Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Lähes kolmannes ei ole töissä – Kiander: ”Se on aivan liikaa”

Jaakko Kiander muistuttaa, että työelämän pitää sopeutua väestön ikääntymiseen.

Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander toivoo, että Suomen työelämässä kiinnitettäisiin enemmän huomiota olemassa olevan työvoimareservin käyttöön. Suomen työikäisestä väestöstä lähes kolmannes ei ole töissä.

Demokraatti.fi

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja ylijohtaja Juhana Vartiainen korostavat viime viikolla julkistetussa raportissaan työllisyyden merkitystä Suomen talousongelmien ratkaisemisessa. Lääkkeeksi raportti tarjosi niin palkkaratkaisuja, sosiaaliturvaetuuksien uudistuksia kuin maahanmuuton lisäämistäkin.

Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Kiander kääntäisi katseen ensisijaisesti kotimaisen työvoimareservin käyttöönottoon.

– Suurin työllisyyspotentiaali on jo nyt Suomessa asuvassa väestössä. Maamme 3,5 miljoonasta työikäisestä vain kaksi kolmannesta on töissä. On selvää, että tämä on liian vähän, Kiander korostaa.

Ikääntyvien osaamista tulee arvostaa ja kehittää edelleen.

Kianderin mukaan työelämään pitäisi saada ensisijaisesti ne ihmiset, joka tällä hetkellä ovat työttömänä, työkyvyttömyyseläkkeellä, hoitovapaalla, vuorotteluvapaalla tai opiskelevat.

– Työllisiä tulisi olla reilusti enemmän, jotta julkisen talouden ongelmat saataisiin ratkaistua, hän painottaa.

Varttuneissa iso potentiaali

Kiander katsoo, että varttuneissa työntekijöissä on yksi Suomen keskeisimmistä käyttämättömistä resursseista. Yli 55-vuotiaiden ryhmässä työllisten osuus on selvästi muiden Pohjoismaiden alapuolella.

– Jotta tämä porukka saataisiin töihin, tulisi työkyvyttömyyden rajaa muuttaa nykytasolta. Tehokkaaksi osoittautunut työeläkekuntoutus pitäisi ottaa aktiivisempaan käyttöön myös varttuneemmilla.

Borgin ja Vartiaisen laskelmissa tavoitteena on, että työllisiä olisi tulevaisuudessa noin 200 000 tämänhetkistä enemmän. Kiander pitää tavoitetta ikärakenteen muutoksen vuoksi haasteellisena mutta mahdollisena. Hän peräänkuuluttaa myös työelämän asennemuutosta.

– Työelämän ja koko yhteiskunnan on sopeuduttava väestön ikääntymiseen. Heidät tulee huomioida työyhteisöjen johtamisessa, heidän osaamistaan tulee arvostaa ja kehittää edelleen. Myös joustavia työaikajärjestelyjä tulee lisätä.

– Jos tässä onnistutaan, voimme kasvattaa työvoimapotentiaaliamme merkittävästi, Kiander uskoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE