Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Lääkäriliiton Myllymäki valmiuslaista: ”Lähtökohtaisesti en usko, että tarvitaan mitään pakkoa lääkärihenkilökuntaa kohtaan”

iStock

Pääkaupunkiseudulla linjattiin tänään uusista entistä tiukemmista koronarajoituksista. Uusimaa on koronan kolmiportaisella asteikolla vakavimmassa eli leviämisvaiheessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi piti pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedostustilaisuudessa perjantaina mahdollisena, ettei kasvavista potilasmääristä selvitä joululomien vuoksi ilman valmiuslakia.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki pitää hyvänä pääkaupunkiseudun napakoita toimenpiteitä.

Hän muistelee, että sekä tasavallan presidentti että pääministeri ovat puhuneet ryhtiliikkeestä ja toivoo, että kansa nyt malttaa ja noudattaa rajoituksia ja suosituksia.

– Jos tässä nyt käyttäydytään kauniisti, niin meillä ei ole kaaosta sairaaloissa jouluna. Silloin toivon mukaan myös sekä lääkärit, hoitajat että muukin sairaanhoitohenkilökunta saa viettää joulun pyhiä. Siihen pyritään, Myllymäki toteaa Demokraatille.

Valmiuslaista on puhuttu julkisuudessa paljon siitä näkökulmasta, että nimenomaan terveydenhuollon henkilökuntaa voitaisiin velvoittaa sen avulla työhön.

– Jos ei tilanne mene paljon hullummaksi, eiköhän tässä selvitä ilman valmiuslakia. Lähtökohtaisesti lääkärikunta on valmis tekemään oman osuutensa. Ei meitä tarvitse pakottaa, kyllä homma hoidetaan, Kati Myllymäki sanoo.

Myllymäki painottaa, että työnantajien direktio-oikeus viranhaltijoihin nähden on melko vahva.

– Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä voidaan määrätä lääkäreitä eri työpisteeseen tai määrätä vuoroja.

– Mutta eihän julkisella sektorilla ole määräysvaltaa yksityislääkäreihin. Jos tilanne olisi niin vaikea, että tarvitsisi määrätä yksityisiä sairaaloita tai sen puolen hoitajia tai lääkäreitä julkisen puolen sairaaloihin tai sulkemaan privaattitoimintaansa tai osoittamaan yksityiselle puolelle julkiselta puolelta potilaita, siihen valmiuslaki antaa mahdollisuuden.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajana Myllymäki uskoo myös, että mikäli tilanne pahenee entisestään, yksityispuolen lääkäreillä on valmius tulla julkiselle puolelle töihin ja yksityisillä sairaaloilta on valmius lähteä hoitamaan potilaita omissa yksiköissään.

– Lähtökohtaisesti en usko, että tarvitaan mitään pakkoa lääkärihenkilökuntaa kohtaan. Lähtökohta on se, että tässä on iso kansanterveysongelma ja tämä hoidetaan yhdessä ja piste.

Myllymäki sanoo, ettei ole juristi eikä sen vuoksi lähde arvioimaan, tarvitaanko valmiuslakeja joitakin muita asioita kuten vaikkapa rajojen sulkemista varten.

– Mutta terveydenhuollon henkilökunnan määräämiseen tai ohjaamiseen en näe toistaiseksi, että poikkeusolojen julistaminen ja valmiuslakien käyttöönotto olisi tarpeellinen.

Myllymäki kertoo, että osalla sairaaloiden henkilöstöä esimerkiksi anestesia- ja tehopuolella on jäänyt osin kesälomia pitämättä.

– Ei ole normijaksamisella lähdetty syksyyn, hän muistuttaa.

Esimerkiksi tehopuolella täysissä suojavarusteissa työ on siellä työskentelevälle henkilökunnalle valtavan kuormittavaa.

– Ei sitäkään henkilöstö kuukausikaupalla mitenkään jaksa eikä kestä, hän sanoo.

Toisaalta Myllymäki pitää hyvänä, että keväällä on saatu harjoitusta ja kouluttauduttu. HUSin Meilahden sairaalassa on valmius rakentaa parkkihalliin lisäteho-osastopaikat.

– Valmiudet ovat nyt kuitenkin paljon paremmat kuin viime keväänä ja osaaminen on paljon parempaa ja viruksesta ja taudin kulusta tiedetään paljon enemmän. Jos nyt tosiaan noudatetaan vain ohjeita, kyllä tämä tästä saadaan taas taittumaan, Myllymäki luo toivoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE