Lääkäri, älä tee näin… – Ensimmäiset ohjeet valmisteilla Suomeen

Kuva: Roope Permanto

Turhat antibioottikuurit, ylilääkitseminen, hyödyttömät polvileikkaukset. Terveydenhuollossa toteutettavat tarpeettomat tai jopa haitalliset toimenpiteet ovat puhuttaneet niin alan ammattilaisia kuin potilaitakin viime aikoina.

Suomalaislääkärit ovat nyt saamassa avukseen uudet suositukset hoitotavoista päättämiseen. Niillä pyritään vähentämään hoitoja, jotka eivät ole vaikuttavia, joiden hyöty suhteessa riskeihin on epäedullinen tai jotka eivät ole kustannustehokkaita vaihtoehtoihin verrattuna.

Vielä vailla virallista nimeä olevia ”älä tee” -ohjeita valmistellaan Lääkäriseura Duodecimissa, joka vastaa myös Käypä hoito -suosituksista.

– Käypä hoito -suosituksista löytyy ohjeita vältettävistä toimenpiteistä, mutta ne koko lailla uppoavat suositusten sisään ja niitä voi olla vaikea sieltä hahmottaa, kertoo Käypä hoito -päätoimittaja dosentti Jorma Komulainen.

– Tarkoituksena on nyt nostaa esille hoitoja, joista tutkimusnäyttö selvästi osoittaa, että näin ei kannata tehdä.

Antibiootteja määrätään koko ajan liikaa.

Tarpeettomille tai tehottomille hoidoille on monia syitä, kuten esimerkiksi tutkimustiedon päivittyminen käytäntöjä nopeammin, lääkäreiden halu tarjota mahdollisimman kattavaa hoitoa tai yksinkertaisesti piintyneet tavat.

– Esimerkiksi virustauteihin määrätään koko ajan antibioottilääkkeitä, vaikka suositukset selvästi sanovat, että älä tee näin. Tämänkaltaisiin ongelmiin pitää yrittää vastata muilla tavoin kuin suosituksilla.

Maailmalla listauksia terveydenhoidossa vältettävistä toimista on koottu eri tavoin. Komulaisen mukaan Yhdysvalloissa suosituksia ovat koonneet pitkälti erikoislääkäriyhdistykset. Britanniassa käytettävästä do-not-do -ohjeistuksesta taas vastaa hoitosuositusorganisaatio NICE.

Britanniassa lista suosituksista julkaistiin vuonna 2010, osana pyrkimyksiä parantaa julkisen terveydenhuollon laatua ilman isoja investointeja. NICE:n edustaja kertoo STT:lle, että ei ole tiedossa, kuinka laajalti brittilääkärit käyttävät suosituksia tai miten ne ovat konkreettisesti vaikuttaneet hoitoon. Hän kuitenkin lisää, että terveydenhuollon parissa työskenteleviltä saadun palautteen perusteella suositukset on koettu hyödyllisiksi.

Yksityiskohtia kritisoidaan edelleen.

Kun ensimmäisiä Käypä hoito -suosituksia julkistettiin Suomessa noin parikymmentä vuotta sitten, lääkärikunta ei suhtautunut niihin pelkästään myönteisesti, Komulainen muistelee. Vielä 2000-luvun alussa suosituksia kritisoitiin hänen mukaansa aika paljon.

– Yksityiskohtia kritisoidaan edelleen, mutta nyt suositukset on laajalti hyväksytty ammattikunnan keskuudessa ja kysyttäessä lääkärit kertovat, että suositukset todella vaikuttavat hoitopäätöksiin, Komulainen sanoo.

Hän odottaa, että tulevat ”älä tee” -suositukset herättävät nekin aluksi keskustelua. Hänen mukaansa keskustelua kuunnellaan tarkasti ja siihen myös reagoidaan tarpeen mukaan.

Entä kuinka nopeasti uudet suositukset todella vaikuttavat hoitopäätöksiin?

– Se on hyvä kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Joidenkin lääketieteessä tehtyjen havaintojen vieminen käytännön työhön vie useita vuosia, toiset taas omaksutaan käytännössä saman tien.

Uusista suosituksista kertoi syyskuussa Lääkärilehti.

”Jos kansalaiset ovat olleet Postin jakeluhäiriöistä käärmeissään jo nyt…” – työntekijäliitto varoittaa katastrofista

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
pau-posti

Työntekijäliitto Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU näkee hallituksen postilakiesityksessä lukuisia ongelmia.

Se on huolestunut erityisesti siitä, että kirjeiden kulkunopeus on hidastumassa merkittävästi – lähes puoleen nykyisestä.

PAU:n mukaan käytännössä postinjakelu harvenee 2–3 kertaan viikossa. Kirje voi viipyä matkalla jopa viikon.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen huomauttaa, että lakiesitys vaikuttaa myös sanomalehtien jakeluun.

– Vaikka yleispalvelulähetysten eli postimerkillisten kirjeiden osuus kaikista postilähetyksistä on pieni, kirjeen riittävä kulkunopeus on taannut esimerkiksi sanomalehden kulkemisen päiväpostin jakelun viitenä päivänä viikossa.

Haja-asutusalueen sanomalehtien lisäksi jakeluverkon romuttaminen hidastaa myös aikakauslehtien, vastausta vaativien viranomaiskirjeiden, sairaalakirjeiden, laskujen ja yhdistysten kokouspostin jakelua.

– Jos kansalaiset ovat olleet Postin jakeluhäiriöistä käärmeissään jo nyt, niin voi vain kuvitella, millainen meteli syntyy, jos jakelua heikennetään entisestään, Nieminen varoittaa.

Jostain syystä Posti ei kelpaa nykyhallitukselle postioperaattoriksi. Outoa logiikkaa.

Hän pelkää, että yleispalvelun heikentäminen hävittäisi tuhansia työpaikkoja ja lisäisi osa-aikatyötä postialalla. Se heijastuisi myös media-alaan, painoalaan ja logistiikkaan.

Hallitus on vakuuttanut maaseudun sanomalehtijakelun toimivan myös tulevaisuudessa. PAU muistuttaa, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa.

– Lakiteksti ei anna samaa lopputulosta. Totuus on, että kirjeen kulkunopeuden hidastaminen mahdollistaa läpi maan jakelupäivien harventamisen kahteen kertaan viikossa.

Nieminen huomauttaa, että sanomalehti on markkinaehtoinen tuote.

– Jos Posti nostaa sanomalehden jakelun hinnan niin korkeaksi, että sanomalehti ei osta jakelua Postilta, niin tällöin sitä ei Postin jaa.

Lakiesityksessä Postille säädetään velvoite kilpailuttaa jakelu niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa eli haja-asutusalueella.

– Suomen Posti on lähes 400 vuotta vanha laitos ja sillä on kiistatta paras kokemus postin jakamisesta. Jostain syystä Posti ei kelpaa nykyhallitukselle postioperaattoriksi, vaan Postin pitäisi ulkoistaa postinjakelu ja harjoittaa muuta liiketoimintaa. Outoa logiikkaa, ihmettelee Nieminen.

Hänen mielestään jo nyt on ollut nähtävissä kehitys, jossa jakelu on siirtynyt yritykselle, joka työllistää vain niin sanottuja itsensätyöllistäjiä. He ovat usein pakkoyrittäjiä, joilla on työntekijän velvollisuudet työnantajaa kohtaan, mutta työnantaja kohtelee heitä kuin yrittäjiä.

– Halutaanko postinjakelusta ammatti, jota leimaa tulojen epävarmuus, ja jolla on lähes mahdoton elättää itsensä ja perheensä, Nieminen kysyy.

”Uskomattoman hienot” — Yle: Linnan kättelyilta mittautti huippuluvut

Kuva: Lehtikuva

Linnan juhlat -lähetys keräsi ennätysyleisön itsenäisyyspäivänä, Yle kertoo. Lähetyksen keskikatsojamäärä oli 2,6 miljoonaa, ja enimmillään sitä seurasi yli 2,7 miljoonaa katsojaa. Luvut selviävät Finnpanelin tv-mittaritutkimuksesta.
Lisäksi Yle Areenassa suoraa Linnan juhlien lähetystä käynnistettiin yli 250 000 kertaa.

– Ovathan nämä luvut uskomattoman hienot ja kertovat paitsi pitkästä perinteestä tv-katselussa, mutta myös hyvin tuotetuista ohjelmista, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.

Myös Kohti Linnan juhlia- sekä Linnan jatkot -nimiset lähetykset kiinnostivat kansalaisia. Enimmillään ennakkolähetyksellä oli 1,8 miljoonaa katsojaa ja jatkoilla 1,3 miljoonaa katsojaa.

AVAINSANAT

Pekka Ervasti yhtyy tutkija Railon ehdotukseen Ylen tilanteen perkaamiseksi: ”Tämä voisi olla hyvä keino kiihkottomasti selvittää”

Kuva: Lehtikuva

Palkittu toimittaja, entinen yleläinen Pekka Ervasti yhtyy tutkija Erkka Railon ehdotukseen Ylen tulehtuneen tilanteen selvittämiseksi.

Railo on ehdottanut, että luotettava ulkopuolinen taho tekisi selvityksen Ylen tilanteesta.

Ervasti kirjoittaa asiasta Maaseudun Tulevaisuudessa.

”Tämä voisi olla hyvä keino kiihkottomasti selvittää, saako yleisö verorahoillaan niin luotettavaa, riippumatonta ja kriittistä journalismia kuin sille on uskoteltu.”

Toinsena vaihtoehtona Ervasti pitää jonkinlaisen välittäjän valitsemista.

”Tällainen ulkopuolinen, yleistä luottamusta nauttiva henkilö tai organisaatio voisi selvityksen jälkeen tehdä omat ehdotuksena Yleisradion journalismin uskottavuuden pelastamiseksi.”

Ervastin mukaan ongelmaksi jää kuitenkin se, kuka tai mikä taho tällaisen prosessin käynnistäisi.

”Yleisradion sisällä tai sitä valvovissa elimissä ei siihen näytä olevan innostusta.”

AVAINSANAT

Stubb yllätti — kutsui Sipilää entiseksi pääministeriksi

Kuva: Lehtikuva

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) yllätti Twitter-seuraajansa itsenäisyyspäivänä jakamalla kuvan, jossa hän esiintyy tuttujen päättäjien seurassa.

Asia, joka useimpia kuvassa olevia yhdistää, on se, että he ovat kaikki olleet pääministereinä. Englanninkielinen saateteksti ”former prime ministers” viittaa juuri tähän.

Heistä Stubbin lisäksi kuvassa ovat Esko Aho, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Paavo Lipponen ja Jyrki Katainen.

Sen sijaan kuvassa keskellä oleva, kohun keskelläkin viime ajat elänyt Juha Sipilä ei sen sijaan ainakaan vielä ole entinen pääministeri, kuten Stubbin tekstistä voisi olettaa. Teksti lienee lapsus, koska Stubbin Facebook-tilillä Sipilän asema nykyisenä pääministerinä on huomioitu.

Elossa olevista entisistä pääministereistä kuvasta puuttuvat kokonaan Mauno Koivisto ja Anneli Jäätteenmäki.

Soinin sairausloma jatkuu — myös lentokielto voimassa

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Ulkoministeri Timo Soinin sairausloma ja siihen liittyvä lentokielto jatkuvat 11.12. asti. Aiemmin Soinin kerrottiin olevan sairauslomalla 5.12. asti.

Ministeriön mukaan Soini suorittaa virkatehtäviään sairausloman aikana kuitenkin osittain ja vastaanottaa perjantaina Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault’n, joka vierailee Suomessa.

AVAINSANAT