Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kyselytutkimus tulevaisuuden näkymistä: Suomalaiset eivät usko suhteiden Venäjään parantuvan, ilmastotalkoiden tavoitteiden toteutuminen jakaa mielipiteitä

iStock
Runsas puolet vastanneista oli sitä mieltä, että Suomen hiilineutraalisuustavoitteet eivät toteudu eikä luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä saada pysäytettyä.

Suurin osa suomalaisista ei usko, että suhteet Suomen ja Venäjän välillä kehittyisivät vuosikymmenen aikana parempaan suuntaan. Tätä mieltä on runsaat kolme neljästä suomalaisesta, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselytutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten arvioita erilaisten tulevaisuuskuvien toteutumisesta kuluvan vuosikymmenen aikana.

Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista suhtautuu epäilevästi myös siihen, että maan velkaantuminen saataisiin kuriin ja että kansalaisten luottamus politiikkaan vahvistuisi. Tutkimukseen vastanneista yli puolella on heikko luottamus myös sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävään tarjontaan.

Luottamus ilmastotalkoiden tavoitteiden toteutumiseen jakautui melko tasaisesti epäilijöiden ja uskojien kesken. Runsas puolet vastanneista oli sitä mieltä, että Suomen hiilineutraalisuustavoitteet eivät toteudu eikä luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä saada pysäytettyä.

Tutkimukseen vastanneista keskimääräistä luottavaisemmin tulevaisuuteen suhtautuivat yli 60-vuotiaat. Heillä riitti uskoa Suomen kilpailukykyyn ja ihmisten toimeentulon kohtuulliseen kehitykseen. Keskimääräistä enemmän epätietoisuutta tulevaisuutta kohtaan ilmeni sen sijaan kyselyyn vastanneiden nuorten, 18-30-vuotiaiden, keskuudessa.

SDP:n kannattajat optimistisimpia, perussuomalaisten kannattajat epäluuloisimpia

Tutkimukseen vastanneiden puoluekanta heijastui heidän mielipiteisiinsä. Oppositiopuolueiden kannattajat suhtautuivat paljon hallituspuolueiden kannattajia epäluuloisemmin Suomen tulevaisuudennäkymiin. He pitivät paljon todennäköisempänä Suomen ajautumista päin seinää sekä sosiaalisesti että taloudellisesti.

Pääministeripuolue SDP:n kannattajien näkemykset olivat tutkimuksen mukaan lähes kauttaaltaan keskimääräistä myönteisempiä. Oppositiopuolue perussuomalaisten kannattajilla sen sijaan oli tutkimuksen mukaan keskimääräistä enemmän pahoja aavistuksia lähes kautta linjan.

Kantar TNS:n kesäkuun alussa toteuttamaan tutkimukseen vastasi runsaat tuhat 18-79-vuotiasta suomalaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE