tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Lääkekustannukset nousivat – Diabetesliitto huolestunut: Moni jättänyt lääkkeensä ostamatta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Diabetesliiton mukaan pyrkimys säästää lääkemenoja vähentämällä diabeteslääkkeiden korvaustasoa voi käydä yhteiskunnalle kalliiksi. Liiton mukaan vaara on, että lääkkeitä jää hankkimatta ja hoitotasapaino heikkenee.

Kakkostyypin eli niin kutsutun aikuisiän diabeteksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä osti tämän vuoden alussa 2 000 ihmistä vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, kertoo lääkekorvauksia maksava Kansaneläkelaitos (Kela). Lääkkeitä osti tammi-maaliskuussa 239 000 ihmistä.

Lääkkeitä puolestaan rynnittiin ostamaan viime vuoden lopulla. Syys-joulukuussa lääkekustannukset nousivat lähes kolme miljoonaa euroa korkeammiksi verrattuna vuotta aiempaan.

Syy löytyy lääkekorvausmuutoksista, jotka tulivat voimaan tammikuussa. Kakkostyypin diabeteksen lääkekorvaukset siirrettiin ylemmästä erityiskorvausluokasta alempaan, jolloin korvausprosentti putosi sadasta 65:een. Insuliinien korvaus säilyi ennallaan.

Kela pyrkii leikkaamaan taudin lääkekorvauksista tänä vuonna 20 miljoonaa.

Lääkekorvausmuutoksen on epäilty vähentävän varsinkin pienituloisten lääkkeenostajien määrää. Siksi seuranta on tarkkaa ja sitä on edellyttänyt myös sosiaali- ja terveysvaliokunta.

– Koska lääkkeitä ostettiin paljon koteihin viime vuoden lopulla, emme pysty vielä sanomaan, onko kyseessä se, että lääkkeitä ei alkuvuodesta ole vielä tarvinnut ostaa vai onko osa lääkkeiden käyttäjistä joutunut jättämään lääkkeet ostamatta korvausmuutoksen vuoksi, tutkimuspäällikkö Jaana Martikainen Kelasta sanoo.

Kakkostyypin diabeteslääkkeiden kustannukset olivat tammi-huhtikuussa 35 miljoonaa euroa, kun ne aiempina vuosina samalla ajanjaksolla ovat olleet 31–36 miljoonaa euroa.

Liitto: Lähes joka kolmas jättänyt lääkkeitä ostamatta.

Diabetesliiton tänä vuonna teettämään kyselyyn vastanneista, kakkostyypin diabetesta sairastavista lähes joka kolmas on kertonut, etteivät heidän rahansa riitä kaikkiin lääkkeisiin. Kyselyyn on vastannut reilut 300 ihmistä. Kyselyn tulos on suuntaa antava, sillä Suomessa tautia sairastaa yli 300 000 ihmistä.

Liiton erityisasiantuntija Irene Vuorisalo sanoo, ettei tulos yllätä häntä.

– Vastaukset antavat erittäin huolestuttavan, joskin odotetun viestin. Lisäksi he, jotka kärsivät muutoksesta, ovat jo ennestään hyvin vaikeassa tilanteessa, usein työelämän ulkopuolella, Vuorisalo kommentoi.

Kustannukset nousseet tasaisesti.

Kelan mukaan diabeteslääkkeiden kustannukset ovat olleet kasvussa jo jonkin aikaa. Taustalla on potilaiden määrän lisääntymisen lisäksi hoitojen uusiutuminen.

Viime vuonna kakkostyypin diabeteslääkkeiden kustannukset olivat 118 miljoonaa euroa. Lääkkeistä maksettiin korvausta 108 miljoonaa euroa, ja korvauksia sai 309 000 ihmistä.

Toissa vuonna kustannukset olivat 110 miljoonaa euroa, korvaukset 101 miljoonaa euroa ja korvauksen saajia 303 000.

Keskustelua aiheesta

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta