkisuutta valiokunnan häiritsemiseen, tarvitaan tapahtumasta huolellinen selvitys, Harakka puolestaan huomautti torstaina eduskunnassa.

– Kysyn siis ministeri Orpolta, nimenomaan ministeri Orpolta, onko teillä ollut tämä keskeneräinen luonnos käytössä?

Harakka ei kuitenkaan saanut vastausta Petteri Orpolta vaan pääministeri Sipilältä, joka oli selvästi närkästynyt Harakalle.

– Vuotoasia on äärimmäisen vakava asia. Se että mekin vastaamme täällä kyselytunnilla vuodettuihin luonnoksiin, joita meillä itsellä ei ole. Minulla ei ole tuota luonnosta käytössä, en ole sanaakaan sellaisesta voinut lukea ja ministeri Orpo tuossa vieressä kuiskaa, ettei hänelläkään ole sellaista käytettävissä. Tämä on erittäin vakava syytös, minkä edustaja esittää sieltä penkistä. Me kunnioitamme ehdottomasti sitä, että perustuslakivaliokunnalla on täysin riippumaton, ilman minkäänlaista hallituksen ohjausta tapahtuva hallituksen esityksen peruslaillinen arviointi ja voin vakuuttaa, että minkäänlaista poliittista ohjausta emme ole antaneet. Tämän valiokunnan jäsenet voivat varmasti todistaa.

Petteri Orpo.

Vasemmistoliiton Li Andersson kysyi vielä Orpolta, onko kokoomukselle tärkeämpää tehdä sotesta hyvä bisnes suurille terveyskonserneille kuin tehdä kunnollinen uudistus.

Orpo sanoi olevansa jälleen täysin eri mieltä Anderssonin kanssa.

– Se mitä puhutte yksityisestä bisneksestä tai kokoomuksen malleista, ne eivät mielestäni pidä millään tavalla paikkaansa. Valinnanvapaus, se että tuodaan yksityinen ja julkinen tuottaja tasavertaisesti kaikkien suomalaisten ihmisten valittavaksi, riippumatta lompakon paksuudesta ja takaamaan sen, että lääkäriin pääsee kun pitää päästä, joka ei tänä päivänä toteudu, se on erinomainen ja hieno asia ja mielestäni se pitää viedä läpi ja se tulee varmasti kehittymään ja olemaan sellainen, että siitä meitä kaikki suomalaiset vielä kiittävät.

Myös Andersson tivasi Orpolta sitä, onko kokoomus valmis kaatamaan soteuudistuksen “puhtaasti siitä syystä”, ettei tavoite palvelujen markkinaehtoistamisesta toteudu.

– Minusta olisi oikein, ettette pane sanoja suuhuni. Minä en koskaan sanonut, että tämä olisi kiinni valinnanvapaudesta tämän mallin kokonaisuus. Tai nimenomaan on kyse kokonaisuudesta, siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut kokonaisuudessaan uudistetaan ja saadaan ihmisille hyvät palvelut 2020-luvulle ja että taloudellinen raami on kestävällä pohjalla.

– Valinnanvapaus on yksi osa kokonaisuutta.

Orpon mukaan on luonnollista missä tahansa puolueessa, myös vasemmistoliitossa, pohtia, vastaako hallitustyö tavoitteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE