tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Lääkäri, älä tee näin… – Ensimmäiset ohjeet valmisteilla Suomeen

Kuva: Roope Permanto

Turhat antibioottikuurit, ylilääkitseminen, hyödyttömät polvileikkaukset. Terveydenhuollossa toteutettavat tarpeettomat tai jopa haitalliset toimenpiteet ovat puhuttaneet niin alan ammattilaisia kuin potilaitakin viime aikoina.

Suomalaislääkärit ovat nyt saamassa avukseen uudet suositukset hoitotavoista päättämiseen. Niillä pyritään vähentämään hoitoja, jotka eivät ole vaikuttavia, joiden hyöty suhteessa riskeihin on epäedullinen tai jotka eivät ole kustannustehokkaita vaihtoehtoihin verrattuna.

Vielä vailla virallista nimeä olevia ”älä tee” -ohjeita valmistellaan Lääkäriseura Duodecimissa, joka vastaa myös Käypä hoito -suosituksista.

– Käypä hoito -suosituksista löytyy ohjeita vältettävistä toimenpiteistä, mutta ne koko lailla uppoavat suositusten sisään ja niitä voi olla vaikea sieltä hahmottaa, kertoo Käypä hoito -päätoimittaja dosentti Jorma Komulainen.

– Tarkoituksena on nyt nostaa esille hoitoja, joista tutkimusnäyttö selvästi osoittaa, että näin ei kannata tehdä.

Antibiootteja määrätään koko ajan liikaa.

Tarpeettomille tai tehottomille hoidoille on monia syitä, kuten esimerkiksi tutkimustiedon päivittyminen käytäntöjä nopeammin, lääkäreiden halu tarjota mahdollisimman kattavaa hoitoa tai yksinkertaisesti piintyneet tavat.

– Esimerkiksi virustauteihin määrätään koko ajan antibioottilääkkeitä, vaikka suositukset selvästi sanovat, että älä tee näin. Tämänkaltaisiin ongelmiin pitää yrittää vastata muilla tavoin kuin suosituksilla.

Maailmalla listauksia terveydenhoidossa vältettävistä toimista on koottu eri tavoin. Komulaisen mukaan Yhdysvalloissa suosituksia ovat koonneet pitkälti erikoislääkäriyhdistykset. Britanniassa käytettävästä do-not-do -ohjeistuksesta taas vastaa hoitosuositusorganisaatio NICE.

Britanniassa lista suosituksista julkaistiin vuonna 2010, osana pyrkimyksiä parantaa julkisen terveydenhuollon laatua ilman isoja investointeja. NICE:n edustaja kertoo STT:lle, että ei ole tiedossa, kuinka laajalti brittilääkärit käyttävät suosituksia tai miten ne ovat konkreettisesti vaikuttaneet hoitoon. Hän kuitenkin lisää, että terveydenhuollon parissa työskenteleviltä saadun palautteen perusteella suositukset on koettu hyödyllisiksi.

Yksityiskohtia kritisoidaan edelleen.

Kun ensimmäisiä Käypä hoito -suosituksia julkistettiin Suomessa noin parikymmentä vuotta sitten, lääkärikunta ei suhtautunut niihin pelkästään myönteisesti, Komulainen muistelee. Vielä 2000-luvun alussa suosituksia kritisoitiin hänen mukaansa aika paljon.

– Yksityiskohtia kritisoidaan edelleen, mutta nyt suositukset on laajalti hyväksytty ammattikunnan keskuudessa ja kysyttäessä lääkärit kertovat, että suositukset todella vaikuttavat hoitopäätöksiin, Komulainen sanoo.

Hän odottaa, että tulevat ”älä tee” -suositukset herättävät nekin aluksi keskustelua. Hänen mukaansa keskustelua kuunnellaan tarkasti ja siihen myös reagoidaan tarpeen mukaan.

Entä kuinka nopeasti uudet suositukset todella vaikuttavat hoitopäätöksiin?

– Se on hyvä kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Joidenkin lääketieteessä tehtyjen havaintojen vieminen käytännön työhön vie useita vuosia, toiset taas omaksutaan käytännössä saman tien.

Uusista suosituksista kertoi syyskuussa Lääkärilehti.

Kristillisdemokraattien puoluekouksessa ei pidetty kannatuspuheenvuoroja – Sari Essayah sai kuitenkin raikuvat aplodit

Kuva: Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtajana jatkaa odotetusti Sari Essayah. Asiasta päätti kristillisdemokraattien puoluekokous tänään Seinäjoella.

Istuvalla puheenjohtajalla ei ollut vastaehdokkaita. Puoluekokouksessa ei kuultu tästä syystä edes kannatuspuheenvuoroja.

Essayah on johtanut kristillisdemokraatteja kaksi vuotta. Kaudet kestävät kaksi vuotta.

Essayah sai raikuvat aplodit kokousväeltä.

Keskustelua aiheesta

Suurista puolueista SDP:ssä naiset nousevat herkimmin kuntapäättäjien huipulle, vasemmistoliiton valtuustopomoista yksikään ei ole nainen

Aiemmin viikolla kerrottiin, että kuntien valtuustoihin on valittu naispuheenjohtajia ennätyksellisen paljon. Asia kävi ilmi Kuntaliiton selvityksestä, joka kattaa kaikki Manner-Suomen 295 kunnan ykköspuheenjohtajat. Kaikkiaan 39 prosenttia valtuustojen puheenjohtajista on naisia. Naisten osuus nousi edelliseen valtuustokauteen verrattuna 11 prosenttiyksikköä.

– Naisten osuus valtuustojen puheenjohtajista on noussut jatkuvasti vuodesta 1993 lähtien, jolloin se oli 16 prosenttia. Tämän vaalikauden alussa naispuheenjohtajien osuus on saavuttanut valtuustoon valittujen naisvaltuutettujen osuuden, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoi tiedotteessa.

 

Demokraatti tilasi puoluekohtaiset tiedot Kuntaliitosta. Kun tarkastellaan tilannetta puolueittain, kuinka suuri osuus puheenjohtajapaikoista on naisilla ja miehillä, havaitaan suuria eroja puolueiden välillä. Suurista kuntapuolueista SDP:n naisilla on korkein osuus valtuuston puheenjohtajista. 65 valtuuston puheenjohtajasta lähes puolet, 48 %, on naisia. Osuus on kasvanut neljässä vuodessa peräti 16 prosenttiyksiköllä.

Keskustalla on peräti 141 valtuuston puheenjohtajaa ja heistä 38 % on naisia. Myös keskutalla naisten osuus on nousussa. Kokoomuksen 51 puheenjohtajasta 37 % on naisia, ja prosenttiosuus on kasvussa. SDP:tä korkeampaan naisten prosenttilukuun yltää vain vihreät, mutta sillä on valtuuston puheenjohtajia ainoastaan 5, joista 3 on naisia. Vasemmistoliiton erikoisuus on siinä, että sen yhdeksästä valtuuston puheenjohtajasta yksikään ei ole nainen.

 

Kunnanhallituksen puheenjohtajissa asetelma on samankaltainen. Suurista kuntapuolueista jälleen SDP:ssä naisten osuus on korkein. SDP:llä on tarjota 43 kaupunginhallituksen puheenjohtajaa, joista 42 % on naisia. Prosenttiosuus on noussut neljässä vuodessa 7 prosenttiyksiköllä.

Kokoomuksen 46 puheenjohtajasta tasan kolmannes on naisia, keskustan hulppeasta 173 kaupunginhallituksen puheenjohtajasta 27 % on naisia. Vasemmistoliiton kaikki kolme kaupunginhallituksen puheenjohtajaa ovat vuorostaan naisia, vihreiden ainoa puheenjohtaja on nainen.

Perussuomalaisilla ei ole yhtään naista kaupunginhallituksen tai -valtuuston johdossa. Kaikki kuusi paikkaa ovat miehillä.

Kaikkien valtuustojen puheenjohtajista 48 prosenttia on keskustapuolueella. Keskustan hallussa olevat puheenjohtajuudet ovat hieman vähentyneet kahdesta edellisestä valtuustokaudesta. Hallituksen puheenjohtajan paikoista puolueella on 59 prosenttia. Osuus on kasvanut kahdesta edellisestä valtuustokaudesta.

SDP:llä valtuuston puheenjohtajien osuus on 22 prosenttia ja kokoomuksella 17 prosenttia. SDP:llä osuus on hieman kasvanut, mutta kokoomuksella on pysynyt suhteellisen samana vuonna 2009 alkaneesta valtuustokaudesta.

Kokoomuksella hallituksen puheenjohtajapaikoista on 16 prosenttia ja SDP:llä 15 prosenttia. Molemmilla osuudet ovat vähentyneet vuodesta 2009.

”Tässä kokoonpanossa hallitus ei tule menemään seuraaviin vaaleihin” – Harkimo sivaltaa säälimättömästi: ”Heillä ei ole oikeastaan mitään”

Kuva: EHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo arvioi tylyin sanankääntein kokoomuksen hallituskumppania. Hänen mukaansa ”Sininen vaihtoehto” on puolue, joka kyhättiin yhteen hätiköiden.

”Heiltä puuttuvat viesti, markkinarako ja suunnitelmallisuus. Heillä ei oikeastaan ole mitään. Heidän pääviestinsä oli alussa, että he eivät kannata Halla-ahon rasistista linjaa – jonka he olivat ennen hyväksyneet. Välillä he ovat macronilaisia ja välillä heillä on hallitusohjelma ja nyt viimeksi he ovat keksineet keskiluokan – varmaan siksi, että he olivat kuulleet jonkun analyysin, jonka mukaan Donald Trump valittiin presidentiksi keskiluokan avulla.”

Tämä näytelmä ei vielä ole loppu.

Harkimo avautuu aiheesta blogikirjoituksessaan.

”Jos olen jotain oppinut markkinoinnista ja saavutuksista ylipäänsä, niin tämän: et voi saavuttaa mitään vain vastustamalla jotakin tai jotakuta toista. Pitää olla jotain omaa. Sinisellä vaihtoehdolla omaa on tällä hetkellä vain 1,6 prosentin kannatus, joka sekin mahtuu virhemarginaaliin. Eli käytännössä heillä ei ole edes kannatusta.”

Myös Harkimo on huomannut, kuinka puolustusministeri Jussi Niinistö väläytti jo, että he voisivat mennään yhteen keskustan kanssa. Harkimon mukaan se tarkoittaisi uusia hallitusneuvotteluja.

”Yksi asia on selvä: jotain tuon uuden vaihtoehdon pitää tehdä. Tässä kokoonpanossa hallitus ei tule menemään seuraaviin vaaleihin. Tämä näytelmä ei vielä ole loppu. Ja veikkaan myös, että moni näyttelijä teki virhearvion suostuessaan rooliinsa.”

Naton laivasto-osasto vierailee Helsingissä

Naton laivasto-osasto vierailee Helsingissä kuluvan kuun lopulla. Laivasto-osasto koostuu neljästä aluksesta. Johtoaluksena toimii norjalainen fregatti Otto Sverdrup. Muut alukset ovat kanadalainen fregatti Charlottetown, portugalilainen fregatti Francisco de Almeida sekä saksalainen tankkeri Rhön.

Samalla myös Naton merikomponentin johtoesikunnan komentaja, vara-amiraali Clive Johnstone vierailee Suomessa.

Osa aluksista on avoinna yleisölle lauantaina ja sunnuntaina 26.–27. elokuuta.

Presidentti Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin myös syyskuussa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Presidenttipari juhlistaa Suomen 100-vuotipäivää syyskuussa Minnesotassa.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio matkustavat Minnesotaan Yhdysvaltoihin syyskuun loppupuolella. Matka on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlallisuuksia.

Niinistö ja Haukio osallistuvat Minnesotassa muun muassa amerikansuomalaisten FinnFest-juhlan päätapahtumaan ja pääkapellimestari Osmo Vänskän johtamaan Minnesotan orkesterin konserttiin. Lisäksi Niinistö vastaanottaa Minnesotan yliopiston oikeustieteen kunniatohtorin arvon.

Minnesota on yksi merkittävimmistä suomalaisten muuttoalueista Yhdysvalloissa.

Presidenttipari vierailee Yhdysvaltain-matkansa aikana myös New Yorkissa, jossa Niinistö osallistuu YK:n yleiskokouksen avajaisviikolle. Lisäksi Niinistö ja Haukio vierailevat Washingtonissa, jossa he osallistuvat Suomen suurlähetystön järjestämään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlatilaisuuteen.

Niinistö vierailee Yhdysvalloissa myös tämän kuun lopussa. Hän tapaa presidentti Donald Trumpin Washingtonissa 29. elokuuta. Niinistön ja Trumpin tapaaminen on ensimmäinen laatuaan.